Europa maždaug 30 proc. savo suvartojamų dujų gauna iš Rusijos, pusė šio kiekio tiekiama tranzitu per Ukrainą, tačiau pačiai šaliai Maskva dar birželio 16 d. dujas tiekti nustojo kilus nesutarimams dėl kainų.

"Nekyla jokių problemų su tiekiamomis į Europą dujomis, - nurodo Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas po susitikimo su ES energetikos komisaru Guentheriu Oettingeriu. - Ukraina aiškiai parodo galinti tinkamai tiekti dujas Europai net ir sustabdžius kuro tiekimą mums patiems".

Rusija jau yra 2006 bei 2009 metais stabdžiusi kuro eksportą, o tokie veiksmai Europoje šildymo sezono metu sukėlė tikrą chaosą, todėl, praėjusią savaitę pranešus apie Ukrainai dėl įsiskolinimų pradėtą taikyti išankstinio apmokėjimo režimą, ES pareigūnai sunerimo.

G. Oettingeris, savo ruožtu, nurodo, kad toks Ukrainos ministro pareiškimas "yra konstruktyvus ir jį įvykdyti galime per kelias ateinančias dienas ar savaites".

Europos Sąjunga ir Kijevas patvirtina svarstantys galimybes Ukrainai dujas tiekti alternatyviais būdais, pavyzdžiui, reversiniu būdu, t. y. perpumpuojant atgal Kijevui į Europą per Ukrainos teritoriją tranzitu tiektas dujas. 

"Ieškome bendrų sprendimų, kurie leis išvengti tiekimo sutrikimų tiek ES energetikos rinkai, tiek ir pačiai Ukrainai", - nurodo G. Oettingeris.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)