Viešųjų pirkimų prievaizdų aptikti pažeidimai pernai ir šiemet „Litesko“ vykdytuose pirkimuose įvairūs – nuo biurokratinių neatitikimų iki neteisėto pirkimo neskelbiamų derybų būdu ar dirbtinio konkurencijos ribojimo. Daugiausiai sutarčių, kurios užkliuvo VPT, sudarytos su koncerno „Icor“ (buv. „Rubicon Group“) įmonėmis.

Kartelę pakėlė per aukštai?

VPT paskelbtoje ataskaitoje daug dėmesio skiriama pirkimams, kuriais „Litesko“ išsirinko Alytaus, Marijampolės, Palangos bei Biržų šilumos tinklų rekonstrukcijų rangovus. Didžiausią sutartį „Litesko“ sudarė su „Icor“ kompanija „Axis Industries“ – jai už beveik 13,55 mln. Lt su PVM patikėtas Alytaus šilumos tiekimo sistemos modernizavimas. Dar apie 6,89 mln. Lt ta pati kompanija gaus laimėjusi Marijampolės šilumos tinklų rekonstravimo ir statybos konkursą. Palangoje ir Biržuose ši kompanija liko antroje vietoje – atitinkamai 2,57 mln. ir 2,36 mln. Lt vertas sutartis su „Litesko“ sudarė bendrovės „Požeminiai darbai“ ir „Montuotojas“.

Pirkimas vykdytas supaprastintų skelbiamų derybų būdu.

VPT nuomone, kai kurie kvalifikaciniai rekalavimai šiame pirkime apribojo įmonių galimybes pateikti savo pasiūlymus.

Pavyzdžiui, pirkimo dalyvėms nustatytas reikalavimas būti įvykdžius bent 5 sutartis panašaus pobūdžio sutartis, ir iš kurių bent vienos sutarties vertė turi būti ne mažesnė nei 3,5 mln. Lt be PVM ir ne mažesnė nei 1,1 mln. Lt be PVM, VPT teigimu, „yra nepagrįstas ir dirbtinai riboja konkurenciją“.

„Nepagrįsti ir per aukšti reikalavimai neturėtų būti keliami pirkimo sąlygose, nes jie dirbtinai riboja tiekėjų dalyvavimą ir didina pasiūlymo kainą, o tai neužtikrina Įstatymo 3 straipsnio 2 dalies nuostatų laikymosi, kad bus pasiektas pirkimo tikslas − racionaliai naudoti pirkimui skirtas lėšas“, - rašoma VPT ataskaitoje.

Vertindama šį pirkimą, VPT taip pat nustatė, kad „Litesko“ pažeidė įstatyme įtvirtintus lygiateisiškumo ir skaidrumo principus, sutartyse nustatydama kitokius darbų atlikimo terminus ir atsiskaitymo sąlygas, nei buvo nurodyta pirkimo sąlygose.

Panašių pažeidimų VPT aptiko ir kitame „Litesko“ pirkime, kai su „Axis Industries“ sudarytos 4 sutartys, kurių vertė – atitinkamai 6,72 mln., 1,9 mln., 2,61 mln. ir 6,43 mln. Lt su PVM. Už tokias sumas „Icor“ kompanija įsipareigojo modernizuoti Palangos, Telšių, Biržų ir Kelmės centralizuoto šilumos tiekimo sistemas.

VPT nustatė, kad šiame konkurse taip pat įvestas reikalavimas būti įvykdžius mažiausiai penkias tokių darbų sutartis ir bent po vieną didelės vertės (nuo 1 mln. iki 3,4 mln. Lt) sutartį, priklausomai nuo to, kuriame mieste įmonė nori atlikti darbus. Anot VPT, „reikalavimas tiekėjui būti įvykdžiusiam bent 5 sutartis, kai apsiribojama tik vienos sutarties vertės vertinimu, nevertinant likusių 4 sutarčių verčių, kelia abejonių dėl šio reikalavimo tikslingumo ir pagrįstumo“.

Šie apribojimai bei sutarčių keitimai, VPT nuomone, turėjo įtakos pirkimų rezultatams.

Dar vieną konkurencijos ribojimo atvejį VPT įžvelgė „Litesko“ vykdytame Alytaus katilinės mazuto rezervuaro rekonstravimo pirkime, kurį vėlgi laimėjo „Icor“ kompanija, šįsyk - „Axis Technologies“.

VPT užkliuvo tai, jog pirkimas, kuriam numatyta iki 1,7 mln. Lt, vykdytas apklausos būdu, nepaskelbus viešo konkurso. Toks „Litesko“ sprendimas esą yra „nepagrįstas ir neteisėtas“.

7,5 mln. Lt – be bandymo sumažinti kainą?

VPT užkliuvo ir dar viena „Litesko“ sutartis su „Axis Industries“. Už Šilumos mazgų valdymo, duomenų surinkimo ir perdavimo sistemos techninę priežiūra, remontą, nuotolinį duomenų nuskaitymą ir valdymą šilumininkai „Icor“ įsipareigojo per trejus metus sumokėti 7,5 mln. Lt. Anot VPT, net nebuvo bandoma sumažinti kainą.

VPT ataskaitoje teigiama, kad paskelbusi apie pirkimą „Litesko“ nurodė, kad jam ketina išleisti iki 7,5 mln. Lt. Būtent tokio dydžio sutartis sudaryta su „Axis Industries“ – vienintele pirkimo dalyve.

„Viešojo pirkimo komisija neužtikrino pirkimų tikslo, nustatyto Įstatymo 3 straipsnio 2 dalyje, − (...) sudaryti pirkimo sutartį, leidžiančią įsigyti (...) reikalingų prekių, paslaugų ar darbų, racionaliai naudojant tam skirtas lėšas, siekimo, nes tik derybų su AB „Axis Industries“ metu (...) paprašė tiekėją teikiant pasiūlymą, kuriame nurodytos galutinės kainos, pateikti darbų įkainius ir prekių kainas, kurie nurodyti Sutarties projekto 6 priede. Viešojo pirkimo komisija šių kainų nenagrinėjo, dėl jų nesiderėjo (tiekėjo pasiūlytas kainas įtraukė į pirkimo sutartį)“, - tvirtina VPT.

Anot Žydrūno Plytniko vadovaujamos tarnybos, toks pažeidimas turėjo įtakos pirkimo rezultatams.

VPT taip pat nustatė pažeidimų ne tokiose didelėse viešųjų pirkimų procedūrose. Ataskaitoje teigiama, kad keletas „Litesko“ sudarytų sandorių dėl įstatymo pažeidimų turėtų būti nutraukti, tačiau šių sandorių vertės siekia iki kelių dešimčių tūkstančių litų.

„Litesko“ per savo filialus tiekia šilumos energiją bei karštą vandenį Alytuje, Marijampolėje, Kazlų Rūdoje, Sargėnuose (Kauno m.), Palangoje, Telšiuose, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Biržuose, Kelmėje bei šių savivaldybių miesto tipo gyvenvietėse. Kaip ir sostinės šilumos tiekėja „Vilniaus energija“, ši kompanija priklauso prancūziško kapitalo „Dalkia“ grupei.

DELFI primena, kad VPT praėjusią savaitę pareikalavo nutraukti didžiulę sutartį tarp „Vilniaus energijos“ ir dviejų „Icor“ kompanijų. Tačiau sostinės šilumininkai nesutiko su Ž. Plytniko vadovaujamos tarnybos išvadomis ir žada jas skųsti teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją