Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) išplėstinė teisėjų kolegija, Seimo narės prašymu, ištyrė Pastato šildymo ir karšto vandens sistemos priežiūros tvarkos aprašo priedo dalies teisėtumą, pranešė LVAT.

Pernai gegužę ministro įsakymu buvo, be kita ko, nustatyta minėta pareiga daugiabučių namų patalpų savininkams apmokėti šilumos punktų, kurie nuosavybės teise priklauso šilumos ir (arba) karšto vandens tiekėjams ar tretiesiems asmenims, priežiūros bei eksploatavimo sąnaudas.

Anksčiau galiojusios nuostatos numatė, kad minėtas sąnaudas apmoka šildymo ir karšto vandens sistemos įrenginių savininkas.

Teismui pateiktame pareiškime buvo teigiama, kad daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų pareigą apmokėti aptariamas eksploatavimo sąnaudas gali nustatyti tik įstatymas, o ne poįstatyminis teisės aktas (ministro įsakymas).

Išplėstinė teisėjų kolegija nurodytą argumentą pripažino pagrįstu ir konstatavo, jog skirtingai nei iš esmės teigia Energetikos ministerija, tikrintose aprašo nuostatose nėra pakartojamas įstatymų leidėjo nustatytas teisinis reguliavimas, bet yra savarankiškai reglamentuojamas klausimas dėl eksploatavimo sąnaudų apmokėjimo.

Pernai rugpjūčio pabaigoje tuometinės opozicinės Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Vilija Aleknaitė- Abramikienė išplatintame pranešime spaudai paskelbė, kad kreipėsi į LVAT prašydama išaiškinti, ar Energetikos ministerija, nustatydama minėtą pareigą, nepažeidė Teisėkūros pagrindų ir Viešojo administravimo įstatymų nuostatų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)