„Kontraktas yra (sudarytas. – ELTA) su „Trafigura“. Iš ko perka „Trafigura“, yra jau ne mūsų kontroliavimo objektas“, – Eltai sakė Ž. Vaičiūnas, komentuodamas LET vykdytus dujų pirkimus iš Rusijos įmonės „Novatek“ tarpininkės.

Jis patvirtino, kad buvo įsigytas vienas krovinys. Tuo atveju, jei kiekiai būtų didesni, įmonės atitikimą nacionalinio saugumo interesams reikėtų vertinti Vyriausybės komisijoje, sakė ministras. Tačiau šis atvejis esą nebuvo toks, kai būtų reikėję patikros.

Tačiau, Ž. Vaičiūno teigimu, tuo atveju, jei būtų nuspręsta užkirsti kelią į Lietuvą tokių krovinių atvykimui, tai turėtų būti numatyta sąlygose sudarant sutartis. Tai, anot jo, galėtų lemti konkurencijos teisės pažeidimus.

„Suprantant dabartinę SGD rinką, joje kiekvieną dieną sudaromi skirtingi sandoriai ir kontraktai, yra atskira birža. Viena vertus, mažintume konkurenciją, kita vertus, klausimas, ar neturėtume iššūkių su konkurencijos teisės pažeidimais“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Tuo metu LET atstovas Artūras Ketlerius komentare Eltai nurodė, kad įmonė siekia užtikrinti kuo mažesnes kainas dujų vartotojams, todėl įsigyja patraukliausius SGD krovinius, o šalių ribojimai didintų dujų kainas.

„Geografinės lokacijos, iš kur turi atkeliauti dujos, ribojimai didintų produkto kainą, nes rinka reaguoja į sumažintą konkurenciją.

(...) Jeigu teisės aktais būtų įtvirtinta nepirkti dujų iš Rusijos, mes, žinoma, laikysimės šios pozicijos, tačiau rinkoje turi būti aiškiai nustatytos taisyklės, kuriomis vadovautųsi tiek valstybės kapitalo, tiek privačios bendrovės, kitu atveju bus iškraipytos konkurencinės sąlygos. Atkreipiame dėmesį, kad net jeigu nepirktume dujų iš Rusijos, kitos Lietuvoje veikiančios įmonės toliau galėtų jas pirkti ir pardavinėti galutiniams vartotojams ir dujų biržoje“, – sakė A. Ketlerius.

Jis taip pat informavo, kad iš tarptautinės žaliavų prekybos ir logistikos bendrovės „Trafigura“ įsigytu kroviniu buvo užpildyta antžeminė Klaipėdos SGD stotelė, iš kurios antžeminiu transportu dujas SGD pavidalu įmonė pardavė įvairioms bendrovėms.

ELTA primena, kad Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis kreipėsi į ministrą pirmininką Saulių Skvernelį, energetikos ministrą Ž. Vaičiūną ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą dėl, kaip teigia parlamentarai, Lietuvos valstybinės įmonės LET per tarpininkus vykdomų suskystintųjų gamtinių dujų pirkimų iš artimai su Kremliaus valdančiaisiais susijusiems oligarchams priklausančios įmonės „Novatek“.