Vienas garsus investuotojas prognozuoja, kad nafta pigs dar labiau, rašo cnn.com. 

„Nėra jokių įrodymų, kurie liudytų, kad pasiektas dugnas. Nafta lengvai gali kainuoti 15 ar 20 dolerių“, - „CNNMoney“ sakė įtakingas finansų ekspertas Davidas Kotokas.  

Nuosmukis iki 15 dolerių (13,5 euro) už barelį būtų milžiniškas. Taip pigiai nafta nebuvo pardavinėjama nuo 1999 metų pradžios. 

D. Kotoko nuomonė ekonomikos ir finansų rinkų klausimais yra atidžiai stebima. 72 metų vienas iš bendrovės „Cumberland Advisors“ įkūrėjų valdo daugiau kaip 2 mlrd. dolerių lėšų ir kasmet kviestiniams asmenims rengia žvejybos keliones, kurios prilygsta ekonomikos viršūnių suvažiavimams. Šis renginys, vadinamas „Camp Kotok“, kiekvieną vasarą į Meiną privilioja finansų lyderius.   

„Esu senas ožys. Pamenu tuos laikus, kai nafta kainavo 3 dolerius už barelį“, - sakė D. Kotokas, tarp kurio klientų yra buvęs Naujojo Džersio gubernatorius Thomasas Keanas. 

Naftos pasiūlos perteklius gali dar padidėti 

Naftos kainos jau yra patyrusios didelį nuosmukį. Jos sumažėjo beveik 60 proc. ir nafta dabar pardavinėjama už kainas, kurios buvo neregėtos nuo 2009 metų pradžios. Amerikos vairuotojams tai tikra palaima. Vidutinė benzino kaina dabar siekia 2,66 dolerio (2,4 euro) už galoną, nors dar pernai benzinas kainavo 3,45 dolerio. 

Didžioji problema ta, kad pasaulis vis dar turi daugiau naftos, negu jam reikia, ypač turint galvoje sulėtėjusį Kinijos ekonomikos augimą. Amerikos energijos bumas, prasidėjęs praėjusiame dešimtmetyje, sukūrė pasiūlos perteklių. Saudo Arabijos vadovaujama organizacija OPEC nenori subalansuoti rinkos, mažindama naftos gavybą. 

Pernelyg didelės pasiūlos problemą gali dar labiau išryškinti susitarimas su Iranu dėl jo branduolinės veiklos. Jei šis istorinis susitarimas bus pasirašytas, atšauktos sankcijos leis Iranui drastiškai padidinti naftos gavybą. Tai gali sukelti Saudo Arabijos – senos Irano konkurentės šiame regione – reakciją.   

„Geriausias Saudo Arabijos ginklas yra žemiausia naftos kaina maksimaliomis apimtimis. Jie turi pakankamai finansinių rezervų, kad išsaugotų savo įtaką daugelį metų“, - sakė D. Kotokas.
Kita vertus, Iranas turi mažiau finansinio lankstumo ir jam reikia aukštesnių kainų, kad gautų pelną. 

„Palaikydami žemas kainas, saudo arabai neleis savo priešui užsidirbti. Tai naftos karai“, - teigė D. Kotokas. 

Kai kurios naftos rūšys jau kainuoja maždaug 20 dolerių 

Penkiolikos dolerių už barelį kaina gali atrodyti beprotiška, tačiau kai kurios naftos rūšys jau artėja tokio kainų lygio link. Pavyzdžiui, Vakarų Kanados žaliavinė nafta, kurią sudėtingiau rafinuoti, šiuo metu pardavinėjama 20-ies dolerių (18 eurų) už barelį diapazone. 

Įtakos naftos kainoms gali turėti ir sezoniniai veiksniai. Vasaros vairavimo sezono pabaiga gali sumažinti energijos paklausą ir taip nutempti kainas žemyn. 

Dėl šių priežasčių D. Kotokas įspėja investuotojus laikytis atokiai nuo naftos akcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (389)