Tokią poziciją js išsakė ketvirtadienį Vienoje susitikęs su naujuoju agentūros vadovu Rafaeliu Mariano'u Grossi (Marijanu Grosiu), pranešė Energetikos ministerija.

„Negalime gyventi Baltarusijos ir „Rosatom“ kuriamų iliuzijų pasaulyje apie Europos centre statomos Astravo AE saugumą. Branduolinė sauga yra visuotinė atsakomybė, nes, kaip rodo praeities pamokos, branduolinės avarijos virsta visuotine nelaime. Branduolinės energetikos reputacija yra „Tatenos“ rankose, todėl jos saugumo užtikrinimas Baltarusijoje turi būti prioritetinis organizacijos uždavinys“, – pranešime sakė Ž. Vaičiūnas.

Anot jo, Baltarusija vengia įgyvendinti ES streso testų rekomendacijas. Astravo jėgainėje išlieka ir tarptautinių konvencijų (Espo, Orhuso) pažeidimai, taip pat nėra iki galo įgyvendintos ir „Tatenos“ saugos rekomendacijos.

Pasak Ž. Vaičiūno, „Tatenos“ generalinis direktorius pažadėjo įsitraukti vykdant misijas Baltarusijoje ir prižiūrint rekomendacijų įgyvendinimą.

Pasak ministerijos, kyla rimtų abejonių, ar bus imtasi konkrečių veiksmų pašalinti trūkumus dar iki Astravo AE pirmojo reaktoriaus veiklos.

Susitikimo metu taip pat aptartas Lietuvos ir “„Tatenos“ bendradarbiavimas dėl Ignalinos AE uždarymo bei radioaktyvių atliekų tvarkymo. Lietuva kviečia tarptautinius ekspertus atlikti IRRS misiją 2020 metais ir „Artemis“ misiją 2021 metais.

Baltarusija skelbia, kad branduolinis kuras Astravo AE pirmajam reaktoriui turėtų būti atgabentas 2020 metų pirmąjį ketvirtį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)