Jei nebus apmokėtos išankstinės sąskaitos, dujų tiekimas bus nutrauktas, V. Putino žodžius cituoja naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Pasak V. Putino, „Gazprom“ vykdo visus sutartyje numatytus įsipareigojimus dėl dujų tiekimo į Ukrainą ir toliau juos vykdys. Išankstinių Ukrainos atliktų apmokėjimų už dujų tiekimą pakaks dar trims ar keturioms paroms. Jei išankstinių apmokėjimų nebus, „Gazprom“ pagal šią sutartį ir jos priedą laikinai sustabdys tiekimą“, - po derybų su Kipro prezidentu surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Rusijos prezidentas.

Prakalbo apie problemas dujų tranzitui į Europą

Trečiadienį V. Putinas taip pat pareiškė, kad Rusijai nutraukus gamtinių dujų tiekimą Ukrainai, gali „kilti problemų ir dujų tranzitui į Europą“.

Jis taip pat sakė, kad Kijevo dujų tiekimo Ukrainos rytams – Donecko ir Luhansko sritims – atjungimas „kvepia genocidu“.

„Aš žinau, kad ten gyvena apie keturi milijonai žmonių. Įsivaizduokite, kad visi šie žmonės liks be dujų žiemos laikotarpiu. Juk ir taip ten badas, ESBO patvirtino, kad ten humanitarinė katastrofa, tai dar ir dujas jiems atjungti. Kaip šitai vadinasi, tai jau genocidu kvepia“, – pareiškė V.Putinas per spaudos konferenciją su Kipro prezidentu Niku Anastasiadžiu.

V.Putinas taip pat išreiškė viltį, kad iki kraštutinių priemonių nebus prieita, bet viskas priklauso nuo Kijevo finansinės drausmės.

„Tikimės, kad iki kraštutinių priemonių nebus prieita ir kad dujų tiekimas (Maskvos Kijevui) nebus nutrauktas, bet tai priklauso ne tik nuo mūsų, tai priklauso nuo mūsų partnerių ukrainiečių finansinės drausmės“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

Dujų tiekimo Ukrainai būklę V.Putinas apibūdino anksčiau pasakytais „Gazprom“ vadovo Aleksejaus Milerio žodžiais: „Iš anksto Ukrainos sumokėtos sumos liko trims keturioms paroms, jeigu mokėjimų nebus, tiekimas nutrūks“.

Primename, kad anksčiau Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ perspėjo Ukrainą, kad per dvi dienas gali nutraukti dujų tiekimą šiai valstybei.
Esą ukrainiečiai neapmokėjo išankstinės sąskaitos už dujas, skelbia Rbc.ru.

Jei Rusijos pusė įvykdytų savo grasinimus, tai sukeltų bėdų ne tik Ukrainai, bet ir Europai – per Ukrainą tranzitu dujos pasiekia visą kontinentą.

Oficialus „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprianovas pareiškė, kad Kijevas nepervedė išankstinio apmokėjimo už rusiškas dujas. Jo teigimu, „Gazprom“ teliko perduoti Ukrainai 219 mln. kubinių metrų dujų, už kurias buvo sumokėta anksčiau. Pasak S. Kuprianovo, tai kelia pavojų rusiškų dujų tranzitui per Ukrainą į Europą, perduoda RIA „Novosti“.

Vasario 23 dieną, „Naftogaz Ukrainy“ apkaltino Rusijos pusę nevykdant 2015 metų vasario 22 dieną iš anksto apmokėtų dujų tiekimo. Vasario 19 dieną „Naftogaz“ pateikė paraišką 114 mln. kubinių metrų dujų tiekimui į Ukrainą per Sudžos, Pysarivkos, Sohranivkos, Valuikų, Kobryno ir Mozyriaus dujų apskaitos stotis, pažymėjo bendrovė.

Pagal 2014 metų spalio 30 dienos ir 2009 metų sausio 19 dienos dokumentus, „Gazprom“ „privalėjo besąlygiškai tiekti užsakytą kiekį ne vėliau kaip per dvi dienas nuo paraiškos gavimo“, tvirtina „Naftogaz“. Ukrainos pusė pareiškė, kad vietoj pagal sutartį užsakytų 114 mln. kubinių metrų dujų „Gazprom“ pristatė tik 47 mln. kubinių metrų dujų.

Tai ne visi nemalonumai, kurie užgriuvo Kijevą. Gruodį Ukraina iš Rusijos pradėjo gauti akmens anglį, tačiau sausį eksportas sustojo.

Rusijos pusė sustabdė akmens anglies tiekimą ir gražino avansą už du mėnesius, skelbia „Forbes".

Ukrainai akmens anglis reikalinga termofikacinėms elektrinėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2326)