Rugsėjo pabaigoje Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (Kainų komisija) pranešė baigusi bendrovės „Vilniaus energija“ 2012–2014 m. reguliuojamos veiklos sąnaudų patikrinimą.

Buvo nustatyta, kad šiuo laikotarpiu bendrovė nepagrįstai į šilumos kainas įtraukė daugiau kaip 24,30 mln. Eur.

Anot komisijos, be kitų nepagrįstų išlaidų, „Vilniaus energija“ nepagrįstai skyrė lėšas darbo užmokesčiui ir išeitinėms išmokoms – 3,3 mln. Eur, o konsultacinėms paslaugoms – 2,26 mln. Eur.

Naujienų agentūra BNS neseniai pranešė turinti Kainų komisijos ataskaitos kopiją.

Joje esą nurodyta, kad 2012–2014 m. „Vilniaus energija“ po 1,9 mln. litų (550 tūkst. eurų) kasmet mokėjo UAB „Verslo plėtros ir administravimo agentūra“. Šias lėšas įmonė taip pat įtraukė į šilumos tarifą, nors to negalėjo daryti.

Devynis darbuotojus turinčios bendrovės vadovas yra Julius Dovidonis, rodo Registrų centro duomenys. Jis taip pat yra nekilnojamojo turto bendrovės „Realco“ direktorius.

Verslo plėtros ir administravimo agentūros vienintelė akcininkė yra kita bendrovė – „Lag&d“. Šiai vadovauja Mantas Galdikas, kuris taip pat yra „Axis Industries“ grupei priklausančios „Axis Power“ vadovas.

„Realco“ ir „Axis Industries“ priklauso „Icor“ grupei. 2010 m. „Icor“ vadinosi „Rubicon group“, jai vadovavo verslininkas Andrius Janukonis. 2009 m. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo galutiniu nuosprendžiu buvo pripažinta: organizuodamas Vilmanto Drėmos papirkimą, kad Vilniaus mero rinkimuose šis balsuotų už Artūrą Zuoką, A. Janukonis ir Darius Leščinskas padarė nusikalstamus veiksmus.

„Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas atsisakė paaiškinti, ar ir kokias paslaugas pirko iš „Verslo plėtros ir administravimo agentūros“.

„Visi komentarai šia tema bus po rinkimų“, – tą patį kaip ir į ankstesnius klausimus apie Kainų komisijos išvadas atsakė jis.

Susisiekti su „Verslo plėtros ir administravimo agentūros“ vadovu J. Dovidoniu telefonu nepavyko, o į klausimus el. paštu jis neatsakė.

DELFI jau buvo rašyta, kad per 0,5 mln. Lt arba 142 tūkst. Eur išeitinę išmoką iš „Vilniaus energijos“ prieš kelis metus gavo buvęs energetikos viceministrės Žydrūnės Juodkienės vyras Svajūnas Juodka, dabartinis Liberalų sąjūdžio narys, ankstesniuose rinkimuose dalyvavęs su Artūro Zuoko partija.

Neoficialiais duomenimis, nemenkomis sumomis „Vilniaus energija“ galėjo atsilyginti ir Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentui ir viceprezidentui.

N. Mikalajūnas neatskleidė, ar jo atstovaujama bendrovė mokėjo šiems asmenims. Nekalbus buvo ir asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas – jis nė patvirtino, nė paneigė tokios informacijos.

„Žodžiu, kai mūsų užklausė šitų duomenų, mes sakėm, kad jų neskelbiame“, – sakė asociacijos prezidentas ir pridūrė, kad Vilniaus elektrinėje dirba nuo 1977 m. sausio mėnesio.

Nuo 2005 m. iki 2014 m. lapkričio 20 d. Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos Tarybos pirmininko pareigas ėjo Andrius Janukonis. Pranešdama apie jo pasitraukimą asociacija teigė, kad toks sprendimas priimtas dėl verslininko laiko stokos.

„A. Janukonis visą dėmesį skirs įmonių grupės „Icor“, kuriai tiesiogiai vadovauja, veiklos plėtrai užsienyje“, – tuo metu rašyta asociacijos pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)