„Spalio mėnesį Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos posėdyje planuojamas svarstyti Vilniaus miesto švaros ir tvarkos taisyklių pakeitimas, kuriame numatoma drausti gyvenamuosiuose būstuose naudoti kietąjį kurą“, – „Delfi“ sakė jis.

Pasak vicemero, tam yra kelios priežastys.

„Visų pirma, tai CO2 išmetimo ribojimas ir mažinimas. Su tuo susijusi ir ilgalaikė pastatų renovacijos strategija, kurioje numatyta iki 2050 metų didžiąją dalį pastatų paversti į neišmetančius CO2. Taip pat – gyventojų sveikata, nes degančio kietojo kuro dalelės bei kancerogenai patenka į patalpas ir ilguoju laikotarpiu kelia pavojų vilniečių sveikatai.

Atsižvelgiant į tai siūloma keisti aukščiau minėtas taisykles, įvedant draudimą Vilniaus miesto teritorijoje kūrenti akmens anglį bei durpių briketus“, – dėstė jis.

V. Benkunskas dar nurodė, kad savivaldybei priklausančiuose socialiniuose būstuose, kur naudojamos kietojo kuro krosnys, ketinama keisti jas į atsinaujinančius išteklius vartojančias sistemas, o Vilniaus šilumos tinklai įvertins galimybes prie centralizuoto šildymo sistemos prijungti Senamiestyje esančius „krosninius“ pastatus.

„Šiam siūlymui iš esmės pritaria Sveikatos apsaugos ministerija, o Aplinkos ministerija patikino, jog nuo 2012 metų vykstančios Klimato kaitos programos parama namų ūkiams, kurie keičia kieto kuro krosnis į „žalius“ įrenginius, planuojama skirti ir toliau, taigi vilniečiams užtikrinama kompensacija pereinant prie ekologiško šildymo.

Savivaldybė bei Viešosios tvarkos pareigūnai visų pirma informuos gyventojus apie šias galimybes, o administracinės nuobaudos bus taikomos tik piktybiškai taisykles pažeidžiantiems bei kategoriškai atsisakantiems imtis veiksmų keisti šildymo sistemą“, – sakė vicemeras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (530)