„Lietuvos energijos gamybos“ valdoma elektrinė energijos tiekimo stabilumą iki šiol palaiko gamindama sistemoje trūkstamą elektros energiją, rašoma pranešime spaudai.

Atsijungus pastaruoju metu stabiliai veikusiai 700 MW galios „NordBalt“ jungčiai staiga sumažėjo elektros energijos tiekimas į Lietuvą. Siekiant suvaldyti situaciją ir užtikrinti nenutrūkstamą elektros energijos tiekimą pirmiausia pasitelkta Kruonio HAE, kuri gaminti elektros energiją gali pradėti per 2 min. nuo paleidimo pradžios.

Per visą naktį nuo „NordBalt“ atsijungimo ir avariniam rezervui priskirtų Kruonio HAE agregatų aktyvavimo iki 10 val. ryto ši elektrinė veikė tik su dviejų valandų pertrauka ir pagamino beveik 2500 MWh avarinio reguliavimo elektros energijos (vidutinė valandos galia – apie 250 MW) ir gamina toliau. Likusią dalį trūkstamos elektros energijos perdavimo sistemos operatorius padengia iš kitų, aplinkinėse šalyse veikiančių šaltinių.

Šiuo metu jau pranešta, kad „NordBalt“ gedimas rastas ir tikimasi jį pataisyti iki penktadienio, liepos 29 d., pabaigos.

„Jei sistemoje elektros energijos trūkumas išliks ir biržoje ims kilti elektros energijos kainos, esame pasiruošę prie jų stabilizavimo prisidėti įjungdami dujinį kombinuoto ciklo bloką Elektrėnų komplekse“, – sako „Lietuvos energijos gamybos“ generalinė direktorė Eglė Čiužaitė.

Kaip komentuoja didmeninės elektros energijos prekybos specialistai iš bendrovės „Energijos tiekimas“, Elektrėnų gamybos pajėgumų gali prireikti atsižvelgiant į tai, kad vėjų generacija šiuo metu labai maža, o elektros energijos poreikį piko metu didinantys karščiai trauktis nežada. Didelė tikimybė, kad dėl šios priežasties elektros energijos kainos pakils Lenkijoje ir tuo pačiu Lietuvoje, nes iš Lietuvos elektra bus eksportuojama į Lenkiją.

Šios dienos, liepos 27 d., vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje siekia 36,31 Eur/MWh, o kai kuriomis valandomis – ir kiek daugiau nei 46 Eur/MWh.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)