Valdas Benkunskas bei Kainų komisijos pirmininkė sako, kad įmonės akcininkė „Veolia“ galėtų padėti jai finansiškai, jei tokios pagalbos reikėtų.

„Aš sakyčiau, kad tai minimali grėsmė – įmonė turi didelius finansinius srautus, turi stiprų akcininką, kuris, matyt, gali ir finansiškai padėti. Kad tas sprendimas galėtų kažkaip veikti jų veiklą, manau, kad tai minimali rizika“, – BNS sakė V. Benkunskas.

Valdas Benkunskas

Jo teigimu, jeigu „Vilniaus energija“ nebegalėtų tiekti šilumos miestui, būtų skelbiama ekstremali situacija ir šilumos ūkis būtų perimtas anksčiau, nei baigsis nuomos sutartis.

„Mes visą laiką, aišku, sekame situaciją ir jei poreikis atsirastų iš savivaldybės pusės reaguoti, mes tai darytume. Ir apie ekstremalią situaciją galima kalbėti, kad reikėtų skelbti ir panašiai.

Vis tiek tai yra socialinė paslauga, žiemos laikotarpiu grėsmė ir žmonių sveikatai, tad turėtume operatyviai reaguoti, bet kol kas tokios grėsmės nematome ir specialių priemonių nesiimame“, – tikino vicemeras.

Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė BNS teigė negalinti vertinti teismo sprendimo. Anot jos, sudėtinga be papildomų skaičiavimų vertinti, kaip areštas paveiktų „Vilniaus energijos“ veiklą, tačiau nereikėtų pamiršti, jog „Vilniaus energija“ priklauso dideliam koncernui.

„Reikia atsižvelgti, kad „Vilniaus energija“ priklauso dideliam koncernui „Veolia“ ir galbūt yra galimybė skolintis lėšas“, – BNS teigė I. Žilienė.

Inga Žilienė

Vilniaus šilumos tinklų (VŠT), kurie kitų metų balandį susigrąžins „Vilniaus energijai“ išnuomotą šilumos ūkį, stebėtojų tarybos pirmininkas Arvydas Sekmokas taip pat teigė, kad neturint visos informacijos apie „Vilniaus energijos“ finansinę būklę, sunku spręsti, kokią įtaką jos veiklą turės teismo sprendimas areštuoti 20 mln. eurų vertės įmonės lėšų.

Vis dėlto jis viliasi, kad teismo sprendimas neturės kritinės įtakos „Vilniaus energijos“ veiklai.

„Iš tikro, sunku prognozuoti ką įmonės akcininkai ir įmonės vadovybė nuspręs, nes suma yra reikšminga ir tokia suma, be abejo, gali, bet nebūtinai, turėti įtakos įmonės veiklai. Reikėtų matyti jų finansinę situaciją, tada būtų galima detaliau aiškinti. Aš kol kas tokios informacijos neturiu“, – BNS sakė A. Sekmokas.

Anot jo, šį klausimą VŠT kels Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarties vykdymo priežiūros komisijos posėdyje, kuris vyks gruodį.

„Kokių veiksmų bus imtasi, sunku pasakyti, nes jei įmonei trūktų apyvartinių lėšų, sunku pasakyti, kaip ji elgtųsi. (...) Optimistiškiausia, kad jie toliau veiklą tęs, kad gaus pajamas už šildymą ir nieko neįvyks. O pesimistiškiausias scenarijus, kad gali būti sutrikdyta įmonės veikla (...) Būtų per drąsu sakyti ir ką nors įvardinti, nežinant įmonės finansinės būklės.

Aišku, galima prisigalvoti įvairiausių variantų, fantazijai ribų nėra, bet aš nenorėčiau fantazuoti, mes turėtume remtis objektyvia informacija, o aš tokios informacijos dabar neturiu“, – kalbėjo A. Sekmokas.

Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) pirmadienį Konkurencijos tarybos prašymu areštavo beveik 20 mln. eurų vertės „Vilniaus energijos“ lėšų.

Tikėtina, jog tokios priemonės imtasi, baiminantis, jog kitų metų viduryje pasitrauksianti „Vilniaus energija“ gali neturėti pinigų sumokėti tarybos jai pernai skirtą milijoninę baudą, nes nuo šių metų gruodžio jos tiekiamos šilumos tarifą numatoma sumažinti apie 20 proc.

Po tokio Kainų komisijos sprendimo įmonės išlaidos bus smarkiai apribotos, ji visiškai neuždirbs pelno.

Konkurencijos taryba baudą „Vilniaus energijai“ skyrė pernai gruodį – už tai, kad ši susitarė su ja susijusia Estijoje registruota biokuro tiekėja „First Opportunity“ (buvusia „Bionovus“) penkerius metus tik iš jos pirkti biokurą.

2017 metų balandį baigiasi Vilniaus šilumos tinklų ir „Vilniaus energijos“ šilumos ūkio nuomos sutartis – įmonė pasitrauks iš šilumos tiekimo rinkos Vilniuje.

Prancūzijos „Veolia“ šių metų sausį Vašingtono arbitražui pateikė ieškinį prieš Lietuvą, kuriame reikalauja atlyginti apie 100 mln. eurų žalos dėl neva nesąžiningo valstybės elgesio ir bendrovės investicijų Lietuvoje nusavinimo.

„Vilniaus energija“ su valdžios institucijomis ne kartą bylinėjosi Lietuvos teismuose, be to, sostinės teismas nagrinėja baudžiamąją bylą, kurioje buvusiam „Vilniaus energijos“ valdybos pirmininkui Jeanui Sacrestui (Žanui Sakrestui) pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo.

„Vilniaus energija“ aprūpina šiluma apie 80 proc. Vilniaus pastatų, kuriuose gyvena apie 90 proc. miesto gyventojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)