Dabar, šalies ūkio augimui artėjant prie nulio ribos, Rusija kraujuoja nuo JAV ir Europos Sąjungos pritaikytų sankcijų (tokios bausmės nusipelnė dėl veiksmų Ukrainoje) ir į rekordines žemumas nusiritusio rublio kurso. V. Putinas, kurio populiarumo reitingai po Krymo aneksijos pasiekė net 80 proc., turės vis mažiau ir mažiau lėšų didinti pensijoms ir algoms, o nuo sankcijų nukentėjusios bendrovės vis dažniai kreiptis pagalbos į ir taip nustekentą valstybės biudžetą.

„Jo populiarumo reitingai išlieka labai aukšti, tačiau politikui, einančiam tokiu rizikingu keliu, labai svarbu suvokti, kad šalies žmonių, verslo ir politinio elito kantrybė turi ribas. V. Putinas galvoja apie vienintelį dalyką – kaip išsaugoti savo gerą vardą ir neprarasti turimos paramos“, - teigia sociologė iš Rusijos mokslų akademijos Olga Krištanovskaja.

„Brent“ rūšies naftos kaina nuo birželio smuko 25 proc. – Rusija iš vertingiausio eksporto prarado milijardus dolerių pajamų. Jeigu naftos kaina ir toliau išliks žemesnė nei 104 doleriai (283 Lt) už barelį, 2015 metų Rusijos valstybės biudžetas bus deficitinis, teigia investicinio banko „Sberbank CIB“ analitikai. Jeigu naftos barelio kaina sieks 90 dolerių (245 Lt), Rusijos BVP smuks 1,2 proc. „Brent“ naftos kaina lapkričio sandoriams smuko 4,3 proc. ir šiuo metu Londone siekia 85,04 dolerio (231,96 Lt) už barelį. Niujorke ji sumenko dar labiau – iki 84,97 dolerių (231,77 Lt).

Sankcijos šalies BVP gali dar sumažinti nuo 1 iki 1,5 proc. – jos kelia dar didesnę grėsmę nei naftos kainos, teigia 2000-2011 metais Rusijos finansų ministro pareigas ėjęs Aleksejus Kudrinas.

„Sankcijų padariniai akivaizdžiai juntami. Kalbame ne tik apie prarastus pinigus, bet ir apie prastėjančias sąlygas investicijoms, iš šalies sprunkantį kapitalą ir silpstantį rublį“, - telefonu sakė A. Kudrinas.

Net jeigu, kaip tikimasi, kitais metais Rusijai pritaikytos sankcijos ir bus panaikintos, pastebimo ūkio augimo sulaukti nepavyks, teigia vyriausiasis „Renaissance Capital Ltd“ ekonomistas Charlie Robertsonas. Tarptautinis valiutos fondas šiais metais jau buvo priverstas koreguoti Rusijos ekonomikos augimo 2015 metais prognozes – liepą buvo kalbama apie 1 proc. šuolį, o dabar jis vertinamas kaip, geriausiu atveju, sieksiantis 0,5 proc.

Naftos kainai sumenkus vienu doleriu, Rusijos biudžetas netenka maždaug 80 mlrd. rublių (5,46 mlrd. Lt), teigia Rusijos finansų ministerijos strateginio planavimo skyriaus vadovas Maksimas Oreškinas.

2009 metais Rusija turėjo 5,9 proc. biudžeto deficitą – tokia situacija susiklostė naftos kainai pasiekus 61,30 dolerių (167,21 Lt) už barelį (40 proc. mažiau nei reikiami 98 doleriai (267,31 Lt) už barelį, kurie būtų padėję parengti subalansuotą biudžetą).

Šiuo metu naftos kaina yra mažiausia per pastaruosius ketverius metus. Taip nutiko sumenkus paklausai ir Amerikai demonstruojant geriausius naftos gavybos rezultatus per 30 metų. Be to, dalis OPEC šalių – įskaitant Saudo Arabiją ir Iraką – sumažino kainas.

XX amžiaus 9-ąjį dešimtmetį fiksuotas naftos perteklius jos kainą sumažino šešeriems metams į priekį. Tokia situacija tapo viena iš priežasčių, kodėl Sovietų sąjungai nepavyko pasirūpinti pakankamu būtiniausių prekių kiekiu parduotuvių lentynose. Šalies ekonomika skaudžiai nukentėjo. Verta prisiminti ir itin dažnai pastaruoju metu cituojamą V. Putino frazę, kad Sovietų sąjungos griūtis buvo didžiausia XX amžiaus geopolitinė katastrofa.

Žaliavinės naftos kainos išliko žemos ir B. Jelcino valdymo laikais, kai ekonomiką kankino hiperinfliacija, vėluojantys atlyginimai ir prastėjančios gyvenimo sąlygos. Galiausiai pūlinys pratrūko – 1998 metais prasidėjo Rusijos finansų krizė.

„Priklausomybė nuo naftos“ – svarbus veiksnys, prisidėjęs prie Sovietų Sąjungos žlugimo. V. Putinas pirmąsias dvi kadencijas leidosi nešamas didelių naftos kainų bangos, todėl be jokios abejonės, susiklosčius dabartinei situacijai (nekylant kainoms), jam bus vis sunkiai ir sunkiau“, - sako pasaulinės energetikos profesorius iš Voriko verslo mokyklos Michaelas Bradshaw.

Dėl mažėjančios paklausos ir gausių atsargų krintant naftos kainoms, Rusijai gali tekti griebtis savų gerovės fondų lėšų ir kamšyti nuo sankcijų nukentėjusių bendrovių skolų skyles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (436)