Numatoma sumažinti dujų naudojimą elektros energijos gamybai ir pramonei, o prieš žiemą pirmenybę teikti saugyklų užpildymui.

Vyriausybė šioms priemonėms finansuoti skiria milijardines lėšas, dpa sužinojo iš vyriausybės šaltinių.

Be to, R. Habeckas – Vokietijos centro kairiosios koalicinės vyriausybės narys, žaliųjų atstovas – sakė, kad, siekiant kompensuoti energijos trūkumą, bus eksploatuojama daugiau anglimis kūrenamų elektrinių.

Penkių puslapių dokumente, kurį gavo agentūra dpa, R. Habeckas teigia, kad „dujų suvartojimas turi ir toliau mažėti, o į saugyklas turi būti nukreipiama daugiau dujų, kitaip žiemą bus tikrai sunku“.

R. Habeckas taip pat pasiūlė imtis priemonių siekiant sumažinti buitinį energijos vartojimą, pavyzdžiui, nustatyti viršutinę namų šildymo ribą. Tačiau penktadienį interviu agentūrai dpa kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad nepritaria „atskirų priemonių“ aptarimui, kol nėra bendro plano.

Rusijos valstybinė energetikos įmonė „Gazprom“ pastarosiomis dienomis gerokai sumažino dujų srautą Baltijos jūros dujotiekiu „Nord Stream 1“, teisindamasi tuo, kad bendrovė „Siemens Energy“ vėluoja suremontuoti kompresorių turbinas.

R. Habeckas teigė, kad tai politiškai motyvuotas žingsnis. Pasak jo, trūkstamas detales galima pakeisti, o dujų saugyklas galima užpildyti, tegu ir didesnėmis kainomis.

Pasak dpa šaltinių, vyriausybė planuoja papildomą 15 mlrd. eurų kredito liniją per valstybinį banką KfW.

R. Habeckas taip pat planuoja šią vasarą įdiegti dujų aukciono modelį. Juo siekiama paskatinti pramoninius dujų vartotojus taupyti dujas. Iš esmės siekiama, kad pramoniniai vartotojai, kurie gali apsieiti be dujų, sumažintų jų vartojimą mainais į finansinę kompensaciją, o dujas perduotų į saugyklas.

Tuo tarpu trečioji koalicijos partija – Laisvieji demokratai (FDP) – paragino Vokietiją peržiūrėti skaldymo (fracking) – prieštaringai vertinamo proceso, kai nafta ir dujos išgaunamos iš skalūnų uolienų naudojant chemines medžiagas ir spaudimą – draudimą.

„Moksliniai tyrimai rodo, kad pagal šiuolaikinius saugumo standartus skaldymas nedaro reikšmingos žalos aplinkai, – laikraščiui „Welt am Sonntag“ sakė FDP parlamentinis sekretorius Torstenas Herbstas.

Pasak jo, tie, kurie importuoja tokias dujas iš JAV, negali prieštarauti saugaus skaldymo skatinimui Vokietijoje.