Pasak reguliuotojo, dėl to Lietuvos elektros tiekėjai sausio-gegužės mėnesiais patyrė daugiau kaip 6 mln. eurų perkrovos išlaidų.

VERT vertino „Nord Pool“ elektros biržoje padidėjusias kainas Lietuvos zonoje, palyginti su Latvijos kainų zona.

Tyrimas parodė, jog nėra taikoma pirmenybė prekybai tarp ES valstybių narių, o prekyba su trečiosiomis šalimis trukdė tarpvalstybinei prekybai tarp ES valstybių narių.

„Latvijos perdavimo sistemos operatoriaus išduotas pralaidumas su trečiosiomis šalimis sukuria perkrovas Lietuvos ir Latvijos skerspjūvyje, kurios Latvijos zonoje nepagrįstai mažina elektros kainą ir iškreipia rinką“, – teigia VERT.

Komerciškai išnaudotas Latvijos-Lietuvos pralaidumas sudarė sąlygas atskiromis valandomis susiformuoti perkrovai tik šiame sraute, todėl kaina Lietuvoje kartais buvo 60 ar daugiau proc. (daugiausiai 70,68 proc.) aukštesnė, palyginti su Latvijos kaina.

Lietuvos-Latvijos jungtys ir nėra visiškai techniškai išnaudojamos (fizinis srautas sudaro tik 46 proc. komercinio srauto), tačiau šiame pjūvyje vis vien susidaro komercinės perkrovos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)