Uždaro 4 baseinus

Štai sveikatingumo klubų tinklas „Impuls“ pranešė keturiuose sporto klubuose laikinai stabdantis baseinų zonų veiklą.

Nuo rugsėjo 12 d. laikinai uždaromi baseinai ir pirtys Vilniaus Fabijoniškių ir Ozo gatvėse esančiuose „Impuls“ sveikatingumo klubuose ir „Impuls“ klubuose Šiauliuose ir Panevėžyje. Skelbiama, kad dalis „Impuls“ baseinų neveiks, kol energijos kainos sugrįš į prognozuojamas ir priimtinas ribas.

„Dėl išaugusių ir neprognozuojamų energijos kainų šiais metais išlaikyti vieną baseiną kainuoja tiek, kiek prieš pandemiją išleisdavome visiems baseinams kartu sudėjus. Svarstėme įvairius variantus ir turėjome lūkesčių, kad situacija stabilizuosis, tačiau prognozės nėra palankios, o tokio dydžio naštą perkelti klientams būtų neteisinga“, – pranešime sako „Impuls LTU“ vadovė Greta Radzevičienė.

Anot jos, išlaidos baseinams sudaro apie 60 proc. visų „Impuls“ komunalinių mokesčių už vandenį, elektrą, šildymą bei 40 proc. klubų priežiūros išlaidų. Prognozuojama, kad šios išlaidos per artimiausius metus išaugtų iki 8 kartų, palyginus su priešpandeminiais 2019-aisiais.

Impuls

„Lemon Gym“: kainos nėra sugrįžusios į priešpandeminį lygį

„Impuls LTU“ taip pat valdo ir visą parą veikiančius „Lemon Gym“ sporto klubus. Vadovė patikina, kad trumpinti darbo laiko neplanuojama.

„Lemon Gym“ ir iki šiol tausojo energiją – įdiegti judesio davikliai apšvietimui – šviesa automatiškai išjungiama ten, kur nėra žmonių, turime galimybę reguliuoti patalpų vėdinimą pagal žmonių srautą“, – pasakoja G. Radzevičienė.

Pašnekovė neatmeta, kad paslaugų kainos bus koreguojamos.

„Žinoma, neprognozuojamos energijos kainos sporto klubams tapo tokiu pačiu iššūkiu kaip ir kitiems verslams, todėl kainodara peržiūrima. Bet sporto klubų rinka Lietuvoje yra labai konkurencinga, o pandemijos metu narystės kainos buvo ypač sumažėjusios ir šiuo metu vis dar nėra grįžusios į priešpandeminį lygį.

Sporto klubai šiuo metu yra vienas pigiausių laisvalaikio leidimo būdų. Pavyzdžiui, sportuoti „Lemon Gym“ visą mėnesį šiuo metu kainuoja nuo 10,99 Eur, o vienas bilietas į vakarinį kino seansą kainuoja 8 eurus“, – dėsto „Impuls LTU“ vadovė.

Vis dėlto tuose „Impuls“ sporto klubuose, kuriuose uždaromi baseinai, narystės kainos mažinamos. Taip pat ilginamas darbo laikas, siūloma daugiau grupinių treniruočių.

„Impuls“ sporto klubas

Gali mažėti visą parą veikiančių klubų

Lietuvos sveikatingumo klubų asociacijos (LSKA) vadovas Vidmantas Šiugždinis sako, kad sporto klubai visus pastaruosius metus peržiūri ir siekia sumažinti savo sąnaudas, pradedant nuo automatizavimo iki nereikalingų paslaugų atsisakymo.

„Yra įvairių klubų, kurie svarsto atsisakyti grupinių užsiėmimų, kurių buvo prastesnis lankomumas, ar kitų erdvių, kurias mažai išnaudojo. Visų pirma peržiūri tai, ką mažiausiai naudoja klientai. Kitas žingsnis – ar gali sutaupyti su tomis paslaugomis, kurias naudoja, ir įdiegti taupymo sprendimų: nuo išmaniosios apskaitos iki reguliavimo rankiniu būdu, kuriomis valandomis vėdinti, o kuriomis ateinančią žiemą šildyti, o kuriomis ne“, – pasakoja jis.

Kalbėdamas apie sporto klubus, veikiančius visą parą, pašnekovas sako, kad jie jau prisitaikė. Nors užsimena, kad kai kurie jau svarsto mažinti klubų, atidarytų visą parą, skaičių.

„Jeigu nėra žmonių ir judėjimo, vadinasi, tam tikrose erdvėse nėra apšvietimo, nes dažniausiai apšvietimas susietas su judesio davikliais. Jau prisitaikė tokie sporto klubai: darbuotojai tuo metu nedirba, todėl papildomų kaštų nėra, klubai automatizuoti, veikia savitarnos principu.

Kaip taisyklė, naktimis, jei egzistuoja, neveikia pirtys, jos išjungiamos ir dėl saugumo. Visą parą veikiančių klubų kaštai jau peržiūrėti. Visgi kai kurie svarsto, ar šildymo sezono metu palikti visus klubus, veikiančius visą parą, galbūt paliks tik dalį, priklausomai nuo klientų srauto. Bet kad kas nors trumpintų darbo laiką iš visą parą veikiančių, – tokių sprendimų negirdėjau“, – pažymi LSKA vadovas.

Vidmantas Šiugždinis

Kainų kilimo neįmanoma išvengti

Paslaugų kainų kilimo, anot jo, neįmanoma išvengti, tad jos šiemet jau šiek tiek augo.

„Sporto klubai dar nesiryžta perkelti visą svorį vartotojui, nes ir sportuojančiųjų nėra tiek daug, nors žmonės po vasaros jau sugrįžta, bet ir po pandemijos atsistatymas nebuvo pilnas. Dalis klubų persižiūri kainas, galbūt šiemet ilgalaikėms narystėms mažiau taikys nuolaidų ar jas taikys trumpiau“, – pažymi V. Šiugždinis.

Tačiau įtakos kainai ir apskritai sporto klubų veiklai gali turėti ir valdžios sprendimai. Praėjusiųjų metų viduryje Seimas, norėdamas padėti nuo COVID-19 pandemijos labiausiai nukentėjusiems verslams, sumažino jiems taikomą pridėtinės vertės mokestį (PVM) nuo 21 iki 9 proc. Ši pagalba galios iki metų pabaigos, todėl nuo sausio, jei Seimas nenuspręs kitaip, mokesčiai vėl padidės.

„Jei sporto klubų PVM keisis nuo naujų metų, tada paslaugų kainos bus paveiktos daug labiau. Jeigu ne, sporto klubai stengsis išlaikyti kainą, kad pritrauktų daugiau vartotojų, o ne mažesnei daliai pakelti kainą.

Vis tik tai – apie 10 proc. esamos situacijos palengvinimas. Jei dar ir PVM lengvata baigsis, tai bus tikrai sudėtinga. Nežinau, ar dauguma sporto klubų išgyvens šią žiemą. Bekalbant su sporto klubų vadovais, jau jaučiasi depresyvios nuotaikos, bet visi dar bando iš paskutiniųjų“, – tikina pašnekovas.

Be PVM lengvatos pratęsimo, sporto klubams esą reikalingas ir komunalinių išlaidų kompensavimas.

„Komunalinių mokesčių kompensavimas bent jau 12 mėn. laikotarpiu būtų pats aiškiausias ir lengviausias pagalbos būdas, nes tai galima pakankamai greitai pritaikyti. Visa kita, kol bus kuriamos naujos ilgalaikės priemonės, kurios suveiktų galbūt po metų, tuomet kažkas to gali nesulaukti. Dabar reikia priemonių, kurios jau nuo šio rudens padėtų sporto klubams išgyventi“, – pabrėžia V. Šiugždinis.

Sporto klubas

„Gym plius“: komunaliniai mokesčiai išaugo 130 proc.

Dar vieno sporto klubų tinklo „Gym plius“, visą parą veikiančio Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje, vadovas Mantas Badikonis Delfi pasakoja, kad pagrindinį galvos skausmą kelia elektros vartojimas ir artėjantis šildymo sezonas. Kai kuriuose klubuose komunalinių mokesčių sąnaudos išaugo daugiau nei 130 proc.

„Komunalinių mokesčių sąnaudos didžiąja dalimi priklauso nuo pastato, kuriame vykdome veiklą, inžinerinių sistemų efektyvumo ir galimybių koreguoti šių sistemų veiklą pagal savo poreikius. Tad daryti didelės įtakos sąnaudoms dažnu atveju negalime, nes inžinerinės pastato sistemos yra pritaikytos ne vien tik mūsų individualiems poreikiams.

Kur tik galime kartu su nuomotojais ir inžinerinių sistemų specialistais ieškome efektyvesnių inžinerinių sistemų valdymo galimybių, naudojame nuotolinius klimato daviklius, klientų valdymo sistemos duomenis, kad galėtume tiksliau numatyti energijos poreikį pagal klientų srautus ir nenaudoti energijos, kai tam nėra poreikio.

Didžioji dalis sporto įrangos veikia autonomiškai, t. y. nenaudojant elektros energijos, tad pagrindinį galvos skausmą kelia elektros vartojimas ir artėjantis šildymo sezonas“, – pasakoja sporto klubų vadovas.

Jis patikina, kad darbo laiko neplanuojama koreguoti, sporto klubai ir toliau veiks visą parą.

„Esant abonementinio tipo paslaugų verslo modeliui turime ieškoti būdų, kaip „išsipūtus“ komunalinių paslaugų sąnaudų eilutei, mažinti kitas sąnaudas. Visa komanda aktyviai dirba, ieškodama būdų, kaip iš kiekvieno išleisto euro gauti didesnę ribinę naudą, bei sutaupyti kitose srityse, kurių indėlis generuojant pajamas nėra toks didelis.

Kadangi esame verslas, paremtas masto ekonomijos principu, visuomet veiklą ir finansus planuojame ypač kruopščiai, tad ir šiam komunalinių paslaugų pokyčiui rinkoje jau esame suradę ne vieną „vaistą“ kitose pelno-nuostolio ataskaitos eilutėse“, – pažymi M. Badikonis, tačiau konkrečių taupymo priemonių neatskleidžia.

„Gym plius“ vadovas tikisi, jog pavyks optimizuoti savo kaštų struktūrą, ir neperkeliant kainų naštos klientui, užtikrinti veiklos tęstinumą.

Sporto klubas

Kainas pakėlė 10 proc., bet jos nepadengia išaugusių kaštų

Kiti sporto klubai teigia drastiškų sprendimų nepriimantys, tad pokyčių klientai esą beveik nepajus. „Get fit“ sporto akademijos direktorius Justas Vaičiulionis pasakoja, kad taupymas dviejuose klubuose pasireikš atsakingesniu energijos vartojimu.

„Veiklos sustabdyti ar jos apriboti, taip pat atsisakyti dalies paslaugų negalime. Bandysime labiau optimizuoti vartojimą, kai nedirbame, pavyzdžiui, nakties metu atjungti dalį prietaisų. Bandysime 10-15 proc. sumažinti energijos vartojimą.

Elektros sąnaudos šiemet esą išaugo dvigubai.

„Jaučiame tai labai, sporto klubams tai – didelis nuostolis, nes daugelis sutarčių su klientais sudarytos senesnėmis kainomis, kurių nebegali pakeisti. Gauni pajamas pagal senas sutartis, o išlaidas moki pagal rinkos kainą“, – pažymi jis.

J. Vaičiulionis pasakoja, kad šiemet kaip ir kitiems sporto klubų operatoriams jau teko dešimtadaliu pakelti paslaugų kainas, tačiau jos tik dalimi amortizuoja drastiškai išaugusias energijos sąskaitas.

Kai kurių treniruočių gali tekti atsisakyti

Sporto klubų „Re.formatas“ valdytojai taip pat patikina, kad išjungti šildymo ar mažinti apšvietimo darbo metu neplanuoja, planuojama reguliuoti apšvietimą ar šildymą, kai žmonių srautas nedidelis – vakarais ar naktimis.

„Vasaros sezonas švelnesnis – nėra tokio apšvietimo ar šildymo poreikio, bet ateina periodas, kai reikės stipriai prižiūrėti laikus ir degamų lempučių kiekius.

Kartais yra dėl grožio paliktas apšvietimas, kad žmonės matytų iš gatvės, bet šiandien reikia priimti kitus sprendimus – nebūtinai apšvietimas turi degti iki 12 val. nakties“, – pasakoja Ramūnas Grušas, „Darnu group“ Sporto veiklų vadovas.

Jis patikina, kad vartotojai nepajus pokyčių, tačiau neatmeta, kad gali tekti peržiūrėti treniruočių laikus ir įvertinti jų poreikį.

„Peržiūrėsime savo treniruočių tinklelį, jeigu treniruotė vėlai vakare ir ji reikalauja didelio apšvietimo, tai reaguodami į situaciją galbūt ją ir nuimsime. Turbūt nebus didžiausias efektas nuimant vieną treniruotę, nes nesame energetiškai daug kainuojantis sporto klubas – neturime brangių inžinerinių sprendimų, baseinų ir pan. Mūsų klubai nauji, dirba tik metus, įrengti energiją taupantys sprendimai – LED apšvietimas, sensoriai, kurie be reikalo nedegina apšvietimo“, – pasakoja „Re.formatas“ valdytojas.

Jo teigimu, paslaugų kainos gali būti peržiūrėtos.

„Į mažėjimo pusę su savo paslaugų kainomis tikrai neisime, kol kas ją turime vidutinio lygio, ir nežadame jos drastiškai kelti, kol kas dar pakankamai balansuojame. Kainos šiek tiek kils, bet nežymiai“, – patikina R. Grušas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)