Trečiadienį interviu "Lietuvos ryto" televizijos laidoje "Lietuva tiesiogiai", buvęs šalies vadovas sakė, kad jam nėra aiški dabartinės Vyriausybės pozicija dėl atominės elektrinės.

"Man tikrai nėra aišku. Manau, kad ir didžioji visuomenės dalis nesupranta Vyriausybės planų. Atvirai kalbant, tai pačiai Vyriausybei nėra aišku, ko jie patys nori", - kalbėjo V.Adamkus.

Jis kritikavo Ministrų kabineto sprendimą galutinį atsakymą dėl naujos atominės nukelti rudeniui.

"Mano manymu, tai yra apgailėtinas atvejis. Jei būtų imtasi reikiamų veiksmų dar tada, kai tik buvo pradėta kalbėti apie naują atominę jėgainę, jau šių metų pabaigoje ar kitų metų pradžioje ji būtų veikusi. Prieš dešimtmetį apie tai kalbėta ir su latviais, ir su estais. Buvo sutarta, kad tai geriausias ir švariausias būdas elektros energijai išgauti. Vėliau derėtasi su švedais dėl elektros tilto, taip pat su lenkais, kurie vilkino procesus. Taip ilgus metus stumdėmės ir mes patys", - teigė buvęs prezidentas.

Pasak jo, užsitęsę svarstymai problemos neišsprendžia ir kelia rimtų abejonių, ar po 3 - 4 metų atominė bus pastatyta.

"Dabar pradėjome girdėti kalbas, kad mūsų ankstesnieji partneriai ėmė abejoti, o dabartinė Vyriausybė sako, kad ateinantį rudenį svarstys ar iš vis apsimoka statyti atominę jėgainę. Tie svarstymai problemos nesprendžia, o tik dar labiau ją užaštrina. O mes taip ir liekame priklausomi nuo kaimynų. (...) Aš labai abejoju, ar po 3-4 metų turėsime atominę elektrinę", - sakė V.Adamkus.

Jis pridūrė pats esąs atominės elektrinės statybų šalininkas, nes tai - "pigiausias ir švariausias būdas išgauti elektros energiją", tačiau, V.Adamkaus žodžiais, jo tikėjimas atominės projektu "yra palaužtas".

Pasak kadenciją baigusio prezidento, "žaliųjų" argumentai dėl atominių jėgainių keliamo pavojaus nėra reikšmingi, nes technologijos gerokai pažengusios į priekį, elektrinės gerai prižiūrimos.

Tuo metu dėl skalūnų dujų gavybos, anot V.Adamkaus, yra daugiau pagrindo bijoti, nei dėl atominės elektrinės. Tačiau skalūnų gavyba daug kur išbandyta ir pasiteisino: "Nemanau, kad keliais gręžimais apsinuodytume ar užterštume vandenį".

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)