Kol kas šilumininkai skaičiavimų nepateikia, tačiau Būsto rūmų prezidentas Juozas Antanaitis tvirtina, kad paprasčiausia tai sužinoti pažvelgus į praėjusių metų sausio šildymo sąskaitas, mat mėnesių temperatūros beveik nesiskiria.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) duomenimis, praėjusį sausį senos statybos daugiabučių gyventojai 60 kv. metrų ploto buto šildymui vidutiniškai suvartojo apie 1800 kWh per mėnesį. Tokių daugiabučių šalyje yra dauguma. Taigi skaičiuojant matematiškai, šiemet tokio buto savininkas turėtų sumokėti 466,74 Lt, nes vidutinė šilumos kaina sausį yra 25,93 ct/kWh.

Tačiau tikslios sąskaitos priklausys nuo šilumos kainos tam tikrame mieste ir būsto būklės.

Praėjusiais metais vidutinė šilumos kaina sausį buvo 28,7 ct/kWh.

„Žmonės gali labai lengvai pasiskaičiuoti, kokios bus sąskaitos už šildymą: tegul pasiima praėjusių metų sausio sąskaitą ir pamatys, kiek buvo sunaudota kilovatvalandžių būsto šildymui. Jas reikia padauginti iš šios dienos kainos ir gaus savo sąskaitą. Tiesa, kai kur šiemet kainos šiek tiek mažesnės, tačiau ir namas per metus taip pat pasidėvėjo“, – DELFI sakė jis.

J. Antanaičio teigimu, šis sausis neturėtų labai skirtis nuo praėjusio.

Juozas Antanaitis
„Jeigu palyginsite vidutines temperatūras, pamatysite, kad sausio mėnesiai mažai kuo skiriasi. Jeigu pradžioje mėnuo būna šiltas, vėliau – jau šaltas, taigi bendra temperatūra mažai kuo skirsis. Juk niekada mes palmių Lietuvoje neauginsime“, – tvirtino pašnekovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad kitokias sąskaitas gaus renovuotų ir modernizuotų namų gyventojai. Pavyzdžiui, kai kurie namai, kurie padarė tik šilumos sistemos pertvarkymą, sutaupė iki 60 proc. šių išlaidų.

„O atlikusių visišką modernizaciją sutaupymas priklauso nuo to, kaip žmonės naudoja savo namą po to. Tie žmonės, kurie gavo ir tebegauna kompensacijas ir jiems šiluma nieko nekainuoja, toliau spakainiai rūko prie atvirų langų ir taip padidina mokėjimus visam namui“, – kalbėjo J. Antanaitis.

Pašnekovas prisiminė vieno daugiabučio Plungėje atvejį, kai į lauką išėjęs bendrijos pirmininkas pamatė, kad 16 iš 35 butų langai žiemą buvo atviri.

Įprasti orai

Tinklalapio gismeteo.lt duomenimis, šio sausio vidutinė paros temperatūra be paskutinės mėnesio dienos buvo -4,53 laipsniai, o prognozuojama viso mėnesio temperatūra - -4,85 laipsniai.

Tuo metu praėjusiais metais vidutinė sausio paros temperatūra buvo -5,87 laipsniai.

„Išanalizavus šio sausio orus būtų galima daryti išvadą, kad jie buvo įprasti sausiui. Tačiau jeigu mes sausio mėnesį padalintumėm į dvi dalis, matytume gan radikalų temperatūrų skirtumą, pavyzdžiui, Vilniuje pirmą mėnesio pusę orų temperatūros vidurkis buvo +2 laipsniai, o antrą mėnesio pusę jau -11. Palyginti stiprūs temperatūrų svyravimai poros savaičių laikotarpiu Lietuvoje tapo įprastais reiškiniais, panašių svyravimų buvo praėjusį gruodį, 2013m. balandį, 2013m. sausį“, - DELFI komentavo gismeteo.lt atstovas Lietuvoje Kęstutis Petkevičius.

Lietuvos Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, vidutinė daugiametė sausio temperatūra yra -5,6 laipsniai.

Tuo metu gruodžio mėnesį vyravo neįprastai šilti šiam metų laikui orai. Mėnesio vidutinė oro temperatūra buvo 0,2–4,2 laipsniai arba 4–5 laipsniais aukštesnė nei standartinė klimato norma.

Praėjusį sausį mokėjome šimtus

Centralizuotai šilumą tiekiančios bendrovės ir LŠTA kol kas nekomentuoja, kokios bus šildymo sąskaitos. Tai esą bus aišku kitą savaitę, kai bus išanalizuoti visi duomenys.

LŠTA skaičiavimu, naujų arba modernizuotų daugiabučių 60 kv. metrų ploto butuose vidutiniškai sudarė apie 130 Lt, senos statybos neapšiltintuose namuose, kurių Lietuvoje dauguma – apie 380 Lt, labai prastos būklės namuose – apie 520 Lt ir daugiau.

Vilniečiai už 60 kv. metrų ploto buto šildymą standartiniuose senos statybos daugiabučiuose už 2013 m. sausį mokėjo vidutiniškai 534 Lt, renovuotuose ar naujuose namuose – apie 180 Lt.

Kaune 60 kv. metrų ploto buto šildymas standartiniuose senos statybos namuose už sausį vidutiniškai kainavo 570 Lt, renovuotuose ar naujuose namuose – apie 190 Lt. Klaipėdiečiams, gyvenantiems senuose namuose, šildymas kainavo vidutiniškai 501 Lt, renovuotuose ar naujuose namuose – apie 170 Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)