Apeliacinis teismas vasario 10-ąją atsisakė bendrovei iškelti restruktūrizavimo bylą ir patvirtinti jos pertvarkos planą. Teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo pernai gruodžio 8 dieną priimtą sprendimą iškelti įmonei restruktūrizavimo bylą.

Restruktūrizavimo bylą teisme inicijavęs įmonės vadovas Kęstutis Leskauskas sako, kad bendrovės akcininkai ir kreditoriai dar spręs, kaip elgtis toliau, tačiau jo nuomone, neturėtų būti inicijuojamos bankroto procedūros, įmonė stengsis išlikti rinkoje ir veikti toliau.

„Mes peržiūrime teismo argumentus, dėl ko mums neiškėlė restruktūrizavimo bylos, peržiūrėsime tą strategiją, ką toliau darysime. Turime puikią komandą, yra kvalifikuoti specialistai, projektuotojai, tiesiog gaila to įdirbio, turimų licencijų, viską mest, nuleist rankas, be abejo, judėsime į priekį ir stengsimės toliau išlikti, gyventi ir uždirbti“, – BNS sakė K. Leskauskas.

Jis teismui buvo nurodęs, kad įmonė negali vykdyti finansinių įsipareigojimų, nors yra gyvybinga.

Panevėžio teismas nustatė, kad bendrovės finansinė padėtis sudėtinga, 2020 metų rugpjūtį jos turtas buvo 4,113 mln. eurų, o mokėtinos sumos ir įsipareigojimai – 3,873 mln. eurų, nuo metų pradžios ji buvo patyrusi 259 tūkst. eurų nuostolių (2019 metais – 68,2 tūkst. eurų).

Pasak teismo, bendrovė yra nemoki, ji laiku negali atsiskaityti nei su VMI, nei su „Sodra“, tačiau yra gyvybinga, veikia, o tai galbūt leis jai vykdyti savo prievoles ateityje. Be to, 2020 metais ji gavo pajamų, esama tikimybės, jog ji prižiūrės Ignalinos AE atliekyno statybos projektą.

Bendrovės teigimu, ji yra IAE atliekyno statinių projektuotoja, todėl rangovo konkursą laimėjęs dalyvis su ja privalės pasirašyti projekto priežiūros sutartį. Be to, bendrovė turi išimtines teises į kitas, daugiau nei 3 mln. eurų vertės sutartis B25 projekte.

Pasak teismo dokumentų, „Specialaus montažo-NTP“ skola „Sodrai“ siekia 51,5 tūkst. eurų, o VMI – 91,4 tūkst. eurų, skola pirmos eilės kreditoriams už nesumokėtas algas pernai rudenį siekė 71 tūkst. eurų.

„Tai rodo, kad įmonė nevykdo mokestinių prievolių bei įsipareigojimų darbuotojams (...), jai šiuo metu yra apribotos teisės disponuoti nuosavomis lėšomis „Swedbank“ sąskaitoje. Šios aplinkybės apeliacinės instancijos teismui taip pat kelia abejonių dėl įmonės gyvybingumo“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Todėl, pasak teismo, restruktūrizavimo bylos iškėlimas vertinamas kaip pažeidžiantis įmonės kreditorių teises, o įmonės nurodomos pasikeitusios esminės aplinkybės neleidžia spręsti dėl pakartotinio restruktūrizavimo realių perspektyvų bei apie realią galimybę sėkmingai išspręsti įmonės mokumo problemas.

2015 metais bendrovei jau buvo iškelta restruktūrizavimo byla, tačiau 2019 metų gruodį ji nutraukta, nes jos finansinė situacija nebuvo stabilizuota. 2020 metų spalį bendrovės akcininkai bei kreditoriai pritarė naujam ketverių metų restruktūrizavimo planui.

IAE atliekyno rangovo konkursas, iš kurio įmonė planavo gauti pajamų per pirmąjį restruktūrizavimo procesą, turėjo įvykti 2017–2018 metais, tačiau jis buvo paskelbtas tik 2020 metų kovą, vėliau trečią kartą – spalį, todėl ji negalėjo įvykdyti 2015–2019 metų restruktūrizavimo plano, rašoma teismo nutartyje.

„Specialaus montažo-NTP“ vadovaujamas konsorciumas atliekyną suprojektavo už 10,5 mln. eurų. Jo statybos rangovo konkurse dalyvauja trys konsorciumai, jų paraiškos dar vertinamos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)