Molėtų ir Kėdainių rajonuose planuojamų saulės parkų dalis įrengs bendrovės „Solar PIV“ ir „Solar P6“. Saulės energija iš šių parkų bus aprūpinami keturi sostinėje esantys pastatai, kuriuose įsikūrusios Aplinkos, Energetikos, Ekonomikos ir inovacijų bei Finansų ministerijos, o Kaune – Valstybinės mokesčių inspekcijos pastatas Europos prospekte.

„Saulės parkų dalių įsigijimas – tai pirmas reikšmingas žingsnis, įgyvendinant įmonės saulės energijos išteklių panaudojimo strategiją, kuri ilgainiui leis užtikrinti elektros energijos tiekimą iš atsinaujinančių šaltinių visiems Turto banko valdomiems pastatams, o kartu įmonės energetinę nepriklausomybę“, – sako Turto banko valdybos pirmininkas Laimonas Belickas.

Pasak jo, tapdamas gaminančiu elektros energijos vartotoju, Turto bankas įgyja galimybę nesudėtingai prognozuoti elektros energijos tiekimo kainą valdomiems pastatams bei prisideda prie CO2 dujų išmetimų į atmosferą mažinimo, rašoma pranešime.

„Projektas bus įgyvendintas ir elektros energija iš saulės parkų minėtiems pastatams bus pradėta tiekti per pusantrų metų. Įsigytos saulės parkų dalys kasmet sugeneruos mažiausiai 2,25 mln. kWh žalios elektros energijos ir leis išvengti 340 tonų CO2 emisijų“, – aiškina Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Parko dalys bus eksploatuojamos mažiausiai 25 metus ir padengs didžiąją dalį minėtų pastatų elektros energijos poreikio. Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) šiam tikslui praėjusių metų rugsėjį skyrė 1,45 mln. eurų subsidiją. Likusią projektui įgyvendinti reikalingą sumą Turto bankas skirs iš savo lėšų.

Be investicijų į įrangą, Turto Bankas kasmet skirs apie 38 tūkst. eurų parko dalių priežiūrai, dar apie 130 tūkst. eurų per metus kainuos sugeneruotos elektros energijos pasaugojimas ESO tinkle. Įvertinus visas investicijas ir išlaidas bei esamas elektros energijos kainas, skaičiuojama, kad saulės parko dalių generuojama elektros energija kasmet leis sutaupyti apie 340 tūkst. eurų. Taigi šis projektas atsipirks per 4-erius metus, pažymima pranešime.

Sėkmingai įgyvendinus projektą, bus padengta apie 10 proc. viso Turto banko valdomo turto elektros energijos poreikio. Skaičiuojama, kad įmonės poreikį patenkintų apie 20 MW galios saulės parkų.