„Tai penkios konkrečios veiksmų kryptys, kuriomis turėtume plėtoti bendradarbiavimą energetikos srityje. Laikysiu sėkme, jei po pusmečio kiekvienoje iš šių penkių sričių matysiu padarytą pažangą“, – sakė V. Adamkus.

Anot jo, pirmiausia šalims reikia prisiimti atsakomybę ne tik už savo, bet ir viso regiono energetikos saugumo politiką.

„Antra, turime toliau propaguoti esminius principus, suformuluotus Energetikos chartijos sutartyje ir pakartotus Vilniaus energetikos saugumo konferencijos išvadose. Šie principai – tai skaidrumas, abipusis pasitikėjimas, abipusiškumas, nediskriminavimas, konkurencija ir kiti“, – vardijo Prezidentas.

Taip pat, pasak V. Adamkaus, reikia stengtis bendrą ES reguliavimo sistemą plėsti tolyn į Rytus, sėkmingai baigti derybas su Turkija, Ukraina ir Moldova ir skatinti plėtrą iki Pietų Kaukazo.

„Ketvirtas konkretus žingsnis, kurį mūsų šalys galėtų žengti – tai tolesnis naftotiekio Odesa–Brodai–Plockas–Gdanskas tiesimas. Sėkmingai įgyvendinus šį projektą, atsivertų realios galimybės naftą iš Kaspijos jūros gabenti tiesiai į Europą.

Labai svarbu, kad į šį projektą būtų įtrauktas Azerbaidžanas, kuris yra svarbiausias naftos tiekėjas. Didelę strateginę svarbą turėtų ir naftos tiekimas iš Kazachstano“, – kalbėjo Lietuvos vadovas.

Penktasis žingsnis, pasak V. Adamkaus, yra plati ES energetinė partnerystė su Juodosios ir Kaspijos jūros šalimis.

Jis paragino valstybes nevengti prisiimti atsakomybės.

„Jei lauksime, kol dėmesį šiems klausimams skirs visos šalys, nieko nepasieksime“, – sakė V. Adamkus.

Lietuva, jo teigimu, energetikos srityje žengia į priekį - pajudėjo elektros tiltų, naujos atominės jėgainės projektai.