„Žmonėms stresas, atidarytas kelias į Londoną, Vokietiją, visi bėga“, – Visagino dabartį apibūdina J. Šuklinas. Vis dėlto jis miesto ateities niūriomis spalvomis nepiešia: esą jei gretimoje Ignalinoje, Zarasuose AE nėra, bet žmonės čia gyvena, tai kodėl turėtų pabėgti iš Visagino.

Abu sportininko tėvai apie 20 metų dirba AE. „Sunku dirbti, nes gyveni kaip ant bombos, gali ateiti ir pasakyti: ačiū, viskas nuo kito mėnesio nebedirbsite čia. Jiems būtų lengviau išvažiuot, nei čia rasti naują darbą. Niekas nežino dėl ateities. Visi žada, kad statys naują AE, bet viskas tik pažadai“, – pasakoja sportininkas. Dirbti Ignalinos AE J. Šuklino tėvai atvyko iš Rusijos.

Atominės jėgainės uždarymas miesto gyventojams ypač kirto išaugusiais komunaliniais mokesčiais.

Anksčiau šildęsi ir prausęsi pusvelčiui, dabar žmonės už šias paslaugas moka keliskart daugiau.

„Mano tėvai už 4 kambarių 78 kvadratų ploto buto komunalinius mokesčius atiduoda 1200 Lt. Kai kurie visaginiečiai tik po 800 Lt uždirba, o už šildymą moka 800-900 Lt“, – pasakojo J. Šuklinas.

Jevgenijus Šuklinas
Visagine renovuotų gyvenamųjų namų nėra, čia renovuojami tik darželiai ir mokyklos. „Jei žmonės žinotų, kad čia turės darbą ir galės gyventi, mokėtų pinigus ir namus renovuotų. O dabar lengviau parduoti ir išvažiuoti. Problemų pridarė atominė. Jei čia būtų atominė, būtų rojus“, – įsitikinęs pašnekovas.

Beje, Ignalinos AE uždarymas – praradimas ir sportininkams. Kadangi dėl AE aušinimo Drūkšiai neužšaldavo visus metus, sportininkai ežere galėjo treniruotis ir žiemą. Šįmet po šaltos žiemos treniruočių sezoną Lietuvoje sportininkai pradėjo likus savaitei iki varžybų. Dabar žiemą Lietuvoje galima treniruotis tik kanale šalia Elektrėnų elektrinės.

Kompensacijos už šildymą baigėsi

Uždarius IAE, Vyriausybė visaginiečiams kurį laiką kompensavo išlaidas už šildymą ir karštą vandenį. 2010 m. žmonės gavo 30 proc. kompensaciją, 2011 m. – 20 proc., 2012 – 10 proc. Deja, kompensacijos už šildymą ir karštą vandenį jau baigėsi.

„Atkreiptinas dėmesys, kad kompensacijos buvo mokamos iš sukaupto Ignalinos fondo, kuris nebuvo pildomos nuo to laiko, kai buvo sustabdyta Ignalinos AE ir kurio lėšos jau baigiasi, todėl apie kažkokias papildomas kompensacijas ateityje negalima kalbėti, kol nepriimtas sprendimas kaip fondas bus pildomas ateityje“, – aiškina Energetikos ministerijos atstovė Daiva Rimašauskaitė.

Tiesa, kompensacijos už elektrą numatytos iki 2016 m. 2010-2012 m. buvo kompensuojama 50 proc. išlaidų už elektrą, 2013 m. – 40 proc., 2014 m. numatoma 30 proc., 2015 m. – 20 proc., 2016 m. – 10 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)