Dėl tokio šilumos tiekėjų elgesio Vilniaus gyventojai bei įstaigos kas mėnesį praranda po maždaug milijoną eurų, skaičiuoja ministerija.

DELFI apie sostinės šilumos ūkyje susiklosčiusią situaciją skelbė antradienį ryte.

Skelbta, kad nebuitiniai vartotojai, perkantys dujas iš „Lietuvos dujų tiekimo“, jas gauna apie 20 proc. pigiau nei perkantys dujų biržoje. Energetikos ministerijos vertinimu, „Vilniaus energija“ delsia užbaigti dujų pirkimo konkursą ir dujas perka biržoje, kur šis kuras yra apie 20 proc. brangesnis.

„Toks elgesys yra nepateisinamas. „Vilniaus energija“, viešai kalbėdama apie siekį sumažinti sąskaitas už šildymą, iš tiesų elgiasi priešingai: daro viską, kad šildymas vilniečiams kainuotų brangiau“, - kalbėjo R. Masiulis.

Reaguodamas į susidariusią situaciją, energetikos ministras ragina kuo skubiau atsakyti į klausimą, kodėl „Vilniaus energija“ perka brangesnes dujas, nors yra visos galimybės jas pirkti penktadaliu pigiau. Taip pat norima išsiaiškinti, ar tokiu būdu nesiekiama pasipelnyti, kai išpūtus dujų kainą brangiau superkama biokuro katilinėse pagaminta šiluma.

Vasario 3 d. Energetikos ministerija kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją (VKEKK) prašydama įvertinti, ar „Vilniaus energija“ vadovaujasi Šilumos ūkio įstatyme nustatytu prioritetu – mažiausiomis sąnaudomis užtikrinti patikimą ir kokybišką šilumos tiekimą vartotojams.

„Kaip rodo kitų miestų pavyzdžiai, konkursus dėl dujų pirkimo galima baigti sklandžiai ir laiku, o vartotojai tuose miestuose už dujas jau moka mažiau. Vienintelė „Vilniaus energija“ vilkina konkursą dėl neva neaiškių sąlygų. Tačiau kiekviena uždelsta diena reiškia, kad vartotojai tą dieną už šildymą turėjo mokėti brangiau“, - sakė R. Masiulis.

Papildomą 20 proc. nuolaidą „Lietuvos dujų tiekimas“ taiko remdamasis praėjusių metų pabaigoje priimtu Vyriausybės nutarimu. Iš viso nebuitiniams vartotojams bus pritaikyta 81 mln. eurų nuolaida. Tokia suma susidarė, nes „Lietuvos dujos“ praėjusiais metais iš „Gazprom“ išsiderėjo nuolaidą, kuri pritaikyta nuo 2013 m. iš „Gazprom“ įsigytoms dujoms.

Kai kuriuose miestuose ir kiti dujų tiekėjai sugebėjo pasiūlyti konkurencingą dujų kainą. Dėl tokios konkurencijos daugiausia laimi galutinis vartotojas, gaunantis energiją už mažesnę kainą.

„Vilniaus energija“ atsikirto

Bendrovės „Vilniaus energija“ siekį palankiausia kaina įsigyti gamtines dujas pagal ilgalaikę sutartį stabdo vangus valstybinių institucijų darbas, skelbia bendrovė savo pranešime spaudai.

„Vilniaus energija“ nurodo, kad 2014 m. gruodžio 1 d. dieną paskelbė gamtinių dujų įsigijimo konkursą 2015 m., o jame dalyvavusių tiekėjų pateiktos kainos neatitiko Vyriausybės nutarimu priimtų „Įmonių, veikiančių energetikos srityje, energijos ar kuro, kurių reikia elektros ir šilumos energijai gaminti pirkimų taisyklių“ nuostatų.

Bendrovė dėsto, kad daug kartų įvairiais būdais kreipėsi į atsakingas institucijas su prašymu išaiškinti, kaip privalo spręsti susidariusią situaciją: ar konkursą tęsti, ar nutraukti.

„Energetikos ministerija tik šių metų sausio 27 d. pateikė savo išaiškinimą, kaip reikėtų palyginti pateiktas kainų formules ir biržos kainas. Sausio 29 dieną bendrovė raštu pakartotinai kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) su prašymu išaiškinti, ar „Vilniaus energija“ gali tęsti dar 2014 m. gruodžio 1 d. pradėto konkurso procedūras. Leidimo tęsti viešąjį pirkimą bendrovė laukia iki šiol“ - rašoma pranešime.

„Vilniaus energija“ svarsto galimybę kreiptis į Konkurencijos tarybą dėl galimo kartelinio susitarimo tarp gamtinių dujų tiekėjų: bendrovė skelbia, kad turi žinių apie kitiems miestams siūlytas palankesnes kainas. „Lietuvos dujų tiekimą“ sostinės šilumos tiekėjas įtaria galimu diskriminaciniu požiūriu į pirkėjus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)