Taip jis kalbėjo trečiadienį vykusiame Seimo Ekonomikos komiteto (EK)) posėdyje, svarstant AB „Lietuvos dujos“ nustatytas gamtinių dujų kainų vartotojams.

Kaip DELFI jau skelbė, lapkričio pabaigoje bendrovė laikraščiuose paskelbė naujas, maždaug trečdaliu didesnes dujų kainas vartotojams, kurios turėtų įsigalioti nuo sausio. Siūlomos kainos paskelbtos nesulaukus VKEKK patikrinimo ir atsakymo, kad jos yra teisingai suskaičiuotos.

Trečiadienį Ekonomikos komteto posėdyje užvirė parlamentarų, VKEKK ir „Lietuvos dujų“ atstovų diskusija, ar kainos keliamos pagrįstai.

Bendrovė gyventojams, per metus sunaudojantiems mažiau nei 800 m³ dujų, kainą planuoja didinti maždaug 38 proc. – nuo 1,62 Lt/kub. m iki 2,24 Lt/kub. m. tiek dujų sunaudoja buitiniai vartotojai, šį kurą naudojantys maistui gaminti.

800-20 tūkst. kub. m dujų per metus sunaudojantiems gyventojams dujos turėtų kainuoti 1,69 Lt /kub. m vietoj 1,26 Lt/kub. m. Šiai grupei priklauso vartotojai, dujomis šildantys privačius namus.

Per 20 tūkst. kub m dujų sunaudojantiems gyventojams dujas siūloma branginti nuo 1,25 Lt/kub. m iki 1,67 Lt/kub. m. Į šią grupę patenka tik 51 gyventojas, šildantis ypač didelius nuosavus pastatus.

Pastovioji dujų kainos dalis mažiausiai dujų suvartojantiems gyventojams turėtų nekilti ir likti 2,2 Lt per mėnesį, o didesniems vartotojams ji turėtų augti 74 ct ir sudaryti 14,74 Lt per mėnesį.

Šios kainos nurodomos su šiuo metu galiojančiu 18 proc. pridėtinės vertės mokesčiu, jei jis didės, augs ir dujų kaina.

Siūlo pamiršti atlyginimų kėlimą

Dujų kainą sudaro importo, perdavimo, skirstymo ir tiekimo (pardavimo) kaštai. Liūto dalis čia tenka importo kainai (buitiniams vartotojams – 70 proc., ne buitiniams – 84 proc.).

Ši kaina nuo 2006 m. augo dėl Rusijos kompanijos „Gazprom“ taikytos kainodaros. Kainą Lietuvai ji pradėjo skaičiuoti pagal tipinę Europos įmonėms taikomą formulę. Be to, kaina tiesiogiai priklauso nuo mazuto ir gazolio kainos, įtakos turėjo ir nepalankus euro bei dolerio santykis.

Nors pastaruoju metu gerokai smuko naftos kaina, dujos kol kas nepinga, mat atsižvelgiama į mazuto ir gazolio kainas per 6 mėn.

Kaip komiteto posėdyje teigė VKEKK atstovas Renatas Pocius, pagrindinė dujų kainos didėjimo priežastis yra ne tik importo kainos, bet ir kitų kaštų didėjimas.

Šiuo metu importo kaina siekia 1256 Lt/1000 kub. m. „Lietuvos dujos“ prognozuoja, kad kitąmet importo kaina sieks 1001 Lt/kub. m, o VKEKK nurodo tik 902 Lt/kub. m.

„Pagal šiandieninę prognozę galėtų būti ir 770 Lt/kub. m“, - parlamentarams tvirtino V. Poderys.

„Lietuvos dujos“ taip pat nurodo, kad kitąmet planuojama maždaug dešimtadaliu didinti algas, kurios esą yra mažesnės nei vidutinės darbo rinkoje. Be to, į didesnę kainą įskaičiuotos išlaidos skaitliukų patikrai ir keitimui.

„Noras didinti kainas teisiškai gal ir pagrįstas. Tačiau tai nėra tik teisinis ar aritmetinis reguliavimas, bet ir ekonominis“, - po posėdžio žurnalistams teigė V. Poderys. Anot jo, bendrovei reikėtų laikytis ekonominės logikos ir nedidinti darbo užmokesčio, bent ne tiek, kiek planuojama.

Arvydas Sekmokas, kurį žadama skirti energetikos ministru, taip pat suabejojo, ar augant nedarbui ir daugeliui įmonių mažinant atlyginimus „Lietuvos dujoms“ reikėtų juos didinti.

Tuo tarpu EK vicepirmininkas, frakcijos „Tvarkos ir teisingumo“ narys Julius Veselka piktinosi, kad iš investicijų, kurios įskaičiuojamos į kainą, naudos gauna tik bendrovė, o ne vartotojai: „Išeitų, kad kuo didesnė krizė, tuo monopolistams bus geriau“.

Savo ruožtu V. Poderys pakartojo siūlymą leisti dujų kainas nustatyti ne kas metus, o kas ketvirtį ar bent kas pusmetį (būtent taip yra Latvijoje). Tai esą leistų lanksčiau keisti kainas, o bendrovei būtų lengviau tvarkyti finansus.

„Dabar neįmanoma išaiškinti vartotojams, kad pernai nepataikėme, dabar reikia grąžinti skolą už praėjusius metus, o pataikyti sunku“, - aiškino jis.

Dėl naujų dujų kainų VKEKK turėtų apsispręsti iki mėnesio pabaigos, tačikau kol kas, anot V. Poderio, komisija ir „Lietuvos dujos“ šiandien yra „absoliučiai skirtingose pozicijose“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją