Per tris metų ketvirčius RWE patirti nuostoliai siekė 842 mln. eurų. Vokietijos kompanijos teigimu, 2007-2009 metais prekiauti dujomis, gaunamomis iš Rusijos, buvo naudinga, tuo tarpu dabar dėl to patiriama nuostolių.

"Gazprom" sudaro su savo Europos partneriais ilgalaikes sutartis, kuriose kaina yra fiksuota ir paprastai keičiama ne taip lanksčiai, kaip rinkos kaina. Be to, "Gazprom" sutartyse galioja taisyklė "imk, arba mokėk". Pagal ją numatytos baudos už perkamų kuro apimčių sumažinimą. Tuo tarpu krizės laikotarpiu nemažai šalių pasirodė nepajėgios suvartoti tiek dujų, kiek numatyta sutartyse.

Dėl to dujų kaina, nurodyta ilgalaikėse sutartyse, smarkiai skiriasi nuo rinkos dujų kainos. Tuo tarpu ES viduje dujų pirkimas-pardavimas vykdomas paprastai rinkos kainomis.

Anksčiau ne vienas bendrovės "Gazprom" partneris prašė Rusijos kompanijos suteikti jiems nuolaidą dujoms. 2011 m. vasarą buvo skelbta, kad tokia nuolaida buvo suteikta Italijos bendrovei "Edison". Nuolaidos kompanija pasiekė padavusi "Gazprom" į teismą. Dėl nuolaidos bando susitarti ir Vokietijos bendrovės "E.ON, BASF, Prancūzijos "GDF Suez", Italijos kompanijos "Eni" ir "Enel".

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją