Apie tai, remdamasis trimis su derybomis susijusiais šaltiniais, praneša „Financial Times“. Esant paaštrėjusiems Rusijos ir ES santykiams, aktyvūs Vladimiro Putino ir Vengrijos premjero Viktoro Orbano kontaktai sukėlė susierzinimą Europoje, tad valdininkai rado pretekstą neleisti sandorio, pagal kurį Rusija buvo pasirengusi skirti milijonus paskolos, rašoma straipsnyje.

Kiek vėliau Vengrijos naujienų agentūra MTI, remdamasi oficialiu Vengrijos vyriausybės atstovu Andrasu Giro-Szaszas, paneigė informaciją apie sandorio blokavimą, rašo DW. „Netiesa, kad ES užblokavo „Pakš-2“ statybas“, – pareiškė A. Giro-Szaszas ir pareikalavo, kad „Financial Times“ išplatintų informacijos paneigimą.

Kad ES neblokavo Vengrijos ir Rusijos sandorio dėl AE „Pakš“, pareiškė ir Vengrijos valstybės sekretorius Zoltanas Kovacsas.

Na o FT duomenimis, branduolinio kuro rinką reguliuojanti organizacija „Euratom“ nesutiko patvirtinti sandorio. Sandoryje su „Rosatom“ buvo numatytos dviejų reaktorių statybos ir jų aptarnavimas. Organizacijos netenkino ketinimas importuoti branduolinį kurą reaktoriams išskirtinai iš Rusijos. Laikraštyje rašoma, kad Europos Komisija pritarė reguliuotojo sprendimui.
Šiuos duomenis patvirtino ir „Reuters“ šaltiniai.

Dėl draudimo tiekti kurą grėsmė kyla visam sandoriui. Dabar Vengrijai teks arba rasti kitą kuro šaltinį, arba aiškintis su EK teisme. Anksčiau EK pradėjo antimonopolinį tyrimą dėl V. Orbano administracijos sprendimo sudaryti sandorį su Rusija be konkurso. Žinoma, kad AE plėtra Pakše be „Rosatom“ domėjosi ir prancūzų „Areva“ bei japonų ir amerikiečių kompanija „Westinghouse“. Sandoris buvo sudarytas su Maskva.

FT duomenimis, anksčiau ES sukėlė pasipiktinimą šalių sprendimas „nutylėti kai kurias sandorio detales dėl nacionalinio saugumo“. ES diplomatams Vengrijos premjero sprendimas nerengti konkurso sustiprino nerimą, kad dėl glaudūs jo ryšių su Maskva Vengrija gali priešintis bandymams didinti sankcijas Rusijai, rašo britų leidinys.

Primename, kad sausio viduryje Rusija ir Vengrija Maskvoje sudarė kelis susitarimus dėl prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo. Vengrijos premjeras, atvykęs į Rusijos sostinę susitikti su V. Putinu, pažadėjo įvykdyti įsipareigojimus dėl dalies dujotiekio „Pietinis srautas“ statybų. Rusija sutiko suteikti Vengrijai paskolą dviejų AE „Pakš“ reaktorių statyboms.

O vasario 17 d. Rusijos prezidentas lankėsi Vengrijoje. Austrijos laikraštis „Die Presse“ rašė, kad šis vizitas suteikė V. Putinui galimybę pademonstruoti – tarp 28-ių ES valstybių yra šalis, kurioje Rusijos lyderį, praktiškai visose Europos valstybėse laikomą nepageidaujama persona, sutinka išskėstomis rankomis. O svarbiausias Rusijos prezidento tikslas buvo sukurti „mini koaliciją ES viduje“, kuri sugriautų Europos sankcijų politiką Rusijos atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (900)