Ukrainos "Naftogaz" kol kas nepatvirtino, kad Kijevas pasirašė dokumentą be jokių pataisų. Drauge kompanija pranešė, kad stebėtojai iš Europos pradėjo stebėti dujų tranzitą vakariniame ir pietiniame Ukrainos regionuose.

ES patvirtino, kad Ukraina patenkino Rusijos reikalavimus. Pirmininkaujančios Europos Sąjungoje Čekijos pramonės ministras Martinas Rimanas pareiškė, kad Maskva dabar neturi priežasčių sulaikyti dujų tiekimą.

Rusijos dujų monopolijos delegacija pirmadienio rytą surengė derybas Kijeve, prieš išvykdama į Briuselį, kur ES šalių energetikos ministrai renkasi į skubų pasitarimą apsvarstyti, kaip išspręsti konfliktą dėl dujų tiekimų.

Kaip manoma, per susitikimą Briuselyje šalys, labiausiai nukentėjusios nuo dujų konflikto- Bulgarija, Slovakija ir Rumunija - prašys suteikti skubią pagalbą.

Be "Gazprom" vadovybės, dalyvauti konferencijoje Briuselyje išskrido Rusijos vicepremjeras Igoris Sečinas ir energetikos ministerijos vadovas Sergejus Šmatko. Ukrainos delegacijai susitikime gali vadovauti Hryhorijus Nemyria, pranešė šaltinis Ukrainos vyriausybėje.

Sekmadienį Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, jog, jo nuomone, protokolas dėl dujų tranzito, kurį Ukraina pasirašė su išlygomis, "yra pasityčiojimas iš sveiko proto bei anksčiau pasiektus susitarimu pažeidimas", ir davė nurodymą nevykdyti susitarimo.

Tokių pareiškimų priežastis buvo deklaracija, kurią Ukraina pridėjo prie protokolo. Joje Kijevas atsisakė naudoti savo dujas techninėms dujotiekio reikmėms, tai yra dujotiekio darbui užtikrinti. Šiems tikslams "Naftogaz" reikalavo, kad "Gazprom" skirtų po 21 mln. kubinių metrų kasdien, o stebėtojai tikrins duomenis apie dujų tiekimus Ukrainos vamzdynais.

Be to, protokolo priede buvo atsisakyta "Gazprom" stebėtojus įleisti į Ukrainos požemines dujų saugyklas.

Kijevo reikalavimus "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris pavadino Ukrainos valdžios mėginimu įteisinti dujų vogimą.

Europos Komisijos atstovai, atvykę į Ukrainą sausio 9 dieną stebėti Rusijos dujų tranzito į Europą, pirmadienį pradėjo darbą dujų matavimo stotyse Ukrainos vakaruose ir pietuose - Drozdovičiuose, Užhorode, Berehove, Tekove, Orlovkoje, pranešė "Natogaz" spaudos tarnyba.

Ukrainos specialistai perduos Europos atstovams duomenis apie tai, kiek dujų gauta iš Rusijos teritorijos, dalyvaujant akredituotiems Ukrainos ir Rusijos specialistams, pažymima Ukrainos valstybinės kompanijos pranešime.

"Mes nustatėme teisingas žaidimo taisykles su partneriais Centrinėje Azijoje: duodame Europos dujų kainą, minus mokestis už tranzitą. Mes praleidžiame tiek naftos ir dujų, kiek jie gali mums patiekti. Kaip sakė Putinas, mes neprieštaraujame, kad būtų įgyvendintas alternatyvinis projektas "Nabucco", - sakė Rusijos Nacionalinės strategijos instituto ekspertas Jurijus Solozobovas.

"Matote, taikomos teisingos žaidimo taisyklės. Tik šios taisyklės turi būti taikomos visiems. Įsivaizduokite, ateinate jūs į banką paskolos, ir jums sakoma - užpildykite tuščią blanką, po to mes įrašysime procentus ir pasirašysime papildomus protokolus. Aš manau, jūsų šita situacija netenkins", - sakė J.Solozobovas.

Savo ruožtu Diplomatinės akademijos prie Ukrainos URM Išorinės politikos instituto direktorius Hryhoryjus Perepelyca mano, kad Rusijos kainų politikos negalima pavadinti sąžiningu žaidimu pagal rinkos taisykles.

"Pagrindiniai Rusijos tikslai - tai atimti iš Ukrainos dujų transportavimo sistemą ir ją kontroliuoti, - mano H.Perepelyca. - Štai dėl to ir didinama kaina iki 450 (dolerių). Galima ją pakelti iki 770 dolerių. Dėl Centrinės Azijos dujų, kad jos po 340 dolerių, - tai ne daugiau kaip melas. Nes oficialiai nei Uzbekistanas, nei Turkmėnistanas nepatvirtino šios kainos.

"Veikiausiai Putinas tiesiog nori kuo daugiau pakelti kainą ir po to, žinoma, duoti kažką iš šio kainos partneriams Centrinėje Azijoje", - mano Ukrainos ekspertas.

Europos Sąjungos (ES) pasiūlyta sutartis dėl Rusijos dujų tiekimo Europos šalims atnaujinimo žlugo sekmadienį, kai Rusija apkaltino Ukrainą slapta keičiant sutarties sąlygas ir paskelbė ją niekine ir negaliojančia. "Nurodau vyriausybei nepriimti vakar pasirašyto dokumento, - per televiziją sakė Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas. - Privalome laikyti pasirašyti dokumentą niekiniu ir negaliojančiu".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją