„Delfi‟ jau rašė apie „Išmaniojo‟ plano pokyčius, pagal kuriuos 2 centais už kWh brangsta „Ignitis‟ tiekimo paslauga (nuo 0,8 iki 2,8 cento už kWh). Bendrovė argumentavo, kad tai suteiks vartotojams daugiau aiškumo ir stabilumo, o šita tiekėjo maržos dedamoji nesikeis ištisus 2023-uosius.

Vis dėlto Simonas (vardas pakeistas) nėra iki galo įtikintas.

„Nustebino ne tai, kad brangsta, nes tai yra normalu (šiomis dienomis viskas brangsta), bet: kiek brangsta. 2022 metais „Ignitis‟ dedamoji buvo 0,8 ct/kWh, nuo 2023 metų ši dedamoji bus 2,8 ct/kWh. Kaina padidėjo ne 20, 30 ar net 50 proc., o 3 kartus!‟, – rašo vartotojas iš Vilniaus.

Jis detalizavo, kad namo vidutinis suvartojimas siekia apie 200 kWh, tad per metus brangimas siektų apie 48 eurus.

„Suma nėra didelė, bet pats principas. Pabrango 3 kartus. Ši dedamoji nereguliuojama valstybės. Tiesiog norėtųsi suvokti, kodėl tiek pakilo. Ir kalba eitų būtent apie biržos plano turėtojus, nes reikia suprasti, kad šio plano turėtojai apskritai neneša jokios verslo rizikos tiekėjams, nes visą laiką moka rinkos kainą‟, – skaičiuoja Simonas.

„Ignitis‟, galima sakyti, 3 kartus pabrangino sąskaitos išrašymo paslaugas. Jeigu, pavyzdžiui, kirpėjos paslaugos pabrangtų nuo 30 iki 100 eurų, tai nebūtų normalu‟, – priduria jis.

„Ignitis‟ atstovė Laura Beganskienė sako, kad bendrovė taiko gryną „Nord Pool“ elektros biržos vidurkį, neperskaičiuodama kainos pagal visos Lietuvos suvartojimą, „kaip tai daro kai kurie kiti tiekėjai. Tai, beveik visada, lemia mažesnę pačios biržos kainą konkrečiam mėnesiui‟.

Dalis laiško skaitytojui

„Gryno biržos vidurkio ir Lietuvos suvartojimo neatitikimus, kas yra tiesioginiai kaštai mums, mes įtraukiame į maržą. Kai kainos biržoje buvo žemos (pavyzdžiui, 50 eurų už megavatvalandę prieš porą metų), neatitikimus padengti galėjome su sąlyginai žema tiekimo marža. Kainoms biržoje padidėjus tris, keturis ar net dešimt kartų, šie neatitikimai kainuoja gerokai brangiau‟, – sako L. Beganskienė.

Tad esą suprognozavus minimus kaštus 2023 metams, ir buvo užfiksuotas naujas dydis tiems metams. Pasak bendrovės, net ir įtraukus patiriamus kaštus į biržos plano kainodarą, klientams siūlomas vienas geriausių variantų rinkoje.

„Galime užtikrinti, jog visas maržos pokytis buvo tik dėl padidėjusių kaštų‟, – sakė L. Beganskienė.

„Delfi‟ skelbė apie vieną atvejį, kai tam pačiam vartotojui skirtinguose objektuose kaina didėjo skirtingai, nors jis turėjo su birža susietą planą.

„Ignitis‟ aiškina, kad nors nustatoma vienoda „Išmanaus‟ plano marža, jos skirtumas atsirado dėl to, jog viename iš objektų, sudarant pirmąją nepriklausomo tiekimo sutartį, buvo pasirinkta žalioji energija.

„Dėl to, atnaujinant sutartį, mes šiam objektui pasiūlėme rinktis žaliąją energiją, kurios kaina įskaičiuojama į tiekimo maržą. Kitame objekte žalioji energija niekada nebuvo pasirinkta, todėl klientas gavo pasiūlymą be jos‟, – teigia L. Beganskienė.

Bendrovė laiške klientams skelbia, kad jeigu šie nesutinka su pokyčiais ir pateiktas pasiūlymas netinka, jie turi teisę per 30 kalendorinių dienų nepritarti sutarties sąlygų pakeitimui ir (ar) nutraukti sutartį.

Skaitytojas Simonas sako, kad buvo minčių keisti tiekėją, tačiau dabar to neplanuoja, nes visų tiekimo bendrovių dedamoji, anot jo, yra labai panaši.

„Tenka konstatuoti, kad pasirinkus biržos tarifą konkurencijos tarp tiekėjų nelieka‟, – sako Simonas.

Lietuvoje nepriklausomą tiekimą taip pat siūlo „Elektrum Lietuva‟, „Enefit‟, „Birštono elektra‟, „EGTO energija‟. Dalies jų tiekimo paslauga biržos planuose svyruoja nuo 2,4 iki 3 centų už kWh.

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) komentuoja „Delfi“, kokia padėtis pastaruoju metu buvo su tiekėjų įkainiais biržos planuose.

Anot agentūros, visi tiekėjai, išskyrus vieną („Enefit“) su „Nord Pool“ biržos kaina susietų planų kainodaroje taiko maržos principą, o šių metų pirmąjį pusmetį ji sudarė 0,5–0,9 cento už kWh.

Nuo liepos „Elektrum Lietuva“ maržą padidino iki 3,025 cento už kWh, nuo rugpjūčio ją iki 2 centų didino ir kiti tiekėjai, išskyrus „Ignitis“. Nuo rugsėjo pabaigos tie patys tiekėjai padidino maržą iki 3 centų už kWh.

Nuo spalio maržą šiek tiek padidino ir „Ignitis“, o nuo gruodžio – iki 2,8 cento už kWh. „Enefit“ vietoj maržos taiko 2,99 euro mėnesio mokėjimą, nepriklausomai nuo suvartoto elektros energijos kiekio. Jis nebuvo didinamas, nurodo LEA.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) primena, kad jeigu kaina nėra fiksuojama konkrečiam laikotarpiui, tiekėjas apie kainų pokyčius turi informuoti vartotoją ne mažiau kaip prieš 30 kalendorinių dienų, taip pat – apie galimybę nesutikti su siūlomais pakeitimais bei galimybę nutraukti sutartį ir rinktis kitus planus ar tiekėjus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)