Galingesnes elektrines turintys gamintojai elektrą turės pardavinėti aukcionuose, kuriuos organizuos Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK). Jiems yra nustatomos maksimalios kainos, už kiek aukcionuose jie galės parduoti elektrą.

Aukcionai bus organizuojami skirtinguose Lietuvos regionuose, kuriuos turi patvirtinti Vyriausybė, tačiau kol kas šie regionai nėra išskirti.

VKEKK pozicija yra tokia, jog taip siekiama skatinti mažuosius atsinaujinančių išteklių gamintojus, nes jiems yra nustatomos didesnės kainos. Didiesiems priešingai – kainos mažėja.

Vėjininkai ir biodujų atstovai: kainos netikslios

Pasak Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos Komunikacijų direktoriaus Donato Jaso, VKEKK skaičiuodama kainas, naudojantiems antro tipo biodujų energiją, panaudojo tinkamą šaltinį, tačiau iš jo paėmė ne tą informaciją ir tai ketvirtadienį bus siekiama įrodyti.

Skaičiavimus taip pat ginčija ir vėjo energetikos atstovai, kurių manymu, netiksliai įvertintas vėjingumas, esą jis skaičiuotas 10 metrų aukštyje, kai generatoriai iš tiesų stovi maždaug 100 metrų aukštyje.

„Naujos technologijos į Lietuvą neeis su esamais tarifais, nes tai tikrai neatsipirks, kalbant apie vėją, - sako – Lietuva taps senų elektrinių kraštu, kurių amžius yra 15 metų ir daugiau. Plėsis vien tik padėvėtos elektrinės“, - sakė Lietuvos vėjo elektrinių asociacija atstovavęs Vitalis Kavaliauskas.

Pasak jo, jei didieji vėjo energiją naudojantys gamintojai išsiderėtų 0,32-0,34 Lt/kWh tarifą, jie būtų konkurencingi ir galėtų aukciono metu šiek tiek mažinti kainas.

Pernai vėjo energijos gamintojams buvo nustatyta 0,3 Lt/kWh kaina. Šiemet naudojantiems vėjo energiją, priklausomai nuo galingumo, nustatomi 0,28 – 0,37 Lt/kWh tarifai. Didžiausi tarifai nustatomi mažiesiems.

Tarifus nustatė pagal galingumą

Pernai gegužę įsigaliojo Seimo priimtas Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymas, kuriame numatyta, jog atsinaujinančią elektros energiją gaminančioms jėgainėms tarifai turi būti nustatomi pagal jų galią. Iki šiol tarifai pagal elektros galią buvo nustatomi tik saulės elektros gamintojams, tačiau ir dabar šį skirstymą planuojama patikslinti.

Pavyzdžiui, jei pernai saulės ir foto elektrinėms galiojo 1,51 - 1,63 Lt už kilovatvalandę (kWh) tarifas, šiemet jie turėtų sudaryti 1,28 – 1,8 Lt/kWh, kai jėgainės montuojamos į pastatą, ir 1,04 - 1,44 Lt/kWh, kai jos yra neintegruojamos į pastatą.

Pernai saulės elektros gamintojai buvo skirstomi į tris grupes: kai pikinė galia yra iki 100 kW, kai ji sudaro nuo 100 kWh iki 1MW ir kai yra didesnė nei 1MW. Šiemet skirstymas yra detalesnis ir yra išskiriamos 4 grupės, t.y. iki 30 kW, 30 - 100 kW, 100 - 350 kW ir daugiau nei 350 kW.

Gamintojams, kurių įrengtoji galia yra iki 30 kW, nustatomos didžiausios kainos, atitinkamai gaminantiems daugiau, kaina palaipsniui mažėja.

Suskirstė visus

Kitiems elektros energijos gamintojams, naudojusiems vėjo, vandens, biomasės ir biodujų energiją, iki šiol buvo nustatomos supirkimo kainos nepriklausomai nuo jėgainių galingumo, tačiau šiemet gamintojai yra skirstomi.

Pavyzdžiui, pernai biokuro gamintojams buvo nustatyta 0,3 Lt/kWh kaina. Tačiau šiemet šie gamintojai yra skirstomi į naudojančius biomasę, biodujas, taip pat į naudojančius biodujas iš sąvartynų ir perdirbančioms organines kilmės atliekas. Šios keturios gamintojų rūšys dar yra skirstomos pagal jėgainių galingumą. Siūloma, jog naudojantiems biomasę, priklausomai nuo galingumo, būtų nustatomi 0,37– 0,5 Lt/kWh, o elektrą gaminantiems iš biodujų - 0,48 – 0,64 Lt/kWh tarifai, atliekų perdirbėjų gaminamos energijos tarifai siejami su sunaudojamais atliekų kiekiais per valandą.

Hidroelektrinėms pernai buvo nustatytas 0,26 Lt/kWh tarifas, šiemet, priklausomai nuo galingumo, jie keistųsi į 0,22– 0,28 Lt/kWh.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)