A. Kubilius teigia, kad viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) bendra suma, išmokama remiamai elektros energijai gaminti, kitiems metams išauga 300 mln. Lt.

„Mes turėjome labai aiškiai pasakyti, kad Vyriausybė per šiuos metus nepadarė jokių sprendimų, kurie būtų lėmę tokį VIAP sumos išaugimą. Noriu priminti, kad ta suma auga, visų pirmą, 60-70 mln. dėl augančios paramos „žaliajai“, alternatyviajai energijai, tai yra vėjo jėgainėms ir saulės energijai. Apie 50-60 mln. auga dėl augančios paramos termofikacinėms elektrinėms, nes ten gamyba didėja. Beveik 200 mln. suma auga dėl to, kad 2011 m. VKEKK netiksliai prognozavo dujų, kurios naudojamos elektros gamyboje, kainą. Per kitus metus VKEKK numatė, kad tas skirtumas turi būti padengtas“, - radijo eteryje kalbėjo konservatorius.

A. Kubilius teigė, kad dėl Lietuvos elektrinės Elektrėnuose numatytos 1,5 TWh, vartotojams kaina neturėjo keistis, nes tokia pati kvota buvo nustatyta ir 2012 m.

„Jeigu vartotojai turi dengti įsiskolinimą už 2011 metus, kuris nebuvo padengtas 2011 m., tai gal nereikia to įsiskolinimo dengti per vienerius 2013 metus? Galima išdėstyti per kelerius metus. Dabar bus taip, kad kitais metais tas įsiskolinimas bus padengtas ir metų pabaigoje tarifai automatiškai galės sumažėti daugiau nei porą centų. Nežinau, ar tai tikrai yra gerai, sakykim, pramonei“, - Žinių radijui sakė premjeras.

Tuo metu VKEKK sako, kad 200 mln. litų, kuriuos siūlo A. Kubilius perskirstyti per kelerius metus, nėra.

Žiūrint į VIAP sudedamąsias dalis „Lietuvos energijai“, matyti, kad kitų metų nustatytoje kainoje 60 mln. Lt yra skiriama Lietuvos elektrinei Elektrėnuose pabaigti 9-tąjį bloką. Dar 111 mln. Lt priskaičiuota dėl 2011 m. prognozuotos dujų kainos neatitikimo. Bendrai susidaro – 171 mln. Lt suma.

Tačiau skaičiuojant bendrą balansą, ši suma mažėja, nes VKEKK iš šios sumos minusuoja 13 mln. Lt baudą elektrinei (už tai, kad elektrą ne gamino, o pirko). Taip pat iš 171 mln. Lt sumos minusuojamas 73 mln. Lt VIAP permoka (2011 m. buvo numatyta, kad elektrinė gamins 1,74 TWh, o pagaminta 1,1 TWh).

„Realybėje išdėlioti liko 24 mln. Lt. Šią sumą išdėsčius per trejus metus, vartotojai to ekonomiškai nepajaustų. Tai būtų maža dalis po kablelio (ct – red.)“, - aiškino Loreta Kimutytė, VKEKK bendrųjų reikalų skyriaus vedėja, atsakinga už ryšius su žiniasklaida.

Kaip teigė specialistė, skirtingos interpretacijos dėl elektros kainų galimo pokyčio įsivėlė dėl kai kurių skaičių išskyrimo iš konteksto.

VKEKK nuomone, elektros kainą mažinti būtų galima nebent nustatant mažesnes kvotas.

„Kitais metais kaina didėja, nes 2013 m. žadama didesnė dujų kaina. Visi ateities sandoriai rodo, kad dujų kaina bus apie 100 Lt didesnė už tūkst. kubų. Taip pat kaina auga dėl atsinaujinančių energijos šaltinių gaminamos elektros ir paliktos tokios pačios kvotos – jei kvotos lieka tos pačios Lietuvos elektrinei ir termofikacinėms elektrinėms, tai dujų kainai didėjant automatiškai didėja ir elektros energijos kaina“, - tikino VKEKK atstovė.

VKEKK duomenys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)