„Mes gavome šį pasiūlymą iš Ukrainos ir perdavėme jį savo Ekonomikos ir energetikos ministerijai, kaip ir visus kitus Ukrainos pasiūlymus. Mes intensyviai šį pasiūlymą aptarinėsime“, – spaudos konferencijoje Kijeve pirmadienį sakė Vokietijos ambasadorė.

Diplomatė pabrėžė, kad Vokietija siekia išsaugoti Rusijos dujų eksporto per Ukrainą maršrutą.

„Tačiau taip pat turiu pasakyti, kad dujų tranzitas galiausiai baigsis visiškai, todėl Ukraina turėtų dirbti dėl šios sistemos ateities – vandenilio tranzito užtikrinimo, kad taptų energetiškai nepriklausoma ir galėtų pati eksportuoti energiją“, – pridūrė A. Feldhusen.

Ukraina praėjusį penktadienį pareiškė esanti pasiruošusi tiekti papildomus 55 mlrd. kubų gamtinių dujų Europai, o prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Maskvą tyčia kurstant energetikos krizę.

Europą šiuo metu apėmusi energetikos krizė: dujų kainos šoktelėjo iki rekordinių aukštumų, vėl įsibėgėjant ekonominei veiklai po karantinų, įvestų per koronaviruso pandemiją, taip pat stringant energijos iš atsinaujinančiųjų šaltinių tiekimui.

Kritikai Vakarų sostinėse dėl kainų kilimo kaltina Rusiją. Jie teigia, kad Maskva nedidina tiekimo, siekdama priversti Europą sudaryti daugiau ilgalaikių sutarčių ir greičiau licencijuoti neseniai užbaigtą dujotiekį „Nord Stream 2“.

Rusiją su Vokietija jungiančio prieštaringai vertinamo vamzdyno, kuriuo aplenkiama Ukrainos teritorija, bendri metiniai pajėgumai siekia 55 mlrd. kubinių metrų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)