Valstybės valdomos „Ignitis grupės“ bendrovė „Ignitis gamyba“ Lietuvos elektrinės 7-uoju bloku garantuos 222 megavatų (MW) rezervą už 5,8 mln. eurų, o 8-uoju bloku – 260 MW rezervą už 6,75 mln. eurų.

Tuo metu Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ valdoma „Orlen Lietuva“ už 984 tūkst. eurų užtikrins 45 MW rezervą.

Tretinio rezervo paslaugą šiemet teikia Lietuvos elektrinės 7-as ir 8-as blokai.

Rugsėjo viduryje tretinio rezervo aukcioną kitiems metams paskelbusi operatorė pranešė, kad šaliai 2021-aisiais reikės 527 MW tretinio rezervo (šiemet 475 MW) ir 390 MW antrinio rezervo (400 MW), kuris dabar vadinsis balansavimo pajėgumo kiekiu.

„Litgrid“ pirmadienį komentavo BNS, kad 390 MW yra planuojamas užsakyti vidutinis balansavimo pajėgumas 2021 metams. Tikslus užsakomas kiekis bus nustatomas kiekvieną dieną.

Pasak „Litgrid“, numatoma, jog iki šiol antrinį rezervą užtikrindavusi Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė (HAE) bus viena iš rinkos dalyvių teikti balansavimo paslaugas. Aukcione jos bus užsakomos pagal žemiausią kainą.

Praėjusią savaitę operatorė pranešė, kad parengė naujas balansavimo paslaugų ir disbalanso sutarčių standartines sąlygas, kurios leis nuo 2021 metų veikti balansavimo pajėgumų rinkai ir paklausos telkimo paslaugoms.

„Litgrid“ šiuo metu yra sudariusi balansavimo sutartis su penkiais elektros gamintojais ir vienu paklausos telkėju („Fusebox“).

Antrinis rezervas skirtas galios ir elektros trūkumui sistemos valdymo rajone kompensuoti, taip pat pirminiam aktyviosios galios rezervui atkurti. Jis turi būti aktyvuojamas ne ilgiau kaip per 15 minučių.

Tretinis rezervas skirtas pakeisti antrinį rezervą ir turi įsijungti per 12 valandų, o energiją gaminti iki 10 parų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)