Prancūzijos naftos milžinės vadovas paaiškino, kad naftos kainos pernelyg greitai sugrįžo prie 100 dolerių už barelį lygio.

2011 m. sausio pradžioje naftos kainos iš tiesų pakilo iki 90-95 JAV dolerių už barelį lygio, tačiau 100 dolerių riba dar neperžengta. Pastebėtina, kad Europos nafta yra daug brangesnė nei Jungtinių Valstijų. Sausio 25 d. duomenimis, JAV lengvosios naftos barelis kainavo 86,41 dolerio, o Europos „Brent" naftos - 95,65 JAV dolerio. Praėjusiais metais nafta iš JAV buvo brangesnė.

Naftos kainos auga laipsniškai atsigaunant pasaulio ekonomikai - bendrojo vidaus produkto didėjimas didina energijos paklausą. Investicinių bankų analitikai ne kartą yra pareiškę, kad naftos kainos jau 2011 metais gali peržengti 100 dolerių už barelį ribą.

2008 metais naftos kainos buvo pašokusios iki rekordinių aukštumų: prieš įsiplieskiant pasaulinei finansinei krizei naftos barelis kainavo per 140 dolerių. Krizės laikotarpiu nafta atpigo iki 60 dolerių už barelį.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją