Kaip skelbiama MOL pareiškime, "yra daug neapbrėžtumo dėl projekto "Nabucco", kurį sunku ignoruoti", o dujotiekio, kuriuo planuojama tiekti kurą į Europą iš Kaspijos regiono aplenkiant Rusiją, kaina nuolat auga. Beje, pirmadienį paskelbtame kompanijos pareiškime informacija apie jos pasitraukimą iš projekto nei patvirtinama, nei paneigiama.

Oficialus "Nabucco" dujotiekio atstovas Christianas Dolezalis per interviu laikraščiui "The New York Times" sakė neturįs jokios informacijos apie Vengrijos kompanijos ar jos antrinės įmonės FGSZ pasitraukimą iš projekto.

"Kiek žinau, "MOL Group" statusas projekte ir jos įsipareigojimai nesikeičia", - sakė jis.

Pasak V. Orbano, Rusija vis aktyviau imasi įgyvendinti projektą "Pietų srautas", šis dujotiekis taip pat turi būti tiesiamas per Vengriją. Vengrija "turi paprastų ekonominių priežasčių dalyvauti Rusijos projekte", sakė jis.

Kartu siekiant sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų Vengrijai būtina tiesti dujotiekius iš kaimyninių šalių, pavyzdžiui, Slovakijos, Kroatijos ir Italijos, sakė premjeras.

"Nabucco" - svarbus klausimas, nes yra susijęs su energetine šalies nepriklausomybe", - sakė V. Orbanas, išreiškęs viltį, kad po trejų metų Vengrija nepriklausys nė nuo vieno energijos išteklių tiekėjo.

Planuojama, kad "Nabucco" dujotiekiu bus transportuojama 31 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų per metus iš Artimųjų Rytų šalių - taip sumažėtų ES priklausomybė nuo rusiškų dujų tiekimo.

Iš pradžių 3,3 tūkst. kilometrų ilgio dujotiekis, kuriuo planuojama transportuoti gamtines dujas iš Kaspijos regiono į Europos šalis aplenkiant Rusiją per Azerbaidžaną, Gruziją, Turkiją, Bulgariją, Vengriją, Rumuniją ir Austriją, turėjo būti atidarytas dar 2009 metais. Tačiau nepasiekus susitarimų su dujų tiekėjais projekto realizavimo terminai buvo nuolat atidedami. Dar šių metų gegužę buvo skelbta, kad dujotiekis bus pradėtas tiesti 2012 metais, o dujos "Nabucco" vamzdynu pradės tekėti 2015-aisiais.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją