Naujoje „Litgrid“ būstinėje įrengta 230 darbo vietų. Kaip teigia bendrovė, centre daug dėmesio skiriama aplinkosaugai – mažinamas popieriaus vartojimas, rūšiuojamos atliekos, įrengta moderni elektrą taupanti ir šviesą reguliuojanti įranga, geoterminis šildymas.

„Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas teigė, kad centro atsiradimas susijęs su sinchronizacijos projektu.
„Tai susiję su sinchronizacija, būtent iš čia valdysime dažnį po 80 metų pertraukos savarankiškai. Dvi kartos mums neperdavė šitos patirties, dažnį valdė Maskva“, – teigė D. Virbickas.

Anot bendrovės vadovo, kibernetinio saugumo grėsmės jaučiamos kasdien, tačiau tam yra ruošiamasi.

„Mūsų visa sistema išskirtina tuo, kad dispečerinė valdymo sistema visiškai izoliuota nuo išorinių tinklų. Ryšį turi tik keliose vietose, kurios yra specialiai tam skirtos ir specialiai prižiūrimos ir saugomos. Bandymai įlįsti į skaitmeninę erdvę yra kasdienybė, tačiau pasiruošimas turi būti aukščiausio lygio visada. Visada turi neprarasti to budrumo“, – sakė D. Virbickas.

Ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio teigimu, naujasis centras yra svarbus elektros energijos sistemos saugumui.

„Mes esame, galima sakyti, finišo tiesiojoje. 2025 metais čia bus valdoma Lietuvos elektros energijos sistema, dažnis, to nedarys Maskva. (...) Šio centro pagrindinė misija – patikimas tiekimas, saugumas tiek fizinis, tiek kibernetinis. (...) Turint piktą valią arba blogus kėslus galima sutrikdyti valstybės funkcionavimą, tai būtų pasekmės panikos prasme gerokai didesnės nei dabar turime iššūkius su tam tikru virusu“, – centro atidaryme kalbėjo S. Skvernelis.

Keturių aukštų pastato plotas sudaro 5,6 tūkst. kv. metrų. Investicijos į šį projektą siekia 11,2 mln. eurų, jis buvo finansuojamas bendrovės lėšomis. Projektą per trejus metus įgyvendino rangovas „Conresta“.

Sinchronizacijos projektai šiuo metu yra pirmajame iš trijų įgyvendinimo etapų. Jo metu stiprinama ir modernizuojama Lietuvos perdavimo tinklo infrastruktūra.

Antrajame etape numatoma jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statyba bei trijų sinchroninių kompensatorių įrengimas už 1,22 mlrd. eurų.

Šuo metu Lietuvos ir kitų Baltijos šalių elektros energetikos sistemos dažnis yra valdomas iš dispečerinės Maskvoje. Siekiant energetinės nepriklausomybės, 2025 metais Lietuva kartu su Latvija ir Estija prisijungs prie žemyninės Europos elektros tinklų, o sistemos dažnį valdys pati.