„Delfi TV“ laidoje „Piniginiai reikalai“ R. Pocius įvardijo, kad šiuo metu tiekėjo nepasirinko dar apie 40 proc. vartotojų patekusių į antrąjį etapą, tai yra, apie 310 tūkst. vartotojų.

„Laiko dar yra pakankamai, tačiau raginami vartotojai tikrai nelaukti paskutinės dienos, nes, kaip žinia, paskutinę dieną, jei visi vartotojai pradės rinktis, gali būti problemos ir su informacinėmis sistemomis, ir tiekėjų galimybės aptarnauti visus vartotojus. Dėl to raginame atlikti tai, kiek įmanoma greičiau.

Esame sukūrę kainų palyginimo skaičiuoklę VERT puslapyje, kur vartotojai įvedę savo vartojimo duomenis gali matyti visų tiekėjų teikiamus siūlymus. Planai pirmiausia surikiuojami nuo pigiausio iki brangiausio, jei vartotojas pirmiausia orientuojasi į kainą arba mokėjimo sąskaitą per mėnesį, tai jis turėtų rinktis aukščiausiai esančius planus, o lygiai taip pat skaičiuoklėje yra keletas opcijų: kontrakto trukmė, žalia elektra ar ne, vienanaris ar dvinaris tarifas“, – teigia R. Pocius.

Pusmetį visi mokėsime panašiai

Įvardijami trys pagrindiniai kriterijai renkantis tiekėją. Pirmiausia, kaina neturėtų būti didesnė nei 33 centai už kilovatvalandę, tuomet bus galima maksimaliai pasinaudoti valstybės 9 centų kompensacija.

R. Pocius informuoja, kad taip pat reikia atkreipti dėmesį į sutarties sąlygas norint ją nutraukti ar pakeisti tiekėją: „Kiek lankstu, ar yra taikomos baudos, ar kitokie apribojimai tam, kad būtų galima lanksčiai pakeisti tiekėją.“

Renatas Pocius

Trečias dalykas – sutarties trukmė.

„Vartotojas turėtų pirmiausia pagalvoti, ko jis norėtų šiuo kontraktu – ar būti aktyvus rinkoje, dalyvauti, sekti ją ir tuos planus keisti pakankamai dažnai, priklausomai nuo to, kokia situacija elektros energijos rinkoje, ar vartotojui svarbiausia kainų stabilumas ir žinoti ilguoju laikotarpiu savo mokėtiną biudžetą už elektros energiją. Jei sudarai kontraktą penkeriems metams ir užfiksuoji kainą, žinosi, kad už elektros energiją mokėsi 30 eurų per mėnesį nepriklausomai nuo to, ar biržoje bus kainos didesnės, ar mažesnės.

Galbūt tas fiksuotas planas rekomenduotinas vyresnio amžiaus žmonėms, kurie nėra aktyvūs arba neturi tiek žinių elektros energijos rinkoje, kad galėtų aktyviai dalyvauti biržoje. Jie užfiksavę kontraktą ilgesniam laikotarpiui būtų ramūs“, – sako R. Pocius.

Stebint dabartinius elektros tiekėjų pasiūlymus matyti, kad nė vienas jų nesiūlo didesnės kainos nei 33 centai už kilovatvalandę. Pasinaudojus kompensacija, panašu, kad kainos atžvilgiu nelieka skirtumo, kurį tiekėją rinktis. R. Pocius patvirtina, kad kritika, jog konkurencija šiuo metu sumažėjusi, yra pagrįsta.

„Atsiradus kompensacijai ta kritika yra pagrįsta, nes akivaizdu, kad jeigu yra taikoma kompensacija ir nustatytos „grindys“ iki 24 centų, tikėtina, ar tau tiekėjas siūlys 33 centus, ar 31 centą, ar 27 centus, tu vis tiek už elektros energiją artimiausią pusmetį mokėsi 24 centus.

Čia nereikėtų apsigauti ir užsiliūliuoti, nes yra skirtingi tiekėjų pasiūlymai. Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį, kad tiekėjai siūlo ne tik planus susietus su kilovatvalande, tačiau siūlo ir taip vadinamus dvinarius planus. Tai abonentinis mokestis per mėnesį ir už kilovatvalandę. Šioje vietoje, jei taikomas tas dvinaris planas, abonentinis mokestis, tai jam nėra numatyta Vyriausybės kompensacija. Jei vartotojas tokį planą pasirinktų, jis būtų mažiau patrauklus palyginus su tuo, jei būtų susieta su kilovatvalande“, – komentuoja R. Pocius ir prideda, kad VERT skaičiuoklėje prioritetas taikomas tiems planams, kur kaina susijusi su kilovatvalande.

Mažiau konkurencingi tampa ir planai su žaliąja energija.

Renatas Pocius

„Yra tiekėjų, ne vienas, kuris siūlo ilgalaikius kontraktus, kurių planai yra susieti su žaliąja elektros energija. Šiai dienai jie yra pakankamai patrauklūs ilguoju laikotarpiu ir žymiai pigesni nei kitų nepriklausomų tiekėjų. Tik turime tą pusmetį, kur Vyriausybė kompensuoja, tai padaro tuos žalius planus mažiau konkurencingesniais, bet žiūrint ilguoju laikotarpiu, jie pakankamai konkurencingi, pigesni ir plius prisidedantys prie aplinkos saugojimo“, – pamini R. Pocius.

Kuriam laikotarpiui visgi imti sutartį? Ar yra tikimybė, kad po pusmečio elektros kainos bus sumažėjusios? Tikslaus atsakymo nėra, tačiau R. Pocius teigia, kad dabartinės tendencijos nerodo, jog po pusmečio elektros kainos sumažėtų. Tai reiškia, kad pasibaigus kompensacijai, sąskaitos už elektros energiją kitais metais gali dar labiau patuštinti kišenę.

„Tikrai tendencija yra tokia, kad kainos kitų metų pradžioje vėlgi gali padidėti. Jeigu kažkas nepasikeis biržose. Akivaizdu, kad niekas negali pasakyti, kaip bus metų pabaigoje. Šiandien dienai tiek gamtinių dujų tarifai, kokius stebime didmeninėse rinkose, tiek elektros energijos kol kas yra tame lygmenyje, kokias planuoja nustatyti VERT šių metų antram pusmečiui.

Pasakyti, kokia ta kaina galėtų būti pirmam kitų metų pusmečiui tikrai sudėtinga. Šį pusmetį kompensacija bus. Vartotojai žino, kad kaina turėtų būti 24 centai už kilovatvalandę, jei bus pasirinktas planas, neliks garantiniame tiekime. O kas bus antrą pusmetį, kol kas sudėtinga pasakyti.

Renkantis, ar kontraktą sudaryti ilgesnį, ar trumpesnį, visų pirma reikėtų žiūrėti ne vien iš finansinės pusės, iš mokėjimo mažiau už elektros energiją, bet turėtų ir kiti kriterijai būti vertinami. Tai stabilumas, mokėtinos sumos fiksavimas“, – sako pašnekovas.

Garantiniame tiekime likti nerekomenduoja

Kaip primena R. Pocius, tiems gyventojams, kurie nepasirinks elektros tiekėjo iki birželio 18 dienos, nuo liepos 1 dienos bus pradedamas taikyti garantinis elektros tiekimas. Ji – 25 proc. brangesnis.

„Pati elektros energijos kainuotų 25 proc. daugiau. Tikėtina, kad ji viršytų tą vadinamą 33 centų ribą, kuri būtų nustatyta visuomeninio tiekimo dalyje. Jei viršijama 33 centai, pavyzdžiui, būtų elektros energijos kaina su garantiniu tiekimu 36 centai, kompensacija 9 centai, vartotojas mokėtų 27 centus už kilovatvalandę, kai tuo tarpu pasirinkęs elektros tiekėją, neviršijant 33 centų už kilovatvalandę, galėtų mokėti 24 centus už kilovatvalandę.

Rekomenduotina tikrai pasirinkti tiekėją. Žinoma, visada galima eksperimentuoti, rizikuoti. Bet ir tuo atveju, net jeigu vartotojas liktų garantiniame tiekime, biržoje kaina pakristų, jis pigiau nemokėtų, nes kompensacijos „grindys“ yra 24 centai. Kad mokėsi mažiau nei pasirinkęs normalų nepriklausomą tiekėją, taip tikrai nebus ir vartotojas nesutaupys“, – sako R. Pocius.

Kiek konkrečiai teks mokėti gyventojas už liepos mėnesį likus garantiniame tiekime kol kas yra neaišku, nes tam prireiks birželio mėnesio biržos kainos.

„Tendencijos matosi, kad kainos išliks pakankamai aukštos ir, tikėtina, kad tie, kurie nepasirinks mokės brangiau“, – pabrėžia R. Pocius.

Planų kainos nuolat keičiasi

Lietuvos energetikos agentūra kiekvieną savaitę lygina elektros tiekėjų pasiūlymus. Iš palyginimo matyti, kad lyderis, siūlantis mažiausią kainą, vis keičiasi. Kyla klausimas, ar nesijaus apgauti žmonės vieną savaitę pasirašę sutartį už vieną kainą, o kitą pamatę, kad tas pats tiekėjas jau siūlo mažesnę.

R. Pocius situaciją palygina su degalų pirkimu.

„Biržose kainos dinamiškos, tai tiekėjai kas savaitę atnaujina planus ir mūsų skaičiuoklėje, ir savo siūlymus. Gali būti taip, kad pasirašius kontraktą, jis gali pasirodyti mažiau patrauklus, nei kad būčiau pasirašęs po savaitės, po dviejų ar panašiai.

Lygiai taip pat kaip nėra garantijos, ar tu šiandien įsipylęs benzino už jį sumokėsi mažiau nei rytoj įsipylęs. Šiai dienai, jei būčiau įsipylęs prieš savaitę benzino pilną baką, tai labai džiaugčiausi, bet jeigu šiandien įsipilsiu ir man kitą dieną nukris vėlgi. Nėra jokios garantijos. Lygiai taip pat elektros energijos rinkoje kainos pakankamai dinamiškos ir vis tik vartotojas tuo metu, kai renkasi, turi pasižiūrėti ir rinkimosi momentu pasirinkti patį palankiausią sprendimą“, – sako jis.

Gali laukti ir dujų kainų šokas

Neseniai VERT patvirtino ir naujas dujų kainas buitiniams vartotojams ateinantį pusmetį. Jos brangs, tačiau ne taip smarkiai, kaip būtų brangę be Vyriausybės kompensacijų. Tai reiškia, kad po pusmečio pasibaigus kompensacijoms, gali laukti ir dujų kainų šokas.

„Dujose labai panaši situacija, kaip yra elektroje. Kol kas tos dujų kainos yra šiek tiek pakritusios, bet vėlgi iki to lygio, kuris yra šiai dienai su kompensacija, tai tikrai nėra nukritusios dujų kainos. Jei atsitiktų taip, kad tendencija išliktų panaši yra didelė tikimybė kad jos gali brangti“, – sako R. Pocius ir patvirtina, kad po pusmečio gali būtų dujų kainų šokas, jei Vyriausybė nesiims papildomų priemonių.

Kaip jau skelbta, nuo 2022 m. liepos 1 d. gamtinių dujų buitiniai vartotojai, pasirinkę tarifų planą „Minimalus“ (suvartojantiems iki 300 m3 dujų per metus) ir gamtines dujas naudojantiems maistui ruošti, mokės 1,56 Eur už 1 m3, o pritaikius tiekimo dalies kompensaciją, galutinė kaina bus 1,02 Eur/m3. Pastovioji tarifo dalis nesikeis – 0,56 Eur/mėn. Gamtinių dujų kaina šio plano vartotojams jau pritaikius kompensaciją didėja 27,5 proc. (arba 0,22 Eur/m3).

Plano „Optimalus“ vartotojai, suvartojantys nuo 301 m3 iki 20 000 m3 dujų per metus, pavyzdžiui, vartojantys gamtines dujas būsto šildymui, už suvartotą 1 m3 gamtinių dujų mokės 1,31 Eur, o pritaikius tiekimo dalies kompensaciją, galutinė kaina bus 0,77 Eur/m3. Pastovioji tarifo dalis nesikeis – 3,99 Eur/mėn. Gamtinių dujų kaina šio plano vartotojams jau pritaikius kompensaciją didėja 40,0 proc. (arba 0,22 Eur/m3).

Plano „Maksimalus“ vartotojams, suvartojantiems daugiau kaip 20 000 m3 dujų per metus, už 1 m3 gamtinių dujų nustatyta 1,29 Eur kaina, kuri pritaikius kompensaciją sieks 0,75 Eur. Pastovioji tarifo dalis nesikeis – 3,99 Eur/mėn. Gamtinių dujų kaina šio plano vartotojams didėja 41,5 proc. (arba 0,22 Eur/m3). Nustatytiems tarifams taikomos dalinės kompensacijos – tiekimo dedamosios kompensavimui 0,54 Eur/m3 ir 1,90 Eur/m3 kompensacija skirstymo paslaugos papildomai dedamajai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją