Apie tai DELFI informavo Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) veiklos valdymo skyriaus patarėja Aistė Griškonytė.

Antradienį pranešta, kad „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ kartu su liepos mėnesio sąskaitomis gyventojams pateikė ir sąskaitų dalį už šilumą, kuri daugiabučiuose buvo suvartota nuo 2010-ųjų gegužės iki 2015 metų gegužės mėnesio, tačiau iki šiol nepriskirta apmokėti.

Įmonės nurodė, kad priimti tokį sprendimą jas įpareigojo Lietuvos teismų sprendimai ir valstybės institucijų išaiškinimai.

Tačiau A. Griškonytė atkreipė dėmesį, jog „Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ minimi teismų sprendimai priimti 2014 metų gegužę ir gruodį bei 2015 metų vasarį.

„Tai yra nuo vėliausio teismo sprendimo jau praėjo beveik pusantrų metų“, – sakė ji.

„Todėl teigti, kad neva teismų sprendimai ar VKEKK išaiškinimai dėl šilumos paskirstymo lėmė tai, jog būtent liepos mėnesį sąskaitose vartotojams būtų pateikti papildomi mokėjimai už 2010 metų gegužės–2015 metų gegužės laikotarpiu normatyvus viršijusį šilumos kiekį karšto vandens temperatūrai palaikyti (cirkuliacijai) nėra korektiška“, – nurodė A. Griškonytė.

Ji taip pat pastebėjo, kad bendruoju atveju, šilumos tiekėjas gali išrašyti sąskaitas už visą į namą patenkantį šilumos kiekį, jeigu yra sutvarkęs karšto vandens apskaitą arba gyventojai priėmė sprendimus karštu vandeniu apsirūpinti be karšto vandens tiekėjo.

„VKEKK šiuo metu aiškinasi aplinkybes, ar „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ pagrįstai vartotojams į sąskaitas įtraukė papildomus mokėjimus už normatyvus viršijantį šilumos kiekį minėtu laikotarpiu“, – A. Griškonytė.

Kaip skelbta antradienį, šilumos kiekiai paskirstyti daliai Vilniaus, Marijampolės, Vilkaviškio, Alytaus, Telšių, Biržų, Kelmės ir Druskininkų gyventojų. Palangiškiai tokių sąskaitų sulaukė anksčiau – kartu su balandžio mėnesio sąskaitomis.

Sostinėje sąskaitų už viršnorminę šilumą iš viso pateikta už beveik 505 tūkst. eurų, sąskaitų sulauks apie trečdalis „Vilniaus energijos“ klientų. Vidutinė gyventojų mokėtina suma Vilniuje sudaro apie 7,5 euro.

„Litesko“ pateikė sąskaitų už viršnorminę šilumą už 416 tūkst. eurų, sąskaitų sulauks apie 50 proc. įmonės klientų.

Vidutinis sąskaitų dydis Alytuje sudaro 7,32 euro, Biržuose – 15,49 euro, Druskininkuose – 30,26 euro, Kelmėje – 13,66 euro. Marijampolėje vidutinė sąskaitų vertė yra 16,74 euro, Telšiuose – 6,1 euro, Vilkaviškyje – 13,18 euro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)