„Delfi“ surinko kelių Vilniaus gyventojų gautas sąskaitas už lapkritį 2020 ir 2021 metais. Pavyzdžiui, 63 kvadratinių metrų ploto 1967 metais pastatytame name gyvenanti Viktorija už šių metų lapkritį pateiktą šilumą turės sumokėti 83,97 euro, kai pernai tuo pačiu metu sąskaita siekė 39,39 euro. Taigi, padidėjimas siekia 44,58 euro arba 114 proc.

Nerenovuotame name, 3 kambarių bute gyvenanti Dalia ketvirtadienį gavo 74,22 eurų sąskaita, kai pernai VŠT sumokėti paprašė 40,06 euro. Padidėjimas – 34,16 euro, t. y. 85 proc.

Andriaus, gyvenančio 63 kv. m bute renovuotame name, sąskaita sudarė 36 eurus. Tai yra 19,6 euro arba 120 proc. daugiau nei pernai.

55,44 kv. m naujos statybos namo bute gyvenančio Ernesto gauta sąskaita siekė 55,55 eurų. Tad jam sumokėti teks 19,45 euro, 54 proc. daugiau nei 2020 metais.

Išaugusios kainos

Kaip anksčiau skelbė savivaldybės įmonė VŠT, 2021–2022 metų šildymo sezoną sąskaitos už šilumą ženkliai išaugo dėl visame pasaulyje drastiškai išaugusių gamtinių dujų ir kiek daugiau nei dvigubai pakilusių biokuro kainų.

„Pernai vilniečiai už šilumą mokėjo vieną mažiausių kainų Lietuvoje, tačiau rekordiškai išaugusios kuro kainos šiais metais išaugino ir sąskaitas. Pavyzdžiui, 2020 metų lapkritį šiluma kainavo 3,65 ct už kilovatvalandę su PVM, o šiemet pabrango iki 7,15 ct/kWh. Gruodį šilumos kaina dar labiau augo ir siekia 8,74 ct/kWh su PVM, lyginant su pernai metų tuo pačiu metu padidėjo net 121 proc.

Didžiausią dalį šilumos kainos sudaro kuro, kuris naudojamas šilumai gaminti, kaina. Klientams sąskaitos dydį lemia ne tik šilumos kaina, bet ir lauko temperatūra, konkretaus pastato būklė – renovuotų namų sąskaitos už šildymą yra ženkliai mažesnės negu nerenovuotų.

Vertinant šių metų lapkričio mėnesio šilumos kainą ir žemesnę lauko temperatūrą negu pernai, už praėjusį mėnesį suteiktas paslaugas klientus gruodžio viduryje pasieks gerokai didesnės sąskaitos“, – įspėjo įmonė.

Galima pasinaudoti

Siekiant palengvinti finansinę naštą gyventojams, VŠT kartu su Vilniaus miesto savivaldybe priėmė sprendimą fiksuoti sąskaitų augimą iki 35 proc., o likusią mokėjimų dalį atidėti.

Ši galimybė startuoja nuo gruodžio, todėl sąskaitas už lapkričio mėnesio šildymo paslaugas gavę klientai jau gali kreiptis į VŠT. Sostinės gyventojai taip pat kviečiami pasitikrinti, ar jiems priklauso būsto šildymo išlaidų kompensacija.

Mokėjimų atidėjimo galimybe pasinaudoti nusprendę gyventojai mokės 35 proc. didesnę sąskaitą už šildymą ir karštą vandenį lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Likusi suma bus kaupiama iki šildymo sezono pabaigos ir apmokama lygiomis dalimis pagal pasirinktą mokėjimo terminą – nuo 1 iki 18 mėnesių.

Pavyzdžiui, jei 2020 metais sąskaita už lapkričio mėnesį suteiktas paslaugas sudarė 60 eurų, mokestis už šių metų lapkričio mėnesio paslaugas galės būti 81 euras (60 + 35 proc.). Sumą, viršijančią 81 eurą, bus galima atidėti ir apmokėti šildymo sezonui pasibaigus. Taip pat nuo atidėtos sumos bus skaičiuojamos ir palūkanos, kurios sieks ne daugiau negu 5 eurus per metus.

Pabrėžiama, kad prieš pasinaudojant mokėjimo atidėjimo priemone, gyventojai pirmiausia turėtų atsakingai įsivertinti savo finansinę situaciją ir www.spis.lt pasitikrinti, ar jiems nepriklauso būsto šildymo išlaidų kompensacija.

„Tais atvejais, kai kompensacija nepriklauso arba iki galo neišsprendžia galimų sąskaitų apmokėjimo sunkumų, bendrovė kviečia kreiptis dėl mokėjimų atidėjimo.

Mokėjimo atidėjimas nebus taikomas automatiškai, todėl šia galimybe pasinaudoti nusprendę gyventojai patys turės apsilankyti VŠT Klientų aptarnavimo centre (Spaudos g. 6-1) arba Vilniaus miesto Klientų aptarnavimo centre (Konstitucijos pr. 3) Vilniuje. Čia bus pasirašomas Susitarimas, įteisinantis dalies mokėjimų atidėjimą.

Susitarimą pasirašę klientai šildymo sezono metu mokės 35 proc. didesnę sąskaitą, palyginus su atitinkamu praėjusio šildymo sezono laikotarpiu, o likusi sumos dalis atidedama, nuo jos bus skaičiuojamos ir palūkanos. Atidėtas mokėtinas sumas gyventojai kas mėnesį galės sekti savo sąskaitose.

Pasibaigus šildymo sezonui atidėtų mokėjimų suma bus padalinta lygiomis dalimis pagal paties gyventojo pasirinktą mokėjimo terminą, t. y. nuo 1 iki 18 mėnesių. Pavyzdžiui, jeigu atidėtų mokėjimų suma yra 300 eurų, o pasirinktas apmokėjimo terminas – 6 mėnesiai, vadinasi, kas mėnesį reikės mokėti po 50 eurų.

Dėl mokėjimų atidėjimo į VŠT galima kreiptis bet kada iki šio šildymo sezono pabaigos. Ši galimybė nėra taikoma verslo klientams. Gyventojams, nesikreipusiems dėl mokėjimų atidėjimo ir neapmokantiems sąskaitų, bus taikoma įprasta skolų išieškojimo tvarka“, – skelbė VŠT.

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė

Pasirašė pirmą susitarimą

Įmonės komunikacijos vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė ketvirtadienį „Delfi“ sakė, kad elektroniniu paštu Vilniaus gyventojai šilumos sąskaitas gaus dar šią savaitę, o paprastu paštu – iki kitos savaitės vidurio.

„Šilumos kainą didžiąja dalimi sudaro kuras. Vilniuje 60 proc. yra biokuras, 40 proc. dujos. Dujos pernai lapkritį kainavo 15,27 euro, o šiemet – 80,89 euro. Matome, kiek kartų išaugo. Biokuras irgi – pernai kainavo 9,4 euro, o šiemet 18,47 euro“, – sakė ji.

Pašnekovė nurodė, kad gruodį šilumos kaina yra net 125 proc. didesnė nei pernai.

„Pagal dabar esančią temperatūrą, matome, kad tokį šaltą gruodį pastarąjį kartą turėjome 2016 metais. Sąskaitos bus didelės ir tam reikia nusiteikti. Energetinių išteklių krizė yra labai ryški visoje Europoje, Šiaurės šalyse. Visos valstybės tiesia pagalbos ranką savo gyventojams“, – dėstė I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir pridūrė, kad ketvirtadienį ryte jau pasirašytas pirmas susitarimas dėl mokėjimo atidėjimo.

VŠT atstovė palygino, kad šiemet lapkritį vidutinė sąskaita naujame arba renovuotame daugiabutyje siekė 42 eurus, kai pernai buvo apie 20 eurų.

„Tuo metu nerenovuotame 50 kv. m bute sąskaita pernai buvo apie 35 eurai, o šiais metais – net 72 eurai. Matome, kaip tokie namai šildo orą“, – sakė I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)