UGTSU pranešime spaudai pabrėžiama, jog dujų kiekiai, iš Rusijos priimami Sudžos apskaitos punkte tolesniam tiekimui Moldovos vartotojams, visa apimtimi pristatomi į apskaitos punktus Ukrainos ir Moldovos pasienyje, ir tai patvirtina visi būtini dokumentai, pasirašyti su susijusiais operatoriais, tarp kurių yra ir pats „Gazprom“.

„Tai ne pirmas kartas, kai Rusija naudoja dujas kaip politinio spaudimo priemonę. Tai grubus manipuliavimas faktais, siekiant pateisinti savo ketinimus dar labiau apriboti dujų tiekimą į Europos šalis“, – pranešime cituojama UGTSU bendradarbiavimo su valstybinėmis institucijomis ir tarptautinėmis organizacijomis direktorė Olga Belkova.

Ukrainos įmonė daro prielaidą, kad šios „Gazprom“ pretenzijos gali būti siejamos su dujų tiekimo iš Moldovos į Ukrainą pagal virtualią reversinę schemą, kuri laikoma vienas pažangiausių Europos dujų rinkos metodų, pradžia. Rugsėjo pradžioje Moldova adaptavo virtualų reversą dujotiekių jungčių su Ukraina taškuose, o nuo rugsėjo pabaigos ši schema pradėjo veikti.

„Gazprom“ antradienį pareiškė, kad Ukraina pasilieka dalį gamtinių dujų tranzito į Moldovą ir pagrasino apriboti tiekimą per dabar pagrindinį rusiškų dujų eksporto koridorių į Europą.

„Tiekiamas dujų kiekis (...) tranzitui į Moldovą per Ukrainą yra didesnis už kiekį, perduodamą Ukrainos pasienyje su Moldova“, – teigta Rusijos dujų monopolininko pranešime.

„Gazprom“ nurodė, kad Ukraina neva neperpumpavo į Moldovą 52,52 mln. kubinių metrų dujų.

„Jei Moldovai skirto tranzito per Ukrainą disbalansas išliks, lapkričio 28-ąją nuo 10 valandos bus pradėtas mažinti dujų tiekims per pagrindinį tranzito į Europą mazgą“, – perpėjo visą rusiškų dujų eksportą vamzdynais kontroliuotis koncernas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją