Rugpjūčio 5 d. paskelbus, kad „Perlas energija“ naikina fiksuotus elektros planus, kiti nepriklausomi elektros tiekėjai „Ignitis“, „Enefit“ ir „Elektrum“, taip pat siūlę fiksuotas kainas, pranešė apie specialius pasiūlymus, kuriais galėjo pasinaudoti „Perlas energija“ ir nauji klientai, tačiau kai kurie pasiūlymai baigė galioti praeitą ketvirtadienį, kai „Perlas energija“ paskelbė apie veiklos stabdymą. Kitos specialios akcijos bus taikomos iki rugpjūčio 28 d. Visos klientų sutartys su „Perlas energija“ bus nutrauktos automatiškai rugsėjo 1 d.

Kaip penktadienį Delfi informavo „Perlas energija“, tiekėjas iš 180 tūkst. vis dar turi 106 tūkst. klientų.

Kokius pasirinkimus turi klientai?

Taip pat praeitą savaitę Energetikos ministerija pristatė planą, pagal kurį kito nepriklausomo tiekėjo nepasirinkę I ir II etapo „Perlas energija“ klientai mėnesiui būtų perkeliami į garantinį tiekimą su valstybės kompensacija, o vėliau iki metų galo – į visuomeninį tiekimą.

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ekspertas Audrius Buivydas šią savaitę sakė, kad apsispręsti turėtų apie 50 tūkst. „Perlas Energija“ klientų, kurie patenka į jau pasibaigusius I ir II elektros rinkos liberalizavimo etapus.

III etapo klientai, pasak jo, galės ir toliau naudotis reguliuojama visuomeninio tiekėjo paslauga, jiems jokių papildomų veiksmų atlikti nereikia.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) atkreipia dėmesį, kad į III elektros rinkos liberalizavimo etapą patenkantys vartotojai (tie, kurie suvartoja elektros iki 1000 kWh per metus), sudarę neterminuotą sutartį su UAB „Perlas Energija“, turi teisę tokią sutartį nutraukti vienašališkai neatlygintinai. Nutraukę sutartį III etapo vartotojai pateks į visuomeninį tiekimą, kuriame elektros kainas kas pusmetį perskaičiuoja VERT.

Visuomeninio tiekimo kaina antrąjį šių metų pusmetį siekia 33 centus už kWh, o su valstybės kompensacija – 24 centus.

Klientai, patenkantys į I ir II etapus, gali sudaryti naują sutartį su kitu nepriklausomu elektros tiekėju arba iki metų galo likti iš pradžių garantiniame, o vėliau visuomeniniame tiekime.

Šiuo metu galima rinktis fiksuotus planus, kuriuos siūlo trys bendrovės – „Enefit“, „Ignitis“ ir „Elektrum Lietuva“, bei lanksčius, nuo biržos kainos priklausančius planus, kuriuos, be jau minėtų, siūlo dar du tiekėjai „EGTO energija“ ir „Birštono elektra“.

Kitą elektros energijos tiekėją vartotojams galima rinktis iki šių metų rugpjūčio 28 d. imtinai, o sutartis su naujuoju tiekėju įsigalios jau nuo rugsėjo 1 d.

Ekspertas atkreipia dėmesį, kad nutraukti sutarties su „Perlas Energija“ nereikia, ji nutrūks automatiškai, kai bus pasirašyta nauja sutartis.

LEA: garantiniame tiekime klientai mokės 40 proc. daugiau

Anot Lietuvos energetikos agentūros (LEA), jei „Perlas Energija“ klientai iki pirmadienio nepasirinks kito nepriklausomo tiekėjo, rugsėjį atsidūrę garantiniame tiekime gaus 40 proc. didesnes sąskaitas.

„Jei artimiausiu metu teisinis reglamentavimas nepasikeis, tai iki rugpjūčio 28 d. nesudarę naujų sutarčių ir patekę į garantinį tiekimą vartotojai už rugsėjo mėn. gaus ne mažiau kaip 40 proc. didesnes sąskaitas, lyginant su tais, kurie bus sudarę sutartis, pagal šiuo metu galiojančius tiekėjų pasiūlymus su fiksuotomis kainomis“, – informuoja Lietuvos energetikos agentūra.

Kokie galėtų būti skirtumai spalio mėn., esą priklausys nuo rugsėjo mėn. vidutinės elektros energijos kainos „Nord Pool“ biržoje, kuri šiandien nėra žinoma.

Ministerija ir „Perlas Energija“ žada kompensacijas

Pasak ESO, nepasirinkus nepriklausomo tiekėjo iki rugpjūčio 28 d., šiems klientams iki spalio 1 d. bus užtikrinamas garantinis, o vėliau iki metų pabaigos, jei vartotojai vis dar nebus pasirinkę nepriklausomo tiekėjo, visuomeninis tiekimas su valstybės taikomu kompensavimu. Tokie vartotojai pasirinkti nepriklausomą tiekėją galės bet kada.

Kol kas neaišku, kas po sausio 1 d., kai baigsis valstybės kompensacijos, lauks vartotojų, kurie iki metų pabaigos vis dar nebus pasirinkę tiekėjo.

Energetikos ministras Dainius Kreivys praėjusią savaitę sakė, kad „Perlas Energijos“ vartotojams nepasirinkus kito tiekėjo, iki spalio 1 dienos bus tiekiama elektra iš garantinio tiekimo už kainą, kuri yra artima visuomeniniam tiekimui, t. y. 24 ct/kWh su kompensacija. Pasak D. Kreivio, Vyriausybė kompensuos skirtumą tarp garantinio ir visuomeninio tiekimo kainos šiems vartotojams. Tiesa, kol kas tai tik pasiūlymų stadijoje, įstatymų projektai dar neparengti.

Visuomeninio tiekimo kaina antrąjį šių metų pusmetį siekia 33 centus už kWh, o su valstybės kompensacija – 24 centus. Garantinio tiekimo kaina priklauso nuo elektros kainos biržoje – šį mėnesį ji svyravo nuo 39 iki 82 centų už kWh, prie jos dar pridedamas 25 proc. ESO priedas.

Be to, perėjus į visuomeninį tiekimą arba iki rugpjūčio 28 d. sudarius fiksuotą sutartį su kitu elektros tiekėju aukštesniu tarifu nei savo klientams siūlė „Perlas Energija“, veiklą nutraukiantis tiekėjas tikina kompensuosiąs skirtumą. Kompensacijos bus mokamos iki sutarties su „Perlas Energija“ galiojimo pabaigos.

Ministerijos siūlymą kritikuoja

Tiesa, šį ministerijos siūlomą planą tiek elektros tiekėjai, tiek analitikai kritikuoja. Vyriausybės ketinimus kompensuoti veiklą stabdančios nepriklausomos elektros tiekėjos „Perlas Energija“ klientų nuostolius ekonomistai vadina klaida, politiniu ir neteisingu sprendimu kitų vartotojų atžvilgiu.

„Manau, kad tai yra klaida – kompensuoti bet kokius tariamus nuostolius iš valstybės biudžeto – iš visų mokesčių mokėtojų, mes susimetame ir apmokame kažkieno klaidas ar žioplumą. (...) Šioje situacijoje nematau, kodėl valstybė, visi mokesčių mokėtojai turėtų sumokėti tiems, kurie negavo nepagrįstai pažadėtos pigesnės elektros energijos, kurios rinkoje nėra“, – BNS sakė „Swedbank“ analitikas Nerijus Mačiulis.

Nepriklausomo energijos tiekėjo „Enefit“ vadovo Vytenio Koryzna vertinimu, tai iškreipia konkurenciją ir sudaro palankias sąlygas vienam tiekėjui turėti daugiau klientų.

„Suprantu, kad šie veiksmai daromi, siekiant apsaugoti vartotojus, tačiau nutinka taip, kad vartotojai apsaugomi ir nuo rinkos dalyvių lygiavertės konkurencijos, atnešančios daugiausiai vertės.

Galime pasimokyti iš netolimos praeities, kuomet sprendimas nukelti antrąjį liberalizacijos etapą, siekiant apsaugoti vartotojus nuo kylančių rinkos kainų parodė, kad planai ne visada suveikia – gyventojai tik pralošė vėliau sudarydami sutartis aukštesnėmis kainomis. Jei kainos ir toliau kils tokiais tempais, tai visuomeninio tiekimo tarifas gali viršyti kainas, kurias šiuo metu fiksuotais planais siūlo elektros tiekėjai“, – Delfi komentuoja „Enefit“ vadovas V. Koryzna.

Kitas nepriklausomas tiekėjas „Elektrum Lietuva“ siūlyme pasirūpinti „Perlas energijos“ vartotojais, perkeliant juos į visuomeninį tiekimą, įžvelgia galimą žalą patiems vartotojams.

Pasak „Elektrum Lietuva“ direktoriaus Martyno Gigos, UAB „Ignitis“, veikianti kaip visuomeninis tiekėjas, tuo pačiu yra ir nepriklausomas tiekėjas, tad vartotojų perkėlimas šiai bendrovei būtų nesąžiningas veiksmas kitų nepriklausomų tiekėjų atžvilgiu.

„Visus „Perlas energija“ klientus automatiškai perkeliant į visuomeninį tiekimą, rizikuojama pažeisti vartotojų apsisprendimo laisvę ir teisę. Šie vartotojai jau kartą padarė sprendimą, pasirinko nepriklausomą elektros tiekėją, tad vėl juos grąžinti į pradinę padėtį neatrodo logiškas žingsnis“, – komentuoja jis.

Be to, daug vartotojų yra pasirinkę biržos planus pas skirtingus tiekėjus ir šiandien moka daug – jie visiškai pagrįstai jausis apgauti, turėdami mokėti daugiau nei valstybės subsidijuojama kaina.

Tuo metu nepriklausomas ir tuo pačiu visuomeninis tiekėjas „Ignitis“ mano, kad toks sprendimas klientams bus paprastesnis.

„Kol nėra priimtų įstatymo pakeitimų, sunku komentuoti, nes nežinome kaip tai veiks praktikoje. Tačiau visada norime, kad klientams būtų kuo paprasčiau ir aiškiau, todėl palaikytume siūlymą, kuris klientui suteiktų minimalius pokyčius. Manome, kad likti garantiniame tiekime iki kol pasirinks nepriklausomą tiekėją, klientui būtų paprasčiau“, – sako „Ignitis“ ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė.

Patrauklių pasiūlymų mažėja

Nors ministerijos siūlymas sulaukė daug kritikos, panašu, kad vartotojams patrauklių pasiūlymų rinkoje mažėja.

Rugpjūčio pradžioje „Perlas energija“ paskelbus apie fiksuotų planų naikinimą, kiti trys elektros tiekėjai parengė specialių kainų pasiūlymus naujiems, taip pat ir „Perlas energija“, klientams. Tačiau kai kurie pasiūlymai jau baigė galioti.

Delfi pasidomėjo, kokius pasiūlymus naujiems klientams šiuo metu yra parengę trys nepriklausomi elektros tiekėjai, siūlantys fiksuotus planus.

Vienas iš pirmųjų savo pasiūlymą, kuris vis dar galioja iki rugpjūčio 28 d., pateikė nepriklausomas elektros tiekėjas „Ignitis“.

„Naujasis planas galios 40 mėnesių – pirmuosius keturis mėnesius nuo rugsėjo 1 d. vienos laiko zonos planą pasirinkusiems gyventojams taikoma kaina bus 33 ct/kWh (su valstybės kompensacija – 24 ct/kWh). Nuo 2023 m. 36 mėnesius būtų taikoma 39,5 ct/kWh kaina (remiantis šiuo metu galiojančiais valstybės patvirtintais tarifais).

Specialaus „Ignitis“ fiksuoto elektros kainos pasiūlymo dviejų laiko zonų kainos pirmus keturis mėnesius sieks 36,3 ct/kWh už dieninę elektros energiją ir 27,8 ct/kWh už naktinę ir savaitgalių (su kompensacija – 27,3 ct/kWh ir 24 ct/kWh), o nuo 2023 m. atitinkamai 42,8 ct/kWh ir 34,3 ct/kWh. Sutarties trukmė – taip pat 40 mėn.“, – skelbė bendrovė.

„Ignitis“ atstovė L. Beganskienė Delfi informavo, kad šiuo metu bendrovė neplanuoja pratęsti specialaus pasiūlymo galiojimo laiko.

„Nuolat ieškome galimybių savo klientams teikti patrauklius pasiūlymus, šiuo metu taip pat tai darome, o galimybėms atsiradus, iškart informuosime gyventojus“, – sako ji.

„Elektrum Lietuva“ rugpjūčio pradžioje skelbė, kad iki rugpjūčio 18 d. naujiems klientams siūlys vienodą tarifą visą sutarties laikotarpį – 38,2 cento už kilovatvalandę (kWh). Kainą užfiksavus 36 mėnesiams, šių metų rugsėjo-gruodžio mėnesiais, pritaikius valstybės suteikiamą 9 centų kompensaciją, gyventojai mokės 29,2 centus už kWh, o jau nuo sausio, likusius 32 mėnesius, galios 38,2 centų už kWh kaina, skelbta bendrovės pranešime.

Šis pasiūlymas nebegalioja. Šiuo metu siūloma rinktis planą „Elektrum Stabilus 36“, kai kaina fiksuojama 36 mėnesiams ir kilovatvalandės kaina prieš valstybės kompensacija yra 47 centai, po kompensacijos – 38 centai.

„Elektrum Lietuva“ rinkodaros ir produktų vystymo vadovė Neringa Petrauskienė pabrėžia, kad bendrovei visi klientai vienodai svarbūs, tad specialių pasiūlymų atskirai nerengia nė vienai klientų grupei.

„Elektros energijos kainos biržoje keičiasi nuolatos. Nuolatinį kainų svyravimą lemia įvairūs elektros pasiūlos ir paklausos pokyčiai visoje Europoje, taip pat oro sąlygos (krituliai, vėjas, temperatūra), tarptautinių jungčių pralaidumai, didžiųjų elektrinių darbo režimai ir remontai, dujų ir akmens anglies kainos bei taršos leidimų kainos ir t. t.

Visi tiekėjai, veikiantys rinkoje, reaguoja į biržoje vykstančius pokyčius ir adaptuoja savo kainodarą, įsivertinę, kiek rizikos gali prisiimti užtikrindami gyventojams vieną ar kitą kainą. Elektros planai ir tarifai nenukabinami iš dangaus, visi tiekėjai skaičiuojasi, vertina savo galimybes. Tą darome ir mes, todėl kainos keičiasi“, – komentuoja N. Petrauskienė.

„Elektrum Lietuva“ pirmojo ir antrojo etapo „Perlas energija“ klientams pataria nieko nebelaukti, rinktis kitą tiekėją ir fiksuoti elektros kainą.

„Suprantame, kad klientams nedrąsu fiksuoti dabar, kai kainos yra aukštesniame lygyje nei turėjo, bet tokios kainos amžinai nesilaikys, o mes būsime visada šalia ir galėsime jais pasirūpinti – taip pat ir užtikrinant geras kainas ir kitus sprendimus. Ir šiuo metu ieškome galimybių ir resursų pasiūlyti patrauklesnę kainą visiems, kas renkasi „Elektrum“, – pažymi atstovė.

Pasiūlymą pratęsė, bet kaina pakilo

Prieš daugiau nei dvi savaites bendrovė „Enefit“ buvusiems „Perlas energijos“ ir naujiems klientams siūlė rinktis galiojantį planą „Super žalias“. Tuomet skelbta, kad visą 6 metų sutarties laikotarpį gyventojams elektros kilovatvalandė kainuos 33 centus, o su valstybės kompensacija – 24 centus.

Toks pasiūlymas galiojo iki praėjusio ketvirtadienio, rugpjūčio 18 d. Kaip Delfi informavo „Enefit“ vadovas V. Koryzna, iki rugpjūčio 28 d. bendrovė pratęsė anksčiau galiojusį pasiūlymą ir šiuo metu vis dar turi specialų kainos pasiūlymą „Perlas energija“ ir kitų tiekėjų klientams. Jis galioja tik pasirašant sutartis internetu ir įvedus nuolaidos kodą „online24“ ir pasirinkus planą „Superžalias“. Tiesa, šis pasiūlymas jau brangesnis nei prieš tai buvęs.

Anot bendrovės, pasirašius sutartį fiksuojama elektros tiekimo kainos dalis, kuri nesikeis visus 72 mėnesius, apsidraudžiant nuo galimo tolimesnio kainos augimo.

„Šiai dienai elektros tiekimo kainos dalis po nuolaidos siekia 0,282 Eur /kWh. Galutinė elektros kaina vartotojui susidaro prie tiekimo kainos pridėjus valstybės reguliuojamą kainos dalį: ESO persiuntimo paslaugos kainą (ji kinta priklausomai nuo pasirinkto ESO plano ir laiko zonų), skirstymo paslaugos dedamąją 0,01442 Eur /kWh ir VIAP – 0 Eur /kWh, bei atimti laikiną valstybės kompensaciją, kuri galioja iki metų pabaigos, – 0,09 Eur /kWh.

Pavyzdžiui, sudarius sutartį šiandien su vienos laiko zonos Standartinio ESO plano tarifu, reikės mokėti 0,28542 Eur /kWh, pritaikius valstybės kompensaciją, be valstybės kompensacijos kaina būtų 0,37542 Eur /kWh. „Enefit“ svetainėje planų kainos yra atnaujinamos kasdien ir gali keistis“, – sako V. Koryzna.

ESO atstovas pabrėžia, kad nors valstybė užtikrins subsidijuotą tiekimą visą rudenį, nepriklausomo tiekėjo pasirinkimas dabar gali būti ekonomiškai naudingesnis nei pasirinkimas metų gale.

„Šiems gyventojams verta jau dabar sudaryti sutartis, kurios įsigalios nuo rugsėjo 1 d. arba nuo naujųjų metų taip fiksuojant palankesnį tarifą. Taip jie galės būti ramūs, kad kylančios kainos metų gale nevers fiksuoti brangesnės kainos negu reikia. Paskutiniu metu stebimas ženklus elektros energijos kainų augimas, todėl šiuo atveju pirmesnis gali būti gudresnis“, – sako A. Buivydas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)