„Galiu patvirtinti patį faktą, kad vykdant Interpolo paiešką asmuo buvo sulaikytas. Prokuratūra nuo detalesnių komentarų susilaiko“, – penktadienį BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad buvęs „Transneft“ Samaros terminalo vadovas R. Ružečko buvo sulaikytas Vilniuje trečiadienį.

Šiam verslininkui gegužę teismas Rusijoje už akių paskyrė areštą ir paskelbė jo paiešką.

Rusijos naftotiekis „Družba“ buvo sustabdytas balandžio 19-ąją, jame nustačius didelę koncentraciją dichloretano – toksiškos, stiprų korozijos poveikį turinčios medžiagos. Pirmoji apie šį incidentą pranešė Baltarusija.

Buvo nutrauktas užterštos naftos tiekimas į Baltarusiją, Lenkiją, Vokietiją, Vengriją, Slovakiją, Čekiją. Tokia nafta buvo pakrauta ir į daugiau kaip dešimt tanklaivių Rusijos Ust Lugos uoste.

Gegužės pradžioje rusiška nafta rezervine „Družbos“ atšaka vėl padėjo tekėti į Baltarusiją, kiek vėliau – Ukrainos kryptimi – į Slovakiją, Vengriją, Čekiją, o birželio pradžioje – į Lenkiją ir Vokietiją.

„Transneft“ duomenimis, per „Družba“ ir Ust Lugos uostą buvo transportuota apie 3 mln. tonų užterštos naftos.

Lietuvoje veikianti Lenkijos kapitalo naftos perdirbimo bendrovė „Orlen Lietuva“, tikėtina, taip pat buvo atsigabenusi chloru užterštos naftos krovinį, rodo BNS surinkta informacija.