„Gyventojai už gyvenamųjų patalpų šildymą ir karštą vandenį realiai PVM nemokės, tai kompensuos valstybė. Šilumos tiekėjai privalės sumažinti šilumos energijos kainą gyventojams 9 proc. PVM tarifo dydį atitinkančia suma.

Dėl kompensacijos gyventojams niekur kreiptis nereikės. Kadangi pakeista tvarka taikoma nuo šių metų sausio 1 d. iki balandžio 30 d., atkreipiame įmonių dėmesį, kad jos turės naujai skaičiuoti ne tik būsimo laikotarpio, bet ir perskaičiuoti sausio – vasario mokesčius gyventojams bei atitinkamai patikslinti sąskaitas“, – sako VMI Teisės departamento vadovė Rasa Virvilienė.

Kaip šilumos tiekimo įmonės turės užpildyti mokestinio laikotarpio PVM deklaracijas (FR0600 forma) ir kur kreiptis norint, kad joms apskaičiuotas ir gyventojų nesumokėtas PVM būtų padengtas iš biudžeto, visa tai VMI paaiškino parengdama klausimus – atsakymus. VMI šilumos tiekėjus informavo asmeniškai per Mano VMI.

Primenama, kad Seimas praėjusią savaitę pritarė 0 proc. PVM tarifui gyventojams centralizuotai teikiamai šilumai šiam šildymo sezonui, kompensuojant tiekėjams skirtumą iš valstybės biudžeto.

2021 m. spalio mėnesį LR Vyriausybė pateikė pirmąjį energijos kainų stabilizavimo paketą, kurį sudarė sprendimai dėl elektros rinkos liberalizavimo antrojo etapo atidėjimo pusmečiui, šilumos gamintojams taikomo dujų pirkimo modelio pakeitimo ir UAB „Ignitis“ dujų kainos kilimo buitiniams vartotojams išdėstymo per penkerių metų laikotarpį. Tokiu būdu UAB „Ignitis“ užšaldė dujų kainų augimą vartotojams – prisiėmė kainų išdėstymo naštą taip bent iš dalies palengvinant situaciją vartotojams matant šiandieninį ženklų brangimą dėl geopolitinės situacijos. Be to, buvo praplėstas ir šildymo kompensacijų gavėjų ratas.

Skaičiuojama, jog naujausias PVM kompensavimas šilumos energijai, gyventojų sąskaitas mažinsiantis beveik dešimtadaliu, valstybės biudžetui kainuos per 23 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją