Oksfordo energetikos studijų instituto analitikas Jonathanas Sternas (Jonatanas Sternas) dienraščiui teigė, jog Lietuvos SGD terminalas pastatytas tinkamu laiku, nes per artimiausius dvejus metus SGD kainos turėtų nukristi.

Vienas įdomiausių klausimų yra, kai pasibaigs ilgalaikiai kontraktai Lietuvoje kitais metais. Ar lietuviai pasakys, kad nenori pratęsti kontraktų, nes tai yra geopolitiškai nepriimtina visiškai priklausyti nuo Rusijos dujų?“, - retoriškai klausė J.Sternas.

Pasak dienraščio, Europa ilgai tvirtino, jog energetinė nepriklausomybė yra jos tikslas, tačiau mažai darė, kad tai pasiektų, o Lietuva parodė pastangas išsivaduoti nuo Rusijos dujų milžinės „Gazprom“.

„Didžiulis laivas, įplaukęs į miglotą uostą ankstų pirmadienio rytą, buvo pasitiktas Amerikiečių ir Europos šalių atstovų kaip stipriausias signalas, jog Rusijos viešpatavimas Baltijos regione ir jų energetikos poreikiuose gali būti sulaužytas“, - rašo „The New York Times“.

Pirmadienį į Klaipėdą atplaukė suskystintų gamtinių dujų terminalo laivas-saugykla „Independence“. Antradienį į Klaipėdą atplaukia kitas laivas „Golar Seal“ su terminalo bandymams skirtu kroviniu - 50 mln. kubų dujų, kurias tiekia Norvegijos „Statoil“.

SGD terminalas veiklą pradės kitų metų sausį - pirmaisiais metais jo pajėgumai sieks 1 mlrd. kubų, vėliau - 4 mlrd. kubų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)