„Vilniaus miesto savivaldybė ir Vilniaus šilumos tinklai deda visas pastangas apginti sostinės gyventojų ir kitų šilumos vartotojų interesus teisinėmis priemonėmis. Esame įsitikinę savo pozicijos tvirtumu šioje byloje, o pastarasis Kainų komisijos sprendimas dėl 7,54 mln. eurų šilumos vartotojų permokos tik sustiprina mūsų reikalavimų pagrįstumą“, – BNS atsiųstame komentare teigia VŠT.

Sostinės šilumos ūkį nuo pernai balandžio iš „Vilniaus energijos“ perėmę VŠT teigia, kad galimybė grąžinti minėtą sumą ir dar apie 18 mln. eurų priklausys nuo galutinio arbitražo sprendimo. Pasak VŠT, tikėtina, kad arbitražo procesas baigsis 2020 metais.

Šių metų vasarį savivaldybė ir Vilniaus šilumos tinklai Stokholmo arbitražui pateikė bendrą atsiliepimą į „Vilniaus energijos“ ir ją valdančios Prancūzijos bendrovės „Veolia“ ieškinį. Kartu su atsiliepimu pateiktas ir priešieškinys su 12 reikalavimų.

„Akivaizdu, kad bendra priešieškinio reikalavimų suma bus didesnė kaip 350 mln. eurų“, – BNS trečiadienį komentavo VŠT.

Pasak bendrovės, pagal arbitražo proceso grafiką šių metų rugpjūčio 15 dieną „Veolia“ turėtų pateikti atsiliepimą į savivalybės ir VŠT priešieškinį.

Savo ruožtu „Vilniaus energija“ BNS teigė, kad nesutinka su trečiadienį paskelbtu Kainų komisijos sprendimu ir savo poziciją pasirengusi ginti teismuose.

„Bendrovė visada neigė jokio pagrindo neturinčius kaltinimus dėl neva vykusio „permokėjimo“ ir pateikė duomenų fabrikavimo, kurį vykdė VKEKK (Kainų komisija – BNS), įrodymus. Šie naujausi „atradimai“ – tokie patys ir neturi visiškai jokio pagrindo. Juos neigsime visomis mums prieinamomis teisinėmis priemonėmis – tiek Lietuvos, tiek ir tarptautiniuose teismuose“, – BNS komentavo „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

Kainų komisija trečiadienį paskelbė, kad „Vilniaus energijos“ vartotojai dėl taikytų kainų skirtumo 2011–2017 metais bendrovei permokėjo 7,54 mln. eurų.

Komisija, jau patikrinusi 2012–2014 metų „Vilniaus energijos“ sąnaudas, 2016 metų rudenį nurodė įmonei grąžinti vartotojams 24,3 mln. eurų nepagrįstų pajamų. Dėl to Vilniuje 2016 metų gruodį buvo sumažinta bazinė šilumos kaina – per tuometinį šildymo sezoną sugrąžinta maždaug 6 mln. eurų.

Likusią dalį – daugiau nei 18 mln. eurų – vartotojams turėtų gražinti Vilniaus šilumos tinklai, jei jiems per teismus pavyktų išieškoti pinigus iš „Veolia“. Taigi, BNS skaičiavimu, bendra vartotojams grąžintina suma siektų apie 26 mln. eurų.

Iš naujo apskaičiuoti „Vilniaus energijos“ 2010–2015 metų šilumos bazinės kainos ir karšto vandens kainos dedamąsias komisiją 2017 metų sausį įpareigojo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, palikęs galioti 2015 metų gruodžio Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)