„Gavau iš energetikos ministro bendrą įmonių ir investuotojo nuomonę dėl dabartinio VAE projekto. Matome galimybes projektą pagerinti. Tačiau šį klausimą dar svarstysime politinėje taryboje ir Vyriausybėje, tuomet galėsime komentuoti daugiau“, - BNS sakė premjeras.

Premjero atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė BNS teigė, kad lapkritį turėtų būti svarstoma bendra Baltijos Vyriausybių pozicija dėl naujos branduolinės elektrinės Lietuvoje projekto.

„Numatoma, kad lapkričio mėnesį bendrame Baltijos šalių ministrų susitikime bus aptarta bendra Baltijos valstybių Vyriausybių pozicija dėl VAE. Tai turėtų būti bendras regiono partnerių sprendimas“, - BNS sakė E.Butkutė-Lazdauskienė.

Energetikos įmonių holdingo "Lietuvos energija" vadovas Dalius Misiūnas praėjusią savaitę BNS sakė, kad bendra Baltijos šalių įmonių pozicija dėl VAE jau parengta ir pateikta Energetikos ministerijai, tačiau jos turinio nekomentavo.

Latvija ir Estija dėl VAE laikosi vieningos pozicijos - abi šalys pabrėžia, jog naujos branduolinės jėgainės projektas turi būti komerciškai pagrįstas ir patrauklus. Ankstesnės Vyriausybės parinktos strateginės investuotojos į VAE Japonijos kompanijos "Hitachi" viceprezidentas Koji Tanaka (Kodži Tanaka) liepą pareiškė, kad bendrovė pagerins projekto ekonomines sąlygas.

A.Butkevičius rugsėjį sakė, kad Vyriausybės pozicija dėl VAE projekto nebus atidėliojama - jis žadėjo, kad spalio pabaigoje prasidės jau ne politinio, o specialistų lygio diskusijos dėl projekto likimo, o galutinis sprendimas turėtų būti priimtas rudenį.

Lietuvos Vyriausybė iki šiol nėra priėmusi galutinio sprendimo dėl naujos AE statybos. Gegužę ji įpareigojo energetikos ministras tartis su regioniniais partneriais - latviais ir estais bei "Hitachi", ar naujomis sąlygomis jiems yra priimtinas VAE projektas. Tuomet teigta, kad sutarimas turėjo būti pasiektas iki liepos, tačiau apie jo rezultatus viešai nebuvo paskelbta.

Tuomet skelbta, kad nutarus projektą kartu tęsti, iki spalio 1 dienos būtų apsispręsta dėl bendros projekto įgyvendinimo bendrovės įkūrimo.

Premjero sudaryta darbo grupė šių metų pavasarį padarė išvadą, kad atominės elektrinės statyba Lietuvai yra per brangi, o jos gaminamos elektros kaina gali būti nekonkurencinga. Po to valdžia pareiškė, jog projektas būtų tęsiamas tik pagerinus sąlygas, dėl kurių būtų deramasi su Latvijos ir Estijos energetikos įmonėmis bei "Hitachi".

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Lietuva, nesugebėdama priimti sprendimų dėl naujos atominės elektrinės, tarptautinėje arenoje pradeda atrodyti "apgailėtinai".

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)