Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, jog norima informuoti visuomenę apie tai, kad gautas Europos Komisijos (EK) suderinimas ir projektas vykdomas visa apimtimi.

„Toks pagrindinis tikslas – informuoti visuomenę, kad du pagrindiniai žingsniai yra padaryti: kad yra suderinta su Komisija, kad finansavimas galimas ir visa apimtimi, kuria tikėjomės, tai tikrai yra labai svarbu. Iš kitos pusės, visos sutartys šiai dienai yra pasirašytos ir projektas pilna apimtimi juda į priekį“, – BNS kalbėjo D. Kreivys.

Anot jo, projektą tikimasi baigti kaip ir numatyta, – 2022-ųjų pabaigoje.

Įrenginių operatorė „Energy cells“ teigia, kad 200 megavatų (MW) galios ir 200 megavatvalandžių (MWh) talpos baterijų sistema padidins Lietuvos energetikos sistemos saugumą ir galimybę dirbti izoliuotu režimu.

Po sinchronizavimo su žemyninės Europos tinklais energijos kaupikliai galės saugoti ir prireikus į tinklą patiekti iš atsinaujinančių išteklių pagamintą elektros energiją.

„Tai yra didžiausias Baltijos šalyse ir vienas didžiausių tokio tipo projektų Europoje. Taip pat pirmasis projektas, kuriam įgyvendinti Europos Komisija patvirtino skirsianti iki 100 mln. eurų paramą pagal ES Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę (RRF)", – teigiama bendrovės pranešime.

EK lapkričio pradžioje patvirtino 100 mln. eurų vertės Lietuvos valstybės pagalbą keturių elektros kaupiklių statybai.

Izoliuoto darbo rezervui skirtus keturis elektros kaupiklius už 109 mln. eurų iki kitų metų pabaigos įrengs ir po to aptarnaus Vokietijos bendrovė „Siemens Energy“ ir JAV grupės „Fluence Energy“ padalinys Vokietijoje „Fluence“.

Pirmadienį renginyje dalyvaus Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, energetikos ministras D. Kreivys, valstybės valdomos energetikos grupės „Epso-G“ ir jos antrinės įmonės „Energy cells“, bei „Siemens“ ir „Fluence“ atstovai.

Keturių baterijų sistema bus įrengta Vilniaus, Šiaulių, Alytaus ir Utenos transformatorių pastotėse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)