Į prokurorus VPT kreipiasi dėl dviejų analogiškų šilumininkų viešųjų pirkimų, po kurių sudarytas sutartis prašoma nutraukti. Abiem atvejais kalba eina apie elektroninių karšto vandens skaitiklių įrengimo ir jų duomenų surinkimo paslaugas. Tiek „Vilniaus energija“, tiek „Litesko“ šias paslaugas nutarė pirkti iš „Icor“ kompanijos „Axis Industries“: „Vilniaus energija“ su šia įmone sudarė sutartį už 172,45 mln. Lt, „Litesko“ - už 69,01 mln. Lt.

Konkursai vienam dalyviui?

VPT pastebi, kad abiem atvejais pirkimo procedūrose dalyvavo tik viena bendrovė – „Axis Industries“. To priežastis, viešųjų pirkimų prievaizdų nuomone, gali būti „Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ nustatyti, kurias esą atitiko tik ši vienintelė kompanija.

„Pažymėtina, kad dėl techninėse sąlygose nustatytų reikalavimų elektroniniams karšto vandens skaitikliams Tarnyba kreipėsi į Lietuvos Respublikos valstybinę metrologijos tarnybą, kuri patvirtino, kad techninėje specifikacijoje nurodytų elektroninių karšto vandens skaitiklių reikalavimų visumą atitiko tik WFH tipo vandens skaitikliai, kurių gamintoja yra UAB „Axis Industries“ ir Vokietijos firma „Siemens Landis & Staefa electronic GMBH“. Pirkimams pasiūlymus pateikė tik vienintelis UAB „Axis Industries“ ir pasiūlė būtent WFH.36 tipo matavimo priemones“, - teigiama kreipimesi į prokuratūrą, kurį pasirašė VPT direktorius Žydrūnas Plytnikas.

VPT taip pat pažymi, jog „Litesko“ ir „Vilniaus energija“ pirkimuose įvedė ir kitų reikalavimų, kurie „yra nepagrįsti, pertekliniai ir ribojantys tiekėjų konkurenciją“.

Beje, abi minėtas sutartis VPT reikalavo nutraukti dėl nustatytų šiurkščių įstatymo pažeidimų. Šilumininkai su tokiomis išvadomis nesutiko ir žadėjo savo tiesą įrodinėti teisme.

Generalinės prokuratūros VPT prašo nustatyti, ar šilumininkų „atsakingų asmenų veiksmuose nėra korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos požymių“.

84 proc. sutarčių vertės – vienai verslo grupei

Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, nuo 2008 m. rugsėjo „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ sudarė viešųjų pirkimų sutarčių už maždaug 707,8 mln. litų. Maždaug 84 proc. šios sumos – daugiau nei 595 mln. Lt – teko „Axis Industries“ ir kitoms „Icor“ kompanijoms.

„Vilniaus energija“ per minėtą laikotarpį sudarė sutarčių už 459,7 mln. Lt. Tarp dešimties įmonių su didžiausia bendra sutarčių su „Vilniaus energija“ verte CVPP nurodo keturias „Icor“ įmones, kurioms teko beveik 80 proc. visos sutarčių vertės – daugiau kaip 366 mln. Lt. Jau minėta „Axis Industries“ su „Vilniaus energija“ sudarė sutarčių už 337,38 mln. Lt, „Axis Power“ – už 20,35 mln. Lt, „City Service“ – už 4,98 mln. Lt, o „Bionovus“ – už 3,66 mln. Lt.

„Litesko“ pirkimuose, CVPP duomenimis, „Icor“ kompanijoms susižėrė daugiau nei 92 proc. bendros sutarčių vertės – 229,83 iš 248,1 mln. Lt. „Axis Industries“ iš šios sumos teko 221,9 mln. Lt, „Axis Technologies“ – 7,23 mln., „Axis Power“ – beveik 0,7 mln. Lt.

Be to, du „Icor“ akcininkai tiesiogiai dalyvauja „Vilniaus energijos“ valdyme. Andrius Janukonis yra bendrovės valdybos narys, o Linas Samuolis – prezidentas. Pastarasis, kaip nurodoma VPT atlikto pirkimų patikrinimo dokumentuose, pats tvirtino „Vilniaus energijos“ metinius pirkimų planus, viešųjų pirkimų komisijos sudėtį bei viešųjų pirkimų taisykles.

„Vilniaus energija“: tai viešųjų ryšių akcija

„Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas DELFI teigė, esą šilumininkai VPT kreipimąsi į prokurorus vertina kaip sąmoningą viešųjų ryšių akciją. Esą VPT net nesudarė sąlygų šilumininkams gintis teisme.

„VPT aptikus, jos manymu, viešųjų pirkimų pažeidimus, tarnyba turi pareigą administracine tvarka bausti atsakingus perkančiosios organizacijos asmenis. Nė dėl vieno „Vilniaus energijos“ ar „Litesko“ viešojo pirkimo nuobaudų skirta nebuvo, todėl nebuvo sudaryta ir galimybė gintis teisme – teismai nagrinėjimui net nepriima klausimų, kuriuose neskirtos nuobaudos. Todėl tokius VPT veiksmus vertiname kaip ryšių su visuomene akciją“, - kalbėjo N. Mikalajūnas.

Šilumininkai taip pat atmeta įtarimus dėl galimai vienam dalyviui paruoštų pirkimų sąlygų.

„Konkursas buvo viešas ir tarptautinis. Apie jo sąlygas VPT buvo iš anksto informuota ir pritarė šio konkurso skelbimui oficialiajame ES leidinyje. Konkurso sąlygas atitinka aibė pasaulinių skaitiklių gamintojų, todėl konkurencija ribota nebuvo“, - tęsė N. Mikalajūnas.

Komentuodamas „Vilniaus energijos“ ir „Icor“ santykius, pašnekovas teigė, esą „Vilniaus energijos“ prezidento pareigas einantis šio koncerno akcininkas L. Samuolis viešiesiems pirkimams įtakos nedaro.

„Prezidentas įmonės viešųjų pirkimų procese nedalyvauja, sprendimus priima įmonės viešųjų pirkimų komisija vadovaudamasi galiojančia viešųjų pirkimų tvarka. Galima dar kartą pasikartoti, kad tokiu atveju, jei VPT mato pirkimų tvarkos pažeidimus – privalo skirti administracinę baudą arba ginčyti sudarytą sutartį teisme. Kai tokių veiksmų VPT nesiima, savo teisumą esame priversti įrodyti spaudoje, o tai jau ne viešųjų pirkimų, bet viešųjų ryšių klausimai“, - aiškino šilumininkų atstovas.

„Visi „Vilniaus energijos“ konkursai ir pirkimai yra vieši ir skaidrūs, pagrindinė juose taikoma sąlyga laimėtojams – mažiausia kaina“, - reziumavo N. Mikalajūnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)