Anot Aukščiausiosios Rados spaudos tarnybos pranešimo, kol kas jokių sprendimų nepriimta, derybos tebevyksta, svarstomos galimybės.

"Mūsų dujotiekio sistemą reikia modernizuoti, bet pati Ukraina šio projekto finansuoti negalės. Jame gali dalyvauti Rusijos Federacija, taip pat svarstome sistemos "Ukraina-Rusijos Federacija-Europos Sąjunga" planą", - kalbėjo V. Rybakas.

"Manau, kad 2013 metais šį klausimą išspręsime", - pridūrė jis. Anot parlamento pirmininko, Kijevas konsultuojasi dėl dujotiekio atnaujinimo ne tik su Maskva. "Deramės su Rusijos Federacija, bet nenutraukėme derybų ir su Europos Sąjunga", - teigė jis, praneša agentūra ITAR-TASS. Rusijos ambasadorius Ukrainoje Michailas Zurabovas gruodžio pabaigoje pareiškė, kad, sukūrus Ukrainos dujotiekį valdantį konsorciumą, šalyje būtų sumažinta dujų kaina.

"Abejoju, kad galime kalbėti apie trišalį Rusijos, Ukrainos ir Europos partnerių konsorciumą, - teigė diplomatas, - Manau, šiuo atveju galime kalbėti tik apie dvišalį bendradarbiavimą".

Tuo tarpu Ukrainos ministras pirmininkas Nikolajus Azarovas pareiškė, kad jo šalis tikisi aktyvesnio Europos Sąjungos (ES) palaikymo atnaujinant dujotiekį. "Deja, kol kas ES nerodo aktyvumo modernizuojant mūsų naftos ir dujų tiekimo sistemą, ypač dujotiekį", - kalbėjo N. Azarovas. "Turime teisę tikėtis aktyvesnio Europos šalių palaikymo", - pabrėžė jis.

Ukrainos dujotiekis - vienas stambiausių pasaulyje. Bendrasis vamzdyno ilgis - 37,1 tūkst. km, iš jų magistralinių vamzdžių - 22,2 tūkst. km, o vamzdžių atšakų - 14,9 tūkst. km. Anksčiau Kijevas primygtinai reikalavo, kad dujotiekio, kurio atnaujinimas, pirminiais duomenimis, kainuotų 4,5 mlrd. JAV dolerių, valdyme dalyvautų Europos partneriai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją