Kaip rašoma bendrovės pranešime spaudai, šį sprendimą ketinama skųsti.

Tokį sprendimą komisija priėmė įvertinusi „Vilniaus energija“ veiksmus už informacijos nepateikimą atliekant bendrovės 2012–2014 m. reguliuojamos veiklos patikrinimą, siekiant įsitikinti teisingu sąnaudų paskirstymu tarp reguliuojamos šilumos tiekimo veiklos bei kitų vykdomų komercinių veiklų.

Bendrovei duotas penkių dienų terminas pažeidimui pašalinti.
Pasak pranešimo, komisija gruodžio 22 d. posėdyje pabrėžė, kad „Vilniaus energija“ nepateikdama visos būtinos informacijos patikrinimui atlikti, tokiais veiksmais tikslingai vilkina patikrinimo procesą, o tai neleidžia komisijai užtikrinti, kad „Vilniaus energija“ šilumos bazinės kainos dedamosios naujam baziniam 3–5 metų reguliavimo laikotarpiui būtų nustatytos tik būtinųjų sąnaudų pagrindu, kas garantuotų maksimalią vartotojų teisių apsaugą.

„Vilniaus energijos“ patikrinimas turėjo būti baigtas iki 2015 m. gruodžio 31 d., tačiau bendrovei nepateikus patikrinimui reikalingų duomenų ir informacijos, patikrinimas bus tęsiamas ir 2016 metais.

„Vilniaus energija“ tvirtina, kad bendrovė nubausta, nes nespėjo pateikti milžiniško kiekio prašomų ataskaitų, dalis komisijos užduočių – tiesiog neįgyvendinamos.

„Pateikėme tiek išimtinai iš „Vilniaus energijos“ pareikalautos informacijos, kiek dirbdami visu pajėgumu spėjome surinkti. Deja, tačiau komisijos pageidaujamu greičiu įgyvendinti visas užduotis, kurių apimtys yra milžiniškos, tiesiog neįmanoma, nesame antžmogiai. Bendrovė nubausta reikalaujant neįgyvendinamų dalykų“, - pranešime spaudai teigė „Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis.

Pasak pranešimo, visą galiojusiais teisės aktais numatytą informaciją ir duomenis „Vilniaus energija“ komisijai 2012-2014 metais jau buvo pateikusi.

Bendrovė spėjo užpildyti 2 iš 3 komisijos pageidautų, jos tik šių metų spalį išimtinai „Vilniaus energijai“ sukurtų ir tik iš „Vilniaus energijos“, bet ne iš kitų šilumos tiekėjų, pareikalautų pateikti lentelių su milžinišku kiekiu informacijos, apimančios trejų metų veiklą.

Tuometiniai teisės aktai šilumos tiekimo įmonėms nei rengti, nei teikti tokios informacijos ar lentelių už praėjusius metus nenumatė. Dabartiniuose teisės aktuose nurodytas terminas tokio kiekio informacijos už prašomą trejų metų laikotarpį parengimui sudaro 12 mėnesių.

Audituotus 2014 metų duomenis „Vilniaus energijos“ buvo prašoma pateikti pagal naujai VKEKK patvirtintus standartus. Komisija juos nustatė dar 2013 m. vasarį, tačiau galutinius išaiškinimus, kaip naujuosius standartus taikyti praktikoje, pateikė tik šių metų gegužės mėnesį – daugiau kaip po dvejų metų.

Numatytam 2015 m. gegužės 1 dienos terminui ataskaitų už 2014 metus pagal naujus VKEKK standartus negalėjo pateikti praktiškai nei vienas Lietuvos šilumos tiekėjas.

„Bausti šilumos tiekėjus už tai, kad pati komisija būtinoms instrukcijoms paruošti užtruko daugiau kaip dvejus metus, nėra sąžininga“, - pranešime spaudai sakė L. Samuolis.

DELFI primena, kad gruodžio pradžioje Konkurencijos taryba Vilniaus energijai skyrė 19 mln. eurų baudą.

Pasak Konkurencijos tarybos, tarp „Bionovus“ (pastarosios bendrovės teisių ir pareigų perėmėja yra Estijoje registruota bendrovė – First Opportunity OṺ) ir „Vilniaus energijos“ buvo sudarytas ilgalaikis išimtinio pirkimo susitarimas, pagal kurį „Vilniaus energija“ įsipareigojo šilumos gamyboje naudojamą biokurą pirkti tik iš „Bionovus“. Nuspręsta, kad šis susitarimas ribojo konkurenciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)