Toks sprendimas priimtas išnagrinėjusi „Litgrid“ ir „Lesto“ pateiktus planus dėl veiklų atskyrimo, ir nustačius, kad terminai, per kuriuos numatyta atlikti veiklų atskyrimo procedūras, yra nepagrįstai ilgi, sakoma pranešime.

"Lesto" neatskleidžia, iki kada siūlėsi atskirti savo veiklas.

"LESTO visuomet atsižvelgia į VKEKK sprendimus ir dės visas pastangas būtinus veiksmus atlikti laiku", - DELFI teigė įmonės atstovas spaudai Ernestas Naprys. 

Kovo viduryje VKEKK  buvo konstatavusi, kad bendrovės „Litgrid” ir „Lesto” pažeidė Elektros energetikos įstatymo, perkeliančio III ES energetikos direktyvų paketo nuostatas į nacionalinę teisę, įpareigojimą iki 2012 m. kovo 3 d. atskirti perdavimo/skirstymo veiklas nuo kitų vertikaliai integruotos įmonės veiklų bei komercinių interesų.

Komisijai užkliuvo, kad „Visagino atominei elektrinei“ priklauso „Litgrid” „Lesto”, „Lietuvos energijos” kontroliniai akcijų paketai bei su tuo susijusios teisės ir pareigos dėl bendrovių valdymo ir kontrolės.

„Tiek Elektros energetikos įstatymas, tiek III ES energetikos paketas griežtai reikalauja atskirti perdavimo veiklą nuo skirstymo, tiekimo ir gamybos veiklos bei šių veiklų komercinių interesų, įskaitant perdavimo veiklos nuosavybės atskyrimą. Skirstymo veiklos atveju, reikalaujamas skirstymo veiklos atskyrimas turi užtikrinti skirstymo veiklos valdymo ir kontrolės nepriklausomumą nuo perdavimo, tiekimo ir gamybos veiklos bei šių veiklų komercinių interesų, tačiau nereikalaujamas skirstymo veiklos nuosavybės atskyrimas”, tuo metu buvo teigiama VKEKK pranešime.

VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė aiškina, kad „Lesto” įmonei užtektų atskirti valdymo organus nuo kitų VAE priklausančių įmonių. „Litgrid” visas valdymas turi būti perduotas į kitas rankas. Tai galėtų būti ir kita nei Energetikos ministerija, šiuo metu valdanti VAE.

„Kaip pavyzdys, galėtų būti perduotas kitai ministerijai. Kam dar? Nenoriu spekuliuoti“, - prieš porą savaičių DELFI sakė D. Korsakaitė.

„Mes konstatavome, kad perdavimo ir skirstymo sistemų operatoriai neįvykdė įstatyme numatytų įpareigojimų iki kovo 3 dienos atskirti veiklas. (...) Valstybiniai operatoriai turi būti pavyzdys, kad įstatymo leidėjo valios yra laikomasi“, - kalbėjo VKEKK pirmininkė.

DELFI primena, kad Lietuva stengiasi įgyvendinti III Energetikos paketą ir dujų sektoriuje, kur vyksta aštrios diskusijos su Rusijos energetikos milžine „Gazprom“, valdančia „Lietuvos dujas“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją