VERT pirmininkas Renatas Pocius BNS anksčiau sakė, kad pakeitimais siekiama užtikrinti ilgalaikes investicijas į skirstymo tinklą. Anot jo, siūloma, kad visos trūkstamos lėšos, reikalingos tinklo atnaujinimui, galėtų būti įtrauktos į tarifą, tačiau kartu siekiama išlaikyti ir balansą tarp vartotojų ir bendrovės ar jos akcininko lėšomis finansuojamų investicijų.

Tuo metu ESO bei „Litgrid“ valdančios energetikos grupės „Ignitis grupė“ ir „Epso-G“ bei jų akcininkės Finansų ir Energetikos ministerijos tvirtina, kad pakeitimai bendrovių skolos ir pelno prieš mokesčius, palūkanas, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) santykį padidintų iki netvaraus lygio, kuris užkirstų joms kelią skolintis investicijoms.

Ignitis grupės“, „Epso-G“ bei Energetikos ministerijos VERT prašo numatyti, kad papildoma dedamoji, skirta būtinoms investicijoms į tinklo elementus, būtų tokia, jog ESO ir „Litgrid“ grynosios skolos ir EBITDA santykis neviršytų 6,5 ribos.

Energetikos ministerijos teigimu, taip pat svarbu užtikrinti, kad reguliacinių sąlygų keitimas neturėtų neigiamos įtakos tinklų operatorių galimybėms įgyvendinti jau suplanuotus ilgalaikius investicinius projektus, prisidedančius prie nacionalinių energetikos politikos tikslų įgyvendinimo.

„Ignitis grupės“ didžiausių akcininkų bei kapitalo rinkos dalyvių atsiliepimuose taip pat raginama tobulinti metodikos projektą, kad būtų įvertintas galimas neigiamas pakeitimų poveikis Lietuvos kapitalo rinkai bei investuotojų lūkesčiams, taip pat bendrovės galimybėms mokėti dividendus.

„Ignitis grupės“ preliminariais vertinimais, jei VERT patvirtintų projektą, ESO reguliuojamo turto vertė sumažėtų 350–400 mln. eurų, nes kartu numatoma keisti ir elektros sektoriuje taikomo Ilgo laikotarpio vidutinių padidėjimo sąnaudų (LRAIC) apskaitos modelį, jį iš esmės priartinant prie investicijų grąžos ir nusidėvėjimo skaičiavimo remiantis ilgalaikio materialaus turto istorine įsigijimo verte.

Anot „Ignitis grupės“, vertinant 2016–2021 metų rezultatus, tuomet apskaičiuota investicijų grąža ir nusidėvėjimas turėtų būti pakoreguotas iki sumos, apskaičiuotos pagal faktines šio laikotarpio investicijų apimtis, tai yra iki turto istorinės įsigijimo vertės.

„Preliminariu vertinimu, tokio perskaičiavimo įtaka (suma, kuria būtų mažinamas ESO ateityje nustatomas reguliuojamos veiklos pajamų lygis) sudarytų apie 160 mln. eurų (apie 32 mln. eurų kasmet – BNS)“, – nurodo „Ignitis grupė“.

„Ignitis grupės“ teigimu, apie su reguliavimo pokyčiais susijusias rizikas buvo atskleista pernai vykusio pirminio viešo akcijų siūlymo (IPO) prospekte, taip pat „Ignitis grupės“ ir ESO finansinių ataskaitų pastabose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)